Skip to content

2014-01-07

2

Hogyan orvosold a rosszkedvet?

Készítő: Kovács Miklós

Melyiket szeretnéd hallani előbb: a jó vagy a rossz hírt?

Képzeld el, hogy két új leveled van a postaládában. Az egyik tudatja veled, hogy gyorshajtásért büntetést kell fizetned. A másik egy szép, kézzel írott levél a legjobb barátodtól, aki külföldön él. Melyiket olvasnád el előbb?

Mindennapos, hogy ilyen döntési helyzetekbe kerülünk. Azok a szokásaink, ahogy az ilyen jó vagy kevésbé jó híreket sorba rendezzük lehet, hogy jelentős befolyással vannak arra, hogyan is érezzük magunkat összességében.

Egy új kutatásban a résztvevőknek mindennapos eseményeket adtak párosával. Felemelőt és lehangolót is vegyesen, azért, hogy kiderüljön, hogyan tesznek különbséget közöttük.

Néhány pár mindegyike felemelő volt, néhányé lehangoló és voltak vegyes csoportok is, például:

 • 250$ értékű vásárlási utalványt hagytál el egy áruházban
 • Jól érezted magad a barátaiddal

A résztvevőknek nem csak az események egymás utániságát, de az egymástól viszonyított idő távolságát is ki lehetett választani. Talán nem meglepő, de két jó élmény pár között több időt hagytak, és ugyanez volt érvényes a két rossz élmény között eltelt időre is.

Ha mind rossz, mind pedig jó élmény történik veled, akkor általában nem akarod őket ugyanazon a napon átélni. Jobb, ha van egy kis időd újra töltődni a lehangoló élmény után. Az is jobb, ha a felemelő élményből egy darabkát még egy ideig magadénak tudhatsz.

Rossz kedv kiküszöbölése

Az élet persze sokkal vegyesebb képet mutat és a vegyes párok itt is érdekes eredményeket adtak. Hogyan birkóznak meg az emberek azzal, amikor jó és rossz események is történnek velük.

Először is, a 3/4-e az embereknek a rossz hírt akarta először hallani. Nyilvánvaló ok erre: a legtöbb ember egy boldog történéssel akar befejezni valamit.

Másodszor, a kutatók arra jöttek rá, hogy az, akit boldogabbnak találtak, hajlamos arra, hogy egy pozitív közösségi élményt szervezzen – mint egy baráttal való találkozás – miután elveszített egy bizonyos mennyiségű pénzt. Úgy látszik, hogy ezt a potenciálisan felemelő szokást – kapcsolatépítést – minél hamarabb át akarták élni a pénz elvesztése után, hogy elűzzék a rossz kedvüket.

A boldogabb emberek hajlamosabbak voltak arra, hogy a kapcsolatépítést válasszák a jó kedvük visszaállításához, a rossz események típusára való tekintet nélkül.

Ezzel ellentétesen, a kevésbé boldog emberek hajlamosabbak voltak pozitív pénzügyi eseményekkel semmint kapcsolatépítéssel kompenzálni a rossz történéseket.

Nem tudjuk megmondani pontosan ebből a kutatásból, hogy a rossz események utáni közösségi kapcsolatépítés tényleg hozzájárul-e ahhoz, hogy az emberek boldogabbak legyenek, habár ez egy elég valószínű magyarázat.

Ez a kutatás nagyszerű kivonata a mindennapok gyakorlatának, amikor is a rossz és a jó dolgok között kell választunk. Amint látod, csak egy lépés választja el attól azt, hogy a jó vagy a rossz hírt akarod hallani először attól, hogy mikor és hogyan tudnak a leghatékonyabban felvidítani minket a felemelő híreket.

Eredeti angol nyelvű cikk:

Dean, Jeremy (2012): Happy Habits: How to fix bad moods?

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. jan 7 2014

  Köszi a cikket, Miklós:-)
  Lehet, hogy furi, de én elsőnek egy vacsorával asszociáltam: megeszed először a kötelező spenótot, hogy megkaphasd a finom desszertet – így van valami jó, kellemes kilátás és motviáció ahhoz, hogy a kevésbé kellemes részeken átrágd magad vagy először megeszed a desszertet és az lehet, hogy annyira eltelít, hogy már nem is lesz kedved a spenóthoz, legalábbis egy időre?
  Mindenesetre a célodat elérted:-), mert ezen el lehet filozofálgatni:-)

  Válasz
  • jan 8 2014

   Örülök, hogy elértem a célomat 🙂 Köszönöm a visszajelzést!

   Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: