Skip to content

2014-02-04

10 Tudományosan Bizonyított Mód Arra, Hogy Boldogabb Légy!

Készítő: Kovács Miklós

Mindannyian boldogabbak akarunk lenni, de mégis hogyan? Szerencsénkre, a tudósok és a személyiség fejlesztéssel foglalkozó tanácsadók már évek óta ennek a kérdésnek a megválaszolásával foglalkoznak. Szóval, ha a téli rossz kedv erőt vett rajtad, akkor a cikkünk további része pont neked szól. Megismerkedhetsz 10 tudományosan bizonyított módszerrel, melyek segítségével jobb kedvre derülhetsz.

1. Adj hálát!

Nem csak azért, mert jó cselekedetnek számít. Dr. Robert Emmons szerint azok az emberek, akik gyakorolják a köszönetnyilvánítást azok közül 25%-kal több ember bizonyul boldognak.

2. Adakozz!

Légy hálás azért, amid van, de ne felejtsd el, hogy másoknak kevesebb jutott ki ezekből a javakból. Adakozz számukra. A pozitív pszichológiában jártas Martin Seligman két csoportra osztotta a tanulóit. Egyik csoport a hagyományosan szórakoztató tevékenységeket végeztek (pl.: moziba mentek), míg a másik csoport önzetlen cselekedeteket vitt véghez (pl.: önkéntesség). Seligman azt figyelte meg, hogy az önzetlen csoport sokkal több ideig volt boldog, mint a másik, hagyományosan szórakozó. További kutatások igazolták, hogy az önzetlen tettek boldogabbá tesznek, mint az önzésre alapozók. Próbálj jelentkezni önkéntesnek a kedvenc szervezetedhez, vagy csak segíts egy barátodnak, amikor szüksége van rá.

3. Menj ki a szabadba!

Amikor odakint repkednek a mínuszok, akkor nagyobb a kísértés arra, hogy bebugyoláld magad egy takaróba és bent maradj a meleg szobában. De ez nem tesz téged boldogabbá! A Zayed Egyetem által elvégzett kutatás szerint a D-vitamin termelődés elősegíti azt, hogy jobb kedvre derülj. Mint köztudott, ez a vitamin a napfény hatására termelődik, ezért menj ki a szabadba, és hagyd, hogy a bőrödet süsse a nap. Az Osakai Egyetem kutatói azt is kiderítették, hogy a 13.9 Celsius fokos időben érzed magad a legboldogabbnak :).

4. Mozogj!

“A testgyakorlatok endorfint termelnek. Az endorfintól boldogabb leszel! A boldog emberek nem lövik le a házastársukat. Egyszerűen csak nem teszik meg.”

Elle Wood érvelése lehet nem állná meg a helyét egy bírósági tárgyaláson, de mindenképp rávilágít valamire. A Duke Egyetem egyik tanulmánya azt találta, hogy a depressziótól szenvedő emberek többsége érezte sokkal jobban magát egy csak testmozgásból álló program után, mint a csak gyógyszeres kezeléstől, vagy a gyógyszeres kezelés és testmozgás kombinációjától.Ne aggódj, nem küldünk ki ilyen hidegben az edzőterembe…Egy hét perces edzést véghez vihetsz a falad és a széked segítségével otthon is.

5. Rövidítsd le az ingázást!

Sokat ingázol? Még akkor is gondold át az élethelyzetedet, ha van időd magadra még emellett is. Kutatások tömkelege mondja azt, hogy a hosszas ingázás káros hatással van az egészségre és a boldogságszintedre. Egy svéd kutatás kimutatta, hogy ha a házastársak közül az egyiknek 90 percet, vagy többet kellett ingáznia, akkor 40%-os esélye volt annak, hogy elválnak. Egy másik kutatás azt fedezte fel, hogy plusz egy óra ingázásért 40%-kal kellene több fizetést kapnod, hogy megérje neked. Ha új állásra vadászol, akkor fontold meg, hogy figyelembe veszed az ingázás veszélyeit. 90 percet utazni csak oda? Nézd meg, hogy el tudod-e végezni ugyanezt a munkát otthonról is!

6. Nézz meg egy szomorú filmet!

Teljes őröltségnek hangzik, de miután összekaptatok a társatokkal próbáljatok meg egy tragikus mozit megnézni (pl.: Titanic). Egy kutatás megkérte arra a résztvevőit, hogy töltsenek ki az életükről egy kérdőívet egy szomorú film előtt és után. Minél rosszkedvűbben jöttek ki a résztvevők a filmről, annál jobb helyzetben látták magukat. Egy szomorú film megnézése azt okozza, hogy jobban megbecsülöd a jelenlegi kapcsolataidat. Ezzel ellentétben azokkal, akik csak önmagukra figyeltek a film közben, mivel ők nem éreztek semmiféle változást. Szóval ha arra vágysz, hogy elmerülj az önsajnálatban, akkor nem veszed hasznát a filmeknek.

7. Érintés

A téli időszakban a megbetegedések elkerülésére azt ajánlják, hogy lehetőleg legyünk elővigyázatosak az érintkezéssel. Dehát egy másik kutatás meg azt mondja, hogy mások megérintésekor oxytocin termelődik, ami egy boldogsághormon, és legyűri a stresszt. Ha megfogod a társad kezét, vagy megmasszírozod, vagy ha megölelsz egy barátot, felturbózod az oxytocin termelésedet, és ezzel az immunrendszeredet is. Az is segíthet, ha összebújsz a kisállatoddal, persze ha rendelkezel egyel.

8. Figyeld a járásodat!

Tudtad, hogy az, ahogyan jársz, befolyásolja azt, ahogy érzed magad? Sara Snodgrass pszichológus megfigyelte, hogy a hosszú, határozott lépésekkel járók boldogabbnak érzeték magukat a csoszogó lépűekkel és azokkal szemben, akik a lábfejüket nézték. Ha épp rossz napod van, lépj nagyobbakat és lengesd a karodat is. Ne felejtsd, fel a fejjel! (Nem csak átvitt értelemben 🙂 )

9. Nézz fényképeket!

Azt hiszed, hogy egy üveg sör és egy jó sorozat a nap végén majd feldob? Tévedtél. Dr. Peter Naish azt találta, hogy az alkohol és a TV csak 1%-nyi boldogság növekedést generált, míg régi fényképek nézegetésével 11%-kal többen érezték jobban magukat. Szóval, ha legközelebb a munkahelyeden felmész a facebookra, akkor vedd elő a régi képeidet, ahelyett, hogy az egyetemi ismerőseidet kukkolnád.

10. Képezd magad optimistává!

Jó tudni, hogy vannak trükkök arra, hogy ideig-óráig felpörgesd a boldogságszintedet, de a legtöbb amit tehetsz a boldogságodért az az, hogy optimista leszel. Meg vagy győződve, hogy pesszimista vagy? Van egy jó hírünk! Elaine Fox – aki az Esős agy, napos agy c. könyv szerzője –  szerint a világnézeted eléggé képlékeny. Teljes mértékben át lehet állítani, és optimistává tudod magad képezni. (Egy BBC előadónak 7 hét alatt sikerült.)

Pesszimista vagy, vagy optimista? Hogyan győzöd le a téli depressziót? Van olyan bevált boldogság fröccsöd, amit nem említettünk?

Eredeti angol nyelvű cikk:

10 scientifically proven ways to be happier

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: