Skip to content

2013-12-10

Kreativitás

Készítő: Kovács Miklós

Csíkszentmihályi Mihály több, mint 60 olyan embert kérdezett meg, aki a tudományterületén maradandót alkotott. Arról kérdezte őket, hogy miként látják a kreativitás mibenlétét, és azt, hogy hogyan érték el ezeket a sikereket. Nem is gondolnád, hogy milyen összefüggésekre jött rá a beszélgetések során.

Szeresd, amit csinálsz!

Téves elképzelés az, hogy a kreatív emberek fölfedezései, felismerései, munkái, találmányai elszigetelt környezetben születnek. Inkább sok forrásból táplálkoznak, és évek kemény gyümölcsét hordozzák magukban. Az, ami kreatív, egyben emberi is. Érdekes, fontos, és élvezetes csinálni. Fontos, hogy felismerjük azt, amikor valóban boldogok vagyunk, és gyakrabban csináljuk ezeket az erős és igaz dolgokat.

***

Mikor boldog egy ember? Milyen élethelyzetekben éli át a tökéletes boldogságot? Ezekre a kérdésekre kapsz választ a videóból és a cikkből. A professzor, aki az előadást tartja a pszichológiában maradandód alkotott, és segít neked abban, hogy megtaláld a saját módszered a tökéletes élmény elérésére. Olvass tovább itt >>>

***

A sakk vagy a táncolás is egy kreatív folyamat, amelyben a cél nem a győzelem, hanem az áramlat átélése. A játék élvezete, a lényeg, ez az első számú jutalom.

Kisbetűs kreativitásnak lehet nevezni azt, ami mindenkivel előfordul egy sütemény elkészítése közben, vagy egy függöny kiválasztásakor. A nagybetűs kreativitás, amit Csíkszentmihályi vizsgált, az új alapokra helyezheti az emberi erőfeszítéseket egy adott tudományterületen.

***

Gyere el, és beszélgessünk a kreativitásról: Kreativitást támogató rendszerek a 21. században -15. Pár – Beszéd Est.

***

A társadalmi környezet elengedhetetlen

Az igazán kreatív emberek képesek megváltoztatni azt, ahogyan látjuk, felfogjuk, értékeljük és tesszük a dolgainkat. Az egyén és a környezet, valamint a kultúra összetett kölcsönhatása is kell ahhoz, hogy egy kreatív egyén ki tudjon bontakozni. A kibontakozás függ a jó időzítéstől is. Itt Csíkszentmihályi arra gondol, hogy a befogadóképes közönség és a tudomány megfelelő mértékű fejlettsége is szükséges ehhez. Michelangello nem lehetett volna olyan művész, ha nem támogatták volna a kor mecénásai, a csillagászat nem fejlődhetett volna, ha a távcsövek minőségében nem következik be akkora ugrás.

A mémek olyan eszközök, amelyek hatnak a kultúrára. A kreatív emberek olyan mémeket tudnak létrehozni, amelyek nagyon erősen megmaradnak az emberekben, és ezzel hatnak a társadalomra. Ilyen Edison, a villamosárammal, ilyen Einstein a relativitás elméletével például. Csak az erős mémek maradnak fent.

Kemény munka, összpontosítás

A kreativitás több éves kemény munka, célirányos figyelemösszpontosítás eredménye. Általában a szerencsés fordulatot is ez alapozza meg, egyszercsak átlátja a kreatív elme az addig nem összefüggő elemeket, és kész a kreatív ötlet. Alapos megfigyelés és munkaszeretet kell hozzá. A mesterség birtokba vételén keresztül készségszinten kell elsajátítani a tudást ez vezet el a kreativitáshoz. A szabályokat be kell építeni a gondolatvilágunkba, hogy utána rugalmasan tudjuk kezelni, esetleg semmibe vehessük azokat. A valódi kreativitás csak akkor léphet működésbe, ha teljes mértékben birtokoljuk munkánk médiumát vagy ismeretanyagát.

Milyen a kreatív ember?

A kreatív elme jellemvonásai Csíkszentmihályi megfigyelései alapján:

  • kíváncsiság és lendület ötvözete jellemzi őket
  • teljesíteni szeretnének a munkaterületükön
  • komolyan veszik a megérzéseiket, hallgatnak a tudatalattijukra
  • érdeklődnek a zűrzavaros minták után, ők akarják ezeket megfejteni, és képesek kapcsolatot teremteni különálló ismerethalmazok között
  • magukhoz hasonló emberek társaságában vannak, velük találkoznak, a munkájukat elismerő közösséget keresnek
  • az apjuk elhanyagolta őket, nem volt jó kapcsolatuk vele, de az anyjuktól sok törődést és szeretetet kaptak
  • alázatosak és büszkék is egyszerre
  • megbecsülik az intellektuális teljesítményt (ilyen környezetből érkeztek, hátrányos helyzetből, vagy írói-művészi családból)

Üzenetet hordoz az életük. Ha azt csinálod, amit szeretsz és mélyen beleásod magad, akkor képes vagy valami újat létrehozni. Tud ni kell olyan munkát találni, ami kielégít minket.

Az áramlat élményét kell megkeresni, és törekedni arra, hogy minél többször átéljük. Az áramlat akkor kap el igazán, ha valami újnak a megtervezésével, felismerésével vagyunk elfoglalva. A fölfedezés és kreativitás egy alapvető emberi tulajdonság és a túlélésünk eszköze, ezért is tölt el minket örömmel és kielégüléssel.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: