Skip to content

2013-12-20

A szennyvizek minősége és összetétele

Készítő: Zoli

Mielőtt még részletesebben belemennénk a szennyvíztisztító telepeken alkalmazott technológiákba, fontos kitérni a csatornarendszerbe kerülő, legkülönbözőbb összetételű és minőségű szennyvizek jellemzőire. Ettől függően a szennyvizek tisztítása során alkalmazott technológia összességében meglehetősen hasonlónak tűnhet, de részleteibe menve jelentősen eltérő lehet. Gondoljunk csak egy nagyobb városban termelődő szennyvíz-mennyiségre, ahonnan a legkülönbözőbb szennyező anyagok kerülnek a tisztítóba. 

A városokban keletkező szennyvíz-mennyiség tisztításához az előzőekben bemutatott összetett rendszerre van szükség, míg a különálló gyárak, üzemek esetében a tevékenység jellegéből adódó szennyvíz-összetételre speciális rendszert lehet alapozni. Utóbbi gyártó- vagy feldolgozóegységekben keletkezik a klasszikus értelemben vett ipari szennyvíz.

A városokban termelt szennyvíz – mivel számos kisebb volumenű ipari jellegű tevékenységből származó szennyező anyagot is tartalmazhat – érdemes lehet az ipari szennyvizekhez hasonlóan csoportosítani, ami a biológiai szennyvíztisztítást illeti. Ezzel együtt a nagyobb üzemekben keletkező, az alábbi csoportosítás 2. csoportjából jelentős mennyiségeket tartalmazó szennyvíz kezelésének kritériumai, elvárásai szigorúan szabályozva van.

1. Olyan szennyező anyagot tartalmazók, amelyek szennyezőkomponensei normális üzemelési körülmények között a biológiai telepen kielégítő mértékig eltávolíthatók.

A komponensek:

  • a biokémiai oxigénigény (BOI)
  • a szuszpendált állapotú lebegőanyagok (SS vagy LA)
  • ammónia

2. Olyan szennyező anyagot tartalmazók, amelyek normális üzemelési körülmények között a biológiai szennyvíztisztító telepen nem, vagy csak elégtelen mértékig távolíthatók el.

A problémás komponensek:

  • nehézfémek (réz, ólom, nikkel, cink stb.)
  • szerves anyagok (metilén-klorid, aceton, gazolin, toxikus szerves anyagokat és/vagy fémeket tartalmazó iszapok stb.)

Az ilyen szennyvizek egyéb kémiai komponensei, mint a kalcium, nátrium, nitrát, karbonát, szulfid, pH – amennyiben bizonyos határértéken felüliek – folyamatosan befolyásolhatják a csatornahálózati és szennyvíztisztító-telepi berendezéseket. A rendszer kémiai, mechanikai és biológiai folyamatait szintén befolyásolhatják a szennyvizek fizikai jellemzői is, mint a hőmérséklet, oldhatóság, oldhatatlanság, viszkozitás.

A különböző tevékenységből származó szennyvizek eltérő minőségi jellemzőit jól szemlélteti az alábbi néhány példa, származási helytől függően:

food wastewaterPékség: Zsírok, olajok, kenőanyag
Nagy mennyiségű vegyszer-felhasználás: toxikus anyagok, savak, fémek
Elektromos és elektronikus: fémek, savak, toxikus anyagok, fluorid
Élelmiszer: BOI, KOI, lebegőanyag, alkáliák, olaj, zsír
Gyógyszer: BOI, fémek
Energiatermelés: hő, olajok, lebegőanyag, fémek, klór

A fenti felsorolásból kiindulva elképzelhető, hogy az egyes szennyező anyagok, zsírok, toxikus vagy éppen savas anyagok károsíthatják a tisztító rendszer berendezéseit, illetve jelentősen csökkenthetik a rendszer hatékonyságát, tisztító képességét.

Forrás: Öllős G.: Szennyvíztisztító telepek üzemeltetése I.

A következő cikkben az előtisztítástól kezdve ismerjük meg részletesebben egy tisztító telep felépítését.

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: