Skip to content

2014-01-10

Az ülepítés folyamata és a szennyvíztelepi ülepítők II.

Készítő: Zoli

Előzőleg tárgyaltuk a szennyvíztelepi ülepítőknek a szennyvíztisztításban betöltött szerepét, és elhelyezkedésüket a tisztító rendszerben. A folyamat átlátásához azonban érdemes kitérni az ülepítők általános felépítésére és működési elvére is. 

Az ülepítők feladata a szennyvízből az ülepíthető – rácsok és homokfogók által el nem távolított – finom szemcsék, úszó és lebegő anyagok visszatartása.

Alakjuk (alaprajzuk) jellemzően kör vagy négyszög, amelyben horizontális vagy vertikális irányú átfolyás van megvalósítva. Anyaguk vasbeton ill. acél, üzemelésük pedig a gravitációs ülepedés elvén alapszik.

Az ülepítők alkalmazott fajtái:

  • oldó (rothasztó) medencék
  • egyszintes ülepítők
  • kétszintes (Imhoff) medencék: ezek csak előülepítésnél használatosak

A leggyakrabban alkalmazott egyszintes ülepítők osztályozása:

  • hosszanti átfolyású ülepítők gépi kotróberendezéssel (pl. lipcsei típusú)
  • sugárirányú átfolyású ülepítők gépi kotróberendezéssel (pl. Dorr típusú)
  • függőleges átfolyású tölcséres ülepítők (pl. dortmundi típusú)
  • lemezes (betétes) ülepítők
A méretezett hasznos ülepítőtér nagysága szerint az ülepítők javasolt alkalmazási területe a felületi hidraulikus terheléstől (m3/nap) függően a következőképpen alakul:
  • hosszanti ülepítők 140–2000 m3/nap között,
  • sugárirányú átfolyású ülepítők 300–400 m3/nap felett,
  • függőleges (tölcséres) átfolyású és kétszintes ülepítők 100 m3-es ülepítőtér alatt.

Az ülepítőket felhasználási helyüktől függően felületi hidraulikus terhelésre (m3/nap); szükséges elméleti tartózkodási időre (óra); felületi lebegőanyag-terhelésre (kg/m2 × óra), függőleges, illetve vízszintes átfolyási sebességre (cm/mp); bukóélterhelésre (m3/m×óra) méretezik. Fontos szempont a kritikus sebesség vizsgálata is.

Az ülepítők közül leggyakrabban a kör alakú, vízszintes sugárirányú átfolyású ülepítő típust alkalmazzák, így a következőkben ennek felépítését részletezem.

A Dorr-típusú ülepítő felépítése és működési elve

ülepítő 3

Az említett, Dorr-típusú ülepítő egyszintű, kör alaprajzú, sugár irányú átfolyású rendszer, amelyet általában 15-20 ezer lakos egyenérték felett alkalmaznak. Gazdaságos átmérője jellemzően 20-40 m, a célszerű vízmélység pedig 1,5-2,5 m. A tisztítandó szennyvíznek a homokfogóból a műtárgy alatt vagy a műtárgy fenékbetonjában elhelyezett csövön keresztül történik a bevezetése, a cső a medence központjában lévő vízelosztó műhöz csatlakozik, amelynek feladata a műtárgyat terhelő vízhozam egyenletes bevezetése és elosztása. A bevezetett víz sugárirányban halad végig a medencén, majd a műtárgy kerülete mentén elhelyezett, általában fogazott bukóéllel ellátott gyűjtővályúba jutva hagyja el az ülepítőt. A műtárgy fenékrésze kis hajlásszöggel lejt a középpont felé, így a leülepedett anyag összegyűjtéséről megfelelően képzett kotrókkal kell gondoskodni. A kotró a leülepedett anyagot folyamatosan bekotorja a vízbevezető mű alatt lévő tölcsérbe, ahonnan folyamatosan vagy szakaszosan eltávolítható. Az úszó iszap a víz felszínén körbeforgó pajzs segítségével – amely célszerűen a kotróval együtt halad – a műtárgy kerületénél elhelyezett zsompba juttatható. Az ülepítő térfogata előülepítő esetében 12 órai iszapmennyiségnek megfelelő, míg utóülepítőnél általában 6-8 órai iszapmennyiségre tervezik. A vízelvezetést pedig bukóél biztosítja.

ülepítő 2

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Források: Öllős G.: Szennyvíztisztító telepek üzemeltetése I.; Barótfi I.: Környezettechnika.

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: