Skip to content

2013-11-29

A szennyvíz keletkezése és fajtái

Készítő: Zoli

A városiasodás, a népességszám-növekedés és az egyre fokozódó emberi tevékenység egyik következménye, hogy a keletkező-, és így a megtisztítandó szennyvíz is egyre nagyobb mennyiségű. Ezzel párhuzamosan a megfelelő vízminőség elérése és a fenntartható vízhasználat érdekében a kapcsolódó előírások, elvárások is szigorodnak a szennyvíztelepek felé. A keletkező szennyvíz keletkezési helyétől és összetételétől függően különböző lehet. 

A vízszennyezés, definíció szerint minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely a víz fizikai, kémiai, biológiai és bakteriológiai tulajdonságait (természetes minőségét) károsan megváltoztatja. A vízszennyezés következtében a víz emberi használatra részben, vagy teljesen alkalmatlanná válik, illetve a természetes vízi életfolyamatok kárt szenvednek. Vízszennyeződés a mérgező, fertőző, sugárzó, egyéb ártalmas anyagok, például a kommunális és ipari szennyvíz vízbe vezetése (Környezetvédelmi Lexikon).

Az emberi tevékenység során keletkező szennyvíz a keletkezés módja és a szennyezőanyag-tartalom szerint két nagy csoportra osztható:

1. Kommunális szennyvíz

Ez jellemzően a háztartások vízhasználatához kötődik. Ebbe tartozik a felmosóvíz, a mosóvíz, a fürdővíz, az ételmaradék, a fekália, a vizelet és egyéb hasonló szennyezett víz. Fő jellemzője a nagy mennyiségű szervesanyag-tartalom és a mikroorganizmusok nagy aránya.

Ez a szennyvíz veszélyes a következők miatt:

  • a szerves anyagok bomlása során lecsökken a víz oldott oxigén tartalma
  • a mikroorganizmusok közvetlen fertőzési veszélyt jelentenek a környezetre

2. Ipari és mezőgazdasági szennyvíz

Ez az ipari- és mezőgazdasági tevékenység során keletkezik. Összetétele üzemenként változik, ennek megfelelően tisztításuk mindig az adott üzemnek megfelelően speciális feladatot jelent.

A szennyvíz fontosabb jellemzőinek leírására a következő tényezők használatosak:

  • turbiditás (zavarosság): a fény vízbeli terjedését befolyásolják a benne található szilárd komponensek oldhatatlan részei, szerves anyagok, mikroorganizmusok és egyéb anyagok – a fényszórás és az abszorbancia (fényelnyelés) miatt
  • lebegőanyag-tartalom
  • ülepedési képesség: a mikro- és makroszennyezők frakcionális kiválásának tulajdonságai
  • elektromos vezetőképesség
  • redoxi potenciál (oxidációs állapot).

A szennyvíz elhelyezése, összegyűjtése

A szennyvíz különböző módokon helyezhető el, jellemzően tisztítást követően. Esetenként szürkevízként, tisztítás nélkül is visszaforgatható a rendszerbe, emellett elhelyezhető emésztőgödörben, szikkasztóban vagy elvezethető a csatornahálózaton keresztül is.

A víz szennyezettségének fokától függően környezetszennyezést okozhat, illetve közegészségügyi kockázatot jelenthet, ezért a megfelelő csatornahálózat kiépítése nagy fontossággal bír.

Ezzel együtt a szennyvíz-tisztítás újkori igénynek mondható, habár nagyjából igaz ez a fokozott szennyezőanyag-kibocsátásra is, akár a városokra, akár a mezőgazdaságra és az ipari tevékenységre gondolunk. Csak utóbbiak kevésbé nevezhetőek igénynek, mint inkább negatív hatású kísérőjelenségeknek.

város 1

Gondoljunk csak bele, hogy milyen óriási mennyiségű szennyvizet kell/kellene megfelelő technológiával megfelelő minőségűre tisztítani például a nagyvárosokban, vagy egy-egy nagyobb ipari vagy mezőgazdasági üzemben. Nagy kihívás, aminek a fejlődő országok egyre inkább próbálnak eleget tenni, míg a fejlődő és szegényebb országok (elsősorban az általános szegénységből és a túlnépesedésből kifolyólag) sokkal kisebb hangsúlyt fektetnek a vízminőség megóvására és javítására.

Utóbbira láthatunk példát az Ivóvíz és vízszennyezés című cikkben.

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: