Skip to content

2013-11-30

1

Hogyan manipulálnak téged?

Készítő: Kovács Miklós

Egyes pszichológiai elméletek azt feltételezik, hogy az ember a külső ingerekre adott válaszai alapján jellemezhető. Egy ember, akinek a székének a lábát minden nap csak egy milliméterrel lejjebb reszelik, vajon mikor veszi észre, hogy valami nem stimmel? Főleg, ha mindenki körülötte azt mondja, hogy csak ő látja így, és amúgy minden teljesen normális. Hány százaléka az embereknek hagyná ezt, és hány mondaná azt, hogy nincs igazatok, itt tényleg változás van, én tudom, hogy én jól látom a dolgokat. Hogy van az, hogy ti nem? A mai társadalomban is valami hasonló történik.

Vigyázat, manipuláció!

Egy jó példa erre a Family Guy c. sorozatban az egyik neves szereplő kiírása a történetből. Egyszer csak felbukkan egy cikk a semmiből, hogy jajj, az egyik régi karakter meghal, és soha nem támad fel többé. Huhh, egyből érdekes lesz, mindenki ezt olvassa. Utána, egyre többen kezdenek el róla cikkezni, találgatva, hogy vajon melyik lesz az. A studió persze jól tudja, hogy mikor kell közbelépni, és “kiszivárogtatni”, a karakter nevét. Ekkor nagy megdöbbenés, cikkek tömkelege, az emberek egyből a sorozatra figyelnek. Mentsük meg Isaurát mozgalmat indítanak, hogy ne kelljen a régi, megszokott és vicces figurától búcsúzniuk. Sláger és Danubius rádió effektus indul el “spontán”. A közösség manipulálása tökélyre fejlesztve. Ami volt, nincs többé. Lesz új, de még ragaszkodnak a régihez. Kiállhatnak a régi mellett, gyertyát gyújtanak, aláírást gyűjtenek. Az új karakterre, a sorozatokra, a rádiókra figyel a tömeg, az újat így könnyebb megismertetni.

***

Mindenki számára nyitott a rendezvény, úgyhogy nehogy lemaradj!

Party.2013.dec.3

***

Amikor persze jönnek a hírek, hogy már nem is nézték annyian a sorozatot, a hallgatók száma rekord mélyre süllyedt (megjegyzem, a színvonal romlása miatt), a tömeg már nem is erre figyel, nem veszi észre azt, hogy mindez csak azért volt, mert azt akarták, hogy a sorozatra, a rádióra figyeljenek. Csodák csodájára, utána lesz új rádió, ugyanazokkal az arcokkal, lesz hasonló karakter a sorozatban.

Mit szólnál, ha a társad elkezdené azt mondani, hogy a hajamat nullás géppel holnap levágatom, ennyi, nyista. Próbálnád meggyőzni, hogy ne, mert nem áll jól neki, ami eddig bevált, az úgy van jól. De ő hajthatatlan, és te továbbra is rá figyelsz. Másnap, a hajvágás elmarad, helyette csak befesteti, és rövidebbre vágatja. Egyből azt mondod, hogy de jó, hogy nem kell kifényesítenem minden reggel a kopasz búráját, hanem nézhetem a festett, de rövidebb fürtjeit. Mit mondanál erre? Gondolhatod ugyanezt a társadalomról is.

Ott is ugyanez van, ezért mondják a nagyszüleink, hogy más az értékrend, megváltozott minden. Nem állítom, hogy jobb volt akkor minden. Mert nem, nekünk ehhez kell alkalmazkodnunk és be kell látni a színfalak mögé. Nekünk kell rájönnünk arra, hogy mikor próbálnak meg külső nyomással befolyásolni minket. Ha ezt meglátjuk, máshogy tekintünk a világra. A második világháborút megjárt veterán is azt mondta a fiának, amikor az meg próbálta meggyőzni arról, hogy nézze a televíziót, hogy: “Abban hazudnak, nem mondanak igazat.” Miért mondhatta ezt? Nem azért, mert mint az indiánok, nem értette, hogy hogyan működik a “tüzesnyilat lövő bot”, hanem mert mögé látott a dolgoknak, és rájött, hogy a valóságban nem minden úgy történik, ahogy azt a média beállítja.

Kérlek téged, hogy próbáld meg így szemlélni a világot, és lásd meg a valódit.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Hogyan manipulálnak téged? | Mind...

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: