Skip to content

2013-12-01

2

Ötletedből így lehet cég – külföldön

Készítő: Rab Máté

Van egy ötleted és egy csapatod. Ezzel elmész egy inkubátorba, kikupálnak és segítenek, és lesz belőle sikeres céged. Vagy kezded elölről más ötlettel. Esetleg ötlet nélkül ülsz be szerencsét/társakat találni. Mindez működik rajtunk kívül minden országban, csak itthon van körülötte káosz. Nézzük meg a követendő példákat.

Vannak azok az országok, amelyek elérhetetlen magasságban vannak hozzánk képest, szóval felesleges őket másolni. Ilyen például Izrael, akikről legutóbb a Figyelő írt, de a HVG alaposabb volt. Annyira előttünk járnak, hogy naprakész Startup Térképük van cégekről, inkubátorokról, befektetőkről, coworking irodákról, kutató központokról, startup közösségekről.

Fogalmi magyarázatok: (1) Inkubátor: ez segít az ötletből céget faragni, gyerekfejlődési hasonlattal élve felállni és járni tanulni. (2) Akcelerátor: itt tudod a cégedet felskálázni és felkészíteni a nagyobb piacra, kihívásokra. Az előző példánál maradva, a gyereket átsegítik a tinédzser korszakon a felnőtté válásig. (3) Coworking iroda: erről írtunk itt és itt is, de pár szóval egy olyan nyitott közösségi munkahely, ahova bárki betérhet “asztalt bérelni” órákra, napokra, hetekre vagy akár hónapokra. (4) Kutató központ: kutatási infrastruktúrát bérelhetsz, általában tudományos kutatócsoportok veszik igénybe. Erre kiváló példa Barcelona. (5) Startup közösség: például a The HUB, vagy a Meetup-ok.

Miért is téma most ez?

Mert a kormány pályázati pénzzel belenyúl a startup ökoszisztémába is (milyen jól teszi!), és kiírt, majd eredményt hirdetett 4 győztessel az első körben. Persze volt sértődés néhány vesztestől, de a lényeg, hogy az első kiírás 4 nyertese nyithatja a saját inkubátorát. Vagy akcelerátorát. Itthon ugyanis szinonimaként kezelik a két fogalmat. Ami szerintem nem ördögtől való, ugyanis vagyunk annyira fejletlenek startup terén, hogy nálunk nem éri meg szakosodni.

Tehát ebben a rövid összefoglalóban néhány olyan sikeres inkubátor/akcelerátort mutatok be, ahol már jártam és bátran merem ajánlani őket, mert amit megvalósítottak, az itthonról sem Föld-Mars távolságnak tűnik, hanem “Holdra szállásnak“.

Olaszok: egyetemi ötletekből cégépítés

logo_2i3tA torinói 2i3T inkubátor egy egyetemi technológia transzfer iroda és üzleti inkubátor. A kutatók ötleteit folyamatosan monitorozzák, ezekből választják ki a piacképeseket. Készül hozzá egy üzleti terv és egy megvalósíthatósági tanulmány, majd elkezdődik az inkubáció. Ez – egyetemi kutatások révén – főleg kutatóközponti támogatást jelent, szóval a drága infrastruktúrához férnek hozzá az induló cégek olcsón, és ezen felül segítik az üzleti szemléletük növelését (képzések, célzott tréning, stb.). Persze segítenek a szabadalmaztatásban, licensz szerződés kötésben, cégalapításban is. Ami még különleges bennük, hogy különálló programot indítottak a hallgatóknak, a projekt ötlettel rendelkezőknek, a startupoknak, a működő cégeknek, és bevonják a befektetőket is. Az utóbbi 5 évben 33 céget indítottak és 133 munkahelyet teremtettek a segítségükkel. Nem rossz számok ezek egy olyan egyetemtől, amely csak kicsit nagyobb, mint a debreceni.

Portugálok: a legjobb tudományos inkubátor a világon

IPNIncubadora_LogoEz sem fővárosi példa, nem is érdemes ahhoz hasonlítani magunkat. Coimbrában van az IPN Incubadora, amely város fele akkora, mint Debrecen. A méret mégsem a lényeg, ugyanis a város egyik inkubátorát a világ legjobbjának választották egy ütős mezőnyben (23 ország, 50 nevező). Mindez 2010-ben történt, tehát akkori adatok szerint a náluk indított cégek “túlélési aránya” 80%-os, az aggregált árbevételük 70 millió euró feletti, és közel 1500 munkahelyet teremtettek közvetetten.

2002-ben indultak a Pedro Nunez Intézet és a Coimrai Egyetem alapításával, főleg ezek kutatási eredményeit viszik piacra, nonprofit alapon. Amiben segítenek a – főként kutató hátterű – cégalapítóknak, az a menedzsment, stratégia, pénzügyek, adózás, marketing, és természetesen a kapcsolatépítés hazai és nemzetközi partnerekkel.

Hollandok: mérnökökből vállalkozó zseniképzés

yesdelft-logoDelft városa kicsit kisebb, mint Nyíregyháza. Az itteni inkubátor olyannyira sikeres, hogy már egy akcelerátort is építenek mellé, pont a cikk tetején leírt definícióbeli különbségek miatt: az inkubátor cégei jól teljesítenek és más típusú segítséget keresnek, amelyekre érdemes beruházni – hiszen őket követik majd az újabb jól menő inkubált startupok.

A Yes!Delft inkubátor több szempontból is a legjobb példa a mai cikkemben. Egyrészt gyönyörű, angolul mindent tartalmazó weboldala van. Szakmai szemmel pedig a teljes csomagot kínálja.

 • “Képzési és fejlesztési program briliáns mérnököknek, hogy vezető vállalkozókká váljanak!”
 • Coaching: személyre szabott fejlesztések, tanácsadás
 • Network: kapcsolatépítés tapasztalt vállalkozókkal, szolgáltatókkal és befektetőkkel
 • Rendezvények: mindenféle és folyamatosan
 • Konzultációs órák: pénzügy, szellemi tulajdonjog, könyvelés, jog, stb.
 • Kölcsön: kölcsönt vehetsz fel az ötletedre, amelyből megvalósíthatod a prototípusod – vagy csak felvázolhatod részletesebben az üzleti terved
 • Inkubáció: ja és persze még igénybe is veheted a legmodernebb kütyüjeiket, irodákat, bármit

Nekem legjobban a rendezvényekkel kapcsolatos hozzáállásuk tetszett. Egy konferencia keretében voltam a városban, melynek egyik estéjén a szervezők egy “walking dinner-t” raktak magába az inkubátorba. A tálalásra kijelölt terület körül a startup cégek standjai sorakoztak, mindenki prototípusával, számítógéppel vagy csak egy brosúrával. Gyakorlatilag letámadtak minket, és mi is éreztük a nyomást, hogy beszélgetni kell velük. Ez szuper lehetőség a kezdő vállalkozóknak, hiszen nemzetközi üzletemberekkel találkozhat, előadhatja a termékét, és mindezt úgy, hogy a helyi önkormányzat szervezte, tehát támogatják is őket magas szinteken.

Sikeres is maga a program! Eddig 43 millió euró bevételt generáltak, 550 munkahelyhez járultak hozzá, 121 céget alapítottak, amibe már 80 millió eurónál több tőkét vonzottak be. Mindezt úgy, hogy egy műszaki főiskola áll csak mögöttük. De amikor orvosi eszközfejlesztésről van szó, akkor konkrétan egész orvosis évfolyamokat hoznak át a szomszédos városok (Leiden, Rotterdam) egyetemeiről és tartanak nekik bemutatók, vonzzák be ezzel a vállalkozni vágyókat a projektekbe. Nagyon nyomulnak – lásd a vacsorába iktatott termékbemutatókat – de ennek meg is van a maga pozitív hozadéka.

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. dec 1 2013

  Azért jól nézzétek meg, hogy milyen inkubátor, milyen feltételekkel segít majd nektek. Nehogy seggre essetek. 🙂

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Ötletedből így lehet cé...

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: