Skip to content

2013-12-22

2

„HUB”-osan szép az élet

Készítő: debrecenbar

Diplomadolgozatom írásakor kerültem kapcsolatba a hub-okkal, amiről akkor még fogalmam se volt, hogy mi is ez valójában. Ez köszönhető talán annak is, hogy ezen világ még Magyarországon viszonylag újnak mondható, kevesen ismerik, sőt még kevesebben kutatják ezt. Ez is egy olyan dolog, ami már tőlünk nyugatabbra egy működő modellel párosul. Na de lássuk, mi is ez valójában.

HUB jelentése

Maga a hub szó is több jelentéssel párosul. A hub angol eredetű szó, jelentését tekintve: kerékagyat, csomópontot, központot jelent. Ha informatikusok, fejlesztők körében beszélünk a hub-ról, akkor lehet, hogy bőszen bólogatni fognak, hogy ők tudják mi az, csak előfordul, hogy nem ugyanarról kezdtek majd beszélgetni. 🙂

A számítógépes hálózatok hardverelemét jelenti, amely fizikailag összefogja a hálózati kapcsolatokat, nélküle nem lehetne a strukturált hálózatot kialakítani. Tulajdonképpen egy elosztó. Feladata a munkaállomások, szerverek és egyéb hálózati eszközök közti adatforgalom biztosítása. Ennek több fajtája létezik, aktív, passzív, és intelligens hub is.

Így néz ki a hub a számítástechnikában

Így néz ki a hub a számítástechnikában

Ha a Google keresőbe valaki beírja a hub szót a hálózati elosztó után találkozik a The Hub oldallal (http://www.hubworld.com/), ahol különféle játékokat, videókat, gyerek műsorokat találunk.

De azért van a huboknak közgazdasági és társadalmi érzelmezése is. Találkozhatunk hubokkal, mint közösségekkel is. Ez az a terület, amivel én is foglalkoztam bővebben a hub alkotta közösségi munkatér volt.

TheHub.hu – közösségi tér

Egyik ilyen közösségi tér a 2012-ben alakult thehub.hu, amely Budapest VI. kerületében közel az Andrássy úthoz a Paulay Ede utcán található, a start-upok számára nyitott, dinamikus co-working kezdeményezés.

thehub.hu

thehub.hu

Ahogyan magukról írnak: „Budapest’s smartest co-working place at the heart of the local startup ecosystem with unrivalled international partners.” Egy co-working helyiség és annál sokkal több.

A thehub.hu katalizátora a vállalkozóknak, start-upoknak, azáltal, hogy egy élő, kreatív, működő, inspiráló és motiváló közösségi környezetet teremt számukra. Az alapítója David Trayford, aki a Singularity Egyetemen team project coach, mentorja a Seedcampnak és a Pioneers Fesztiválnak. A WOW Media ügyvezető igazgatója.

ImpactHUB – vállalkozói közösség

Van egy másik „fajtája” a hub-oknak is, amely az ImpactHUB nevet viseli. Hubok között különbséget tenni, körülbelül olyan mintha a piacon vásárolnánk mandarint és mindenhol azzal találkozol hogy klementina/clementina van eladó. Ami a mandarin citrusfélék egy fajtája, de kívülről mindkettő hasonlóan néz ki, belül van csak különbség köztük.

Ez a huboknál sincs másképpen, kívülről lehet mindegyik ugyanolyan, de belülről más-más tartalom van. Ezeket csak igazán azok érzékelik (érzékelhetik), akik a vállalkozások, start-upok világában mozognak, s látják a különbségeket. Mások számára ez egy ugyanolyan fogalom, mint a start-up volt 5-6 éve, hiszen startupnak emlegették a „hagyományos” induló vállalkozásokat is, s pár éve a fogalom köré egy másabb vállalkozási forma épült.

Nézzük akkor mi is az az ImpactHUB. A HUB, egy „globális platform, ahol elkötelezett, együttműködésre nyitott emberek a Föld minden részéről összegyűlnek, hogy vállalkozói ötleteket valósítsanak meg egy jobb világért.” (Angolul így hangzik: “HUB is a global platform, where people from all corners of the planet connect and engage in collaborative action to realize enterprising ideas for a better world”). Eddig mondhatjuk azt is, hogy ez egy co-working helyiségben is megvan. Másabb ez vagy sem? Én úgy vélem igen! Hiszen ők maguk is azt mondják, hogy ők több mint egy co-working munkatér. Talán azzal több, hogy más a cél? Talán az újdonságában rejlik? Talán abban, hogy ez nem a Szilícium-völgyből nőtte ki magát?

A HUB 2005-ben alakult Londonban, azzal a céllal, hogy egy olyan helyet hozzanak létre ahol inspirálni, összekötni és bátorítani tudják az embereket, azért hogy a vállalkozói ötleteket valósítsanak meg a fenntartható fejlődés (impact) érdekében. Az ötlet egyszerű, hiszen van elég ember, akinek van egy jó ötlete egy jobb világért, ami hiányzik az a környezet, ami lehetőséget teremt annak, hogy segítse előre mozdítani az embereket az ötlet megvalósítása felé, azért hogy a szándékot cselekvéssé, a cselekvést pedig hatássá (impact) alakítsa át. Az ötletet a legjobb lab-ektől, start-upoktól, inkubátoroktól, inspiráló irodáktól, tanuló helyiségektől, think-tankoktól ered. S ezeket összegyúrva alkottak egy olyan fizikális, virtuális közösségi teret, ahol minden szükséges dolog, tudás megvan a sikerért. A HUB célja, hogy 2015-re egy igazán nagy globális, legalább 100 főt számláló HUB network-öt kiépítésen, a világ kulcs régióiban és városaiban. Éppen ezért elindították, a #HelloImpact kampányt, amellyel még inkább segítik reflektorfénybe helyezni mindenki számára, hogy a cél az „impact” (befolyás) szerzése. A HUB alakításának ötlete futótűzként terjedt szerte a világon, felbukkanását követően mára már 6 kontinensen átívelő globális mozgalmat eredményezett. Több mint 45 ImpactHUB-ot nyitottak, egészen Londontól Melbourne-ig, Johannesburg-tól Sao Paulo-ig és San Francisco-tól Szingapúrig.

HUB világtérképe (Forrás: http://www.impacthub.net/)

HUB világtérképe (Forrás: http://www.impacthub.net/)

BudapestHUB – magyar kezdemény

A sornak még nincs vége. 2013 szeptembere óta „hangos a sajtó” a Budapest Hub alakulásáról, amely munkacsoport célja, hogy Budapest 2020-ra Kelet-Közép Európa regionális start-up központja legyen.  2013 novemberére már megalakult ez a munkacsoport, a hazai start-up közösség szereplőinek, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal szakértőinek együttműködésével. A kezdeményezés a magyar start-up ökoszisztéma helyzetének, problémáinak, lehetőségeinek felmérésével és javaslatok megfogalmazásával hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a magyar főváros a globális térképen is megjelenő start-up központtá fejlődhessen. Hajrá!

Ez a hub kezdeményezés nagyon jó alapot, és segítséget fog adni az alakuló és már létrejött start-upoknak. Néhány olyan dolog, amit célként tűztek ki maguk elé:

 • Legyen vállalkozói ösztöndíj, ami lehetőséget teremt arra, hogy 3-6 hónapig valaki belelásson máshol működő start-upokba.
 • Legyen start-up üzleti akadémia, JEREMIE akadémia.
 • Sajátos kihívásai vannak a start-upoknak, ami az adózás és szabályozás terén is jelentkezik, így nagy segítség lenne számukra ezekben is átalakításokat tenni.

Bővebben erről a HUB által elkészített Runway Budapest 2.0.2.0 – A Startup Credo elnevezésű kiadványban olvashattok, amely elérhető a Nemzeti Innovációs Hivatal honlapján ide kattintva. Itt egyúttal várják mindazoknak az értékes hozzászólását és véleményét, akik hozzá kívánnak járulni a magyar start-up ökoszisztéma sikeres építéséhez. Hajrá mindenki, aki ehhez hozzá akar tenni, hogy a legjobb legyen, ne tartsa magában a véleményét! 🙂

Hub-okkal mindenhol találkozhatunk, csak az nem mindegy hogy melyiknek mi a központi célja. Van olyan hub, ami hálózatokat kapcsol össze vagy van olyan hub, ami co-working munkateret rejt magában, vagy olyan munkacsoportot, ahol a start-upok életét próbálja meg jobbá tenni, és van olyan ahol a befolyás szerzése a legfontosabb cél. Remélem kicsit segítettem ebben a világban eligazodni. Hiszen hub lesz a központi téma! Fejtsétek ki ti is a véleményeteket, írjatok nekünk kommenteket ezzel kapcsolatosan! 🙂

A cikket írta Horváth Adrienn.

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. dec 22 2013

  Budapest?! Miért Nem Debrecen? Az infrastruktúra itt is adott, van reptér, új stadion, sok-sok egyetemista sok-sok országból, vannak cégek, emberek, ipari parkok, stb. Mondjuk nyilván kell egy eltökélt városvezetés.
  Nem is értem mi a vízió. Lesz Budapest és lesz a ” vidék”? És a “vidéki” (Miskolc, Pécs, Győr, Szeged…) lesz a furcsa, le/elmaradt rokonság, akit ciki felvállalni? Bár úgy tűnik ez inkább már a valóság mint a vízió.

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Top cikkek 2013-ban | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: