Skip to content

2014-02-01

Szeresd magad!

Készítő: debrecenbar

Ez a cikk tulajdonképpen nem más, mint egy emlékeztető, hogy mennyire fontos önmagunk legjobb barátjának lenni. Nem, nem önzőség, ha magunkat helyezzük első helyre. Ez alatt azt értem, hogy szeretjük magunkat és kedvesek vagyunk magunkhoz.

Hogy miért? Mert megérdemeljük és valahol az is igaz, hogy csak akkor jelenthetünk valamit mások számára, ha gondoskodunk testi-lelki-szellemi jólétünkről. Íme, három egyszerű gyakorlat.

1. Légy kedves magadhoz

Készíts egy listát minden nem-anyagi kívánságodról és szükségletedről. Például: elismerés, egy ölelés, valaki, aki meghallgat, dicséret, vidámság, idő magadra, testmozgás, pihenés stb. Minden nap válassz a listáról egy dolgot és szentelj annak megkülönböztetett figyelmet.

Ha vidámságot akarsz, nézz meg egy vígjátékot, olvass vicceket vagy szórakoztató cikkeket, vegyél valami mókás kütyüt vagy egyszerűen próbáld mindennek a humoros oldalát nézni.

1. Először önmagadat kell szeretned. 2. Magamat? 3. Én annál jobbat érdemlek!

Ha dicséretre vágysz, halmozd el magad bókokkal – nem, nincs abban semmi fura, ha a tükör előtt a szemedbe mondod, hogy milyen frankó ember vagy! – vagy veregesd meg a válladat.

Az egyik barátnőmnek például minden reggel 9 órára be van programozva a mobilja, amikor is elkezd csipogni és megvillantja a “ Fantasztikus vagy! “ üzenetet. Tudatalattid egy idő után rögzíteni fogja ezt a pozitív megerősítést és emlékeztetni fog fantasztikusságodra a kevésbé kellemes helyzetekben is.

2. Materialista gondoskodás

Írj egy listát,de ez alkalommal anyagi dolgokról. Lehet olcsó, lehet drága. Havonta egyszer járj a magad kedvében egy kiválasztott dologgal, természetesen figyelembe véve a lehetőségeidet. Legyen az egy mozijegy, egy vacsora, egy könyv, egy üveg “márkás” bor, egy pár új cipő vagy bármi, amit szeretnél és ami számodra megfizethető. Ha pedig valami drágább dolog van a listádot, amire esetleg hónapokig kell spórolni, hát……annál nagyobb az öröm, amikor végre megveheted.

3. Bocsáss meg magadnak!

Általában hajlamosak vagyunk önmagunkkal szemben sokkal szigorúbbnak lenni, mint másokkal. Gyakran elfelejtjük, hogy mi is csak emberek vagyunk s ezáltal bizony esendőek. Jó, lehet, hogy ez egy kicsit elvontan fog hangzani, de azért megosztom.

Írd le azt a dolgot, ami miatt furdal a lelkiismeret vagy amit nehezen tudsz megbocsátani magadnak. Például türelemetlen voltál valakivel, vagy hirtelen felindulásból valami olyat mondtál, ami tényleg bánt, a választást rád bízom. Tedd a kezed a szívedre és mondd hangosan:

 “ Megbocsátom magamnak, hogy……”

Fontos, hogy ezt  addig ismételgesd, amíg tényleg úgy érzed, hogy már nem bánt a dolog.

Ha kedvesek vagyunk magunkhoz, ha hajlandóak vagyunk megbocsátani magunknak esetleges tévedéseinket és hibáinkat, az azt fogja eredményezni – persze gyakorolni kell -, hogy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. A kellemes és kevésbé kellemes szokásainkkal és tulajdonságainkkal. Hiszen legyünk őszinték, ezeknek a speciális keveréke az, ami egyedivé, autentikussá tesz minket.

Nem hiába lett annak idején sláger a szépfiú Chesney Hawkes dala:

I am the one and only,

Nobody I’d rather be……

 

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: