Skip to content

2014-01-30

Tárcsázd a termosztátot, főzz kávét sms-sel

Készítő: Rab Máté

A Google bevásárolt azokon a piacokon, ahol tárgyakkal tudsz kommunikálni interneten keresztül. Ezzel gyakorlatilag belátható közelségbe hozta azt a jövőt, amikor egy telefonon keresztül az egész házadat irányítod.

A telefonon Android fut, interneten csak a Google keresője létezik, emailezni Gmail-en a legbiztonságosabb, a Drive tárolja az összes fájlod, a Maps tervezi az útvonalad és mutatja meg a közeli érdekes helyeket. Mi lesz ha mindez a tudás kikerül a telefonról vagy a számítógépről? Akkor lehet egy Google Glass, vagy egy okosóra. De ami még izgalmasabb, hogyha a kommunikáció az egész téged körülvevő környezetre átragad. A tévé megjegyzi a kedvenc adásaid és felveszi neked anélkül, hogy beállítanád. A kávéfőződ azt a fajta feketét készíti el, amit legutóbb a kávézóban kértél. A termosztátod érzékeli, ha nincs otthon senki és leveszi a fűtést – te meg sms-t küldhetsz, ha már csak 10 percre vagy otthonról és előmelegített lakásba érkezhetsz. Utóbbi nem fantáziálás, gyakorlatilag ezt gyártja a Nest, akik annyira sikeres startup voltak, hogy a Google 3.2 milliárd dollár kápét fizetett értük. Ennél többet soha nem adtak egy cégért (pedig mindenfélét vásárolnak folyamatosan), csakis egyszer, amikor a Motorola telefont vették meg. A Motorola élére pedig az Apple-től igazoltak igazgatót, de az egy másik cikk. 😉

Mit vett még a Google? Robotokat gyártó cégeket. Például a Boston Dynamics-ot, amiről nem is tudtam, hogy eladó (pedig tuti licitáltam volna rá :)). Azért furcsa ez, mert a BD az USA modern haditechnikai fejlesztője, gyakorlatilag ezzel a céggel tartották meg azt a technológiai főlényüket, amivel a hidegháború óta vezetnek. Most ez egy tőzsdén lévő magáncég kezébe került. Kapitalizmus a javából. 🙂 De 2013-ban a kereső óriás megvette még a Makani Power céget, akik lebegő szélerőműveket gyártanak, megvették a Redwood Robotics-ot is, akik robotkarokat gyártanak, a Meka Robotics-ot is, akik meg robotfejet gyártanak. Lassan összeáll a Skynet. 🙂

A videóban Cheetah lefutja Usain Boltot.

Mire fel ez a bevásárlás?

A jelen a “big data“, tehát akinél több adat van, azé a hatalom. Pontosabban aki tud is valamit kezdeni ezzel a sok adattal, azé a hatalom. Ezért a Google – aki kiválóan ki tudja használni az adattengereket – minél több olyan adatgyűjtő eszközt szeretne birtokolni, amiből máshol haszna lesz. A robotikai bevásárlásból nem kérdéses, hogy olyan googlebot-okat akarnak készíteni, akik folyamatosan járják körbe a házat és jelentenek a tulajdonosnak – vagy a háznak magának. Hiszen a házban lévő érzékelők tekintetében a Nest megvásárlásával piacvezető lett a Google. A Nest jövő évi bevételi előrejelzése “mindössze” 11-szeresére növekedett a bejelentés után.

Persze a versenytársak sem pihennek. A Samsung most januárban jelentett be egy olyan mobilapp-ot, amivel egyszerre kezelheted a Samsung mosógéped, tévédet és minden Samsung eszközödet. Egy felületen, mondjuk a (Samsung) mobilodon. A háztartási gépek terén pedig a dél-koreai óriás messze megelőzi a Google-t, és jó piaci hírének köszönhetően hamarabb vesznek egy “okosmosógépet” az emberek a Samsungtól, mint a Google-től. De a Microsoft, az Apple és az Amazon is aktív ezen a területen, mivel mind-mind jók a nagy tömegű adatok kezelésében – és üzleti célú felhasználásában.

A Google-nél fogkefe-tesztnek hívják az innovációs stratégiájukat. 2011-ben mondta Larry Page, az egyik alapító, hogy ő csak olyan szolgáltatásokat akar fejleszteni, amit az emberek legalább naponta kétszer használnak. Mint a fogkefét. A kereső, az email, a youtube, a mobil operációs rendszer átment ezen a teszten. A Google sofőr nélküli autója is megfelel ennek. A házakban lévő távolról irányítható termosztátok is beleillenek a képbe. Ha még sok ilyen új eszközt fognak fejleszteni, akkor biztosan megragad a ragyogó mosoly a részvényesek arcán. 🙂

Ahogy itthonról látszódik

A hazai és a nemzetközi trendeket vizsgálva megállapítható, hogy 2014-ben számos új megközelítéssel kell megismerkednünk az informatikában. A Stratis informatikai tanácsadó cég szakértői januárban áttekintették az infokommunikációs piac legfontosabb nemzetközi trendjeit és azok hazai megjelenését, hatásait. A változások, trendek egyaránt érintik a munkavállalói oldalt, a fogyasztói-felhasználói réteget, valamint a munkaadói piacot.

A Stratis, egymilliárd forint feletti éves forgalmával, a hazai vezetési tanácsadási piac második legnagyobb magyar tulajdonú szereplője. Specialitása az üzleti folyamatok, szervezetek és az ezeket támogató IT szolgáltatások összefüggéseinek átlátása, valamint mély ismerete. Az 1998-ban alapított cég 11 iparágban, 135 ügyfélnél közel 500 sikeres projektet bonyolított le és jelentős nemzetközi tapasztalatra is szert tett. 

A legátfogóbb paradigmaváltás talán az, hogy ma már minden büdzsé IT-büdzsé, minden cég technológiai cég, minden üzlet digitális üzlet. Erre a szemléletváltásra még csak nagyon kevés cég kezdett el tudatosan átállni, a jelentőségét felfogni és megkezdeni a felkészülést” – hívja fel a figyelmet Nagy Zsolt, a Stratis partnere. Ezt a folyamatot a szakma Digital Industrial Economy néven említi, és egyre többen kezdenek tudatosan elébe menni a változásoknak.

2014-ben rengetegszer fogjuk hallani az „Internet of Things” kifejezést is. Az internetképes dolgok mindössze 1%-a van rákapcsolva a világhálóra jelenleg, a maradék 99% pedig lépésről lépésre, de egyre nagyobb számban fog bekapcsolódni az online világba a hűtőszekrénytől a garázsajtóig. „A digitális otthonok világa már a közeli valóság” – mutat rá a Stratis. Szintén viszonylag új keletű fogalom a Hybrid IT. A felhőalapú számítástechnika elterjedésével az internetszolgáltatók világa alapjaiban megváltozik: 2014-ben már nem lesz elég csupán tökéletes szolgáltatónak lenni, sokkal nagyobb szükség lesz megbízható internetbrókerekre, akik a szolgáltatók közül válogatva, cserélgetve tudnak kedvezőbb árakon és nagyobb megbízhatóság mellett internetet, adatforgalmat kínálni. „Mindez együttesen komoly piaci átrendeződést hozhat mind a hazai, mind a nemzetközi versenyben.

Print

A mobil eszközök folyamatos térhódítása a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt érintik. A mobilization, vagyis a mobil eszközök és az ezekre fejlesztett applikációk elterjedése nagy kihívás elé állítja a szervezetek IT részlegét. Az IT-szakemberek szerepe megváltozik, új dimenziót kap a szervezeti IT biztonság, illetve a harmadik fél számára átadott hozzáférések, adatbázisok rendszere. Szorosan ide tartozik a Bring your own Device (BYOD) új informatikai megközelítés is. Mind az IT költségvetést, mind a biztonságot érinti, hogy egyre szívesebben használják a munkavállalók saját, jól megszokott, kedvelt és jól ismert eszközparkjukat, okostelefonokat, saját laptopokat, notebook-okat. Ez a folyamat magával hozza, hogy meg kell oldani a szervezeti rendszerek futtatását a külső eszközökön, illetve meg kell teremteni a kellő adatbiztonságot is.

Tehát 2014 komoly változásokat hozhat a mindennapi életünkbe, akár végletekig digitalizálhatja azt. Vagy még van pár évünk, mert ahogy azt egy barátom mondta: “A feleségem minden reggel megfőzi a kávém, sms küldése nélkül is.

BRÉKING: a Google tegnap eladta a Motorolát, nyilván csak azt várták, hogy cikkezzünk róluk. A vevő a Lenovo, ami szerintem a legjobb döntés volt mindkét fél szerint.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: