Skip to content

2013-12-13

A szennyvíztisztító rendszer felépítése

Készítő: Zoli

A szennyvíztisztítás, mint folyamat jelentősége és fontossága az előzőekben tisztázottakat követően már nem kérdés. Most nézzük meg, hogyan épül (vagy épülhet) fel a szennyvíztisztító rendszer, a víz felhasználójától, tehát a keletkezési helytől egészen a természetes befogadóba történő visszaengedésig. A különböző mesterséges, de esetenként egészen természetközeli megoldásokkal a körfolyamat felgyorsítható, hatékonysága fokozható – és ami szintén fontos – a természet szennyezése nélkül. 

A komolyodó környezetvédelmi problémák és igények fokozódásával tágabb körben szükséges értelmezni az egész szennyvíztisztító rendszert. Egyben igény van a tisztítási folyamat hatékonyságának fokozatos javítására, a rendszer komplex kezelésére, valamint az innovatív tisztítási, kezelési módszerek rendszerbe építésére és fejlesztésére.

A teljes szennyvíztisztító rendszer több részből áll, ismerjük meg ezeket, egyenként részletezve. A rendszer áttekintésénél egy általános rendszer felépítését részletezem, amelytől sok esetben eltérhetnek az adott, konkrét mennyiségi és minőségi szennyvíz tisztítására létrehozott telepek. A későbbiekben ezekre is kitérek.

A folyamat a következőképpen épül fel:

szennyvíztisztító rendszer

Forrás: http://www.calvin.edu

1. Keletkezési hely: település vagy ipartelep

A rendszer kiinduló elemeként történik (vagy történne) a települési vagy ipartelepi szennyvíz előtisztítása. Ekkor a keletkezési helytől, így a szennyvíz minőségétől, összetételétől függően eltávolításra kerülnek a különböző toxikus és inhibitor (a folyamatok normál lefolyását gátló) anyagok, valamint a csatornarendszer eltömítését, és a tisztító telep komolyabb működési zavarait megelőzendően a zsírok, olajok, illetve nagyobb mennyiségű iszap.

2. Csatornahálózat

A szennyvíznek a tisztító telepre “szállítását” végzi, így viszonylag állandó anyagmennyiség és szervesanyag-terhelés érhető el, emellett a szennyvíz megfelelő időn belül a telepre érkezik. A csatornarendszerrel biztosítható az optimális szennyvíztranszportálás. Időnként szükséges a hálózatban maradó “csatornaiszap” eltávolítása.

3. Tisztítótelepi előtisztítás

Ezen belül 3 művelet zajlik, elsődleges cél a szennyvízben található durva szennyezőanyagok eltávolítása.

Rácsszűrés: Itt történik a durva úszó- és lebegőanyagok elvátolítása, a felfogott szemét összegyűjtése és eltávolítása.

Homokfogás: Homok-anyagok eltávolítása.

Előülepítés és/vagy flotáció: Az ülepítőben a folyadék áramlási sebességét minimálisra csökkentik, így a homokszemcsék kiülepíthetőek.  Ugyanebben a berendezésben levegő befúvással – vagyis flotálással – elválaszthatók a víznél kisebb fajsúlyú és hidrofób, összetapadásra hajlamos zsíros lebegő részek. Ezzel az eljárással, és egyéb kiegészítő elemekkel (szivattyú, terelőlemez) eltávolíthatók az ülepíthető és flotálható anyagok.

4. További tisztítás

A szennyvíztisztítás folyamata itt is több műveletből áll, amelynek végén a már megfelelő mértékben tisztított szennyvíz a környezetbe, természetes befogadóba engedhető lesz.

Biológiai (vagy kémiai) tisztítás: Itt szabályozott környezetben az élő mikroorganizmusok az előtisztításon átesett szerves anyagokat (finom, szuszpendált és oldott szerves anyagokat) részlegesen lebontják – oxidálják – miközben olyan iszapanyaggá alakítják át, amely a biológiai tisztítás során eltávolíthatóvá válik.

Utóülepítés: Az előző lépésben lebontott, leülepedett iszapanyag (eleveniszap) eltávolítása történik az ülepítőből. E szakasz a biológiai (vagy kémiai) tisztítással egyazon ülepítőben helyezkedik el.

Utótisztítás: A rendszer végét jelentő művelet, ami többféleképpen oldható meg, jellemzően utókicsapatás, tavas szennyvíztisztítás, mikroszitaszűrés, lassúszűrés és gyorsszűrés lehet. A többlépcsős tavas tisztítás betöltheti a biológiai tisztítást szerepkörét is. Legfőbb célja a tápanyagok (foszfor, nátrium), a szennyvízben maradt BOI- és lebegőanyagok eltávolítása.

A szennyvíztisztítási folyamat során több alkalommal hagyja el a rendszert iszap és egyéb anyagok, amelyek a különböző iszapkezelési és -hasznosítási megoldások által válnak elhelyezhetőkké és hasznosíthatókká. Ezekről, a hasznosítás lehetőségeiről még lesz szó később.

UVFertőtlenítés: Még mielőtt a tisztított szennyvizet a befogadóba vezetnék, fertőtlenítési művelet beiktatása szükséges. Ezzel a patogén mikroorganizmusoktól, fertőzésektől védik meg a környezetet, legtöbb esetben klórral. Ez egy külön medencében történik, ahonnan a kikerült szennyvíz-mennyiséget kén-dioxiddal kezelik, aminek során a korábban beadagolt klór neutralizálható, így a szennyvíz a befogadóba kerülés előtt detoxikálható. Számos esetben UV-fény segítségével helyettesítik ezt az eljárást, ami környezetileg jobb megoldás lehet. 

5. Befogadóba vezetés és/vagy újrahasznosítás

A megtisztított szennyvíz a folyamat végén a befogadóba, mint természetes vízbe, erre kialakított csatornába vagy akár a talajba vezethető, illetve újrahasznosítható.

Ezzel együtt – mint már volt róla szó – a legfontosabb, hogy a teljes tisztítási folyamat a tisztítandó szennyvíz mennyiségét és minőségét maximálisan figyelembe véve, komplex megközelítés mellett legyen kialakítva. 

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: