Skip to content

2014-02-17

2

Te milyen magyar dalokat mutatnál meg egy külföldinek? 1. rész

Készítő: Norrka

Nemrég volt szerencsém huzamosabb időt külföldön tölteni, és a sok móka és kacagás mellett sajnos a munka is helyet kapott tevékenységeim között. Többen is dolgoztunk egy irodában, ahol néha-néha – a lazább napokon-, zenét is hallgattunk. Persze a kollégák kikérték az én véleményemet is, mit szeretnék hogy hallgassunk. Először csak a külföldi, populárisabbnak számító kedvenceimet ajánlottam, aztán eszembe jutott, miért ne mutassak a helyi kollégáimnak magyar dalokat is? Ez alapján jött az ötlet, hogy szerkesztek nektek egy kis ízelítőt, én mit mutatnék meg egy külföldinek. Azon, hogy mi számít magyar dalnak és mi nem, most nem vitatkoznék, jelen esetben a magyar származású előadó dalait tekintem magyarnak. Kicsit az Eurovíziós Dalfesztiválhoz is köthető a listám, de igyekszek most elvonatkoztatni ettől, és nem alternatívát kínálni a sokat kritizált magyar válogatóhoz, vagy akár igen, ha úgy tetszik (az index-nek már volt egy hasonló irányú kezdeményezése). Úgy gondoltam, az lenne igazságos, ha az angolul és a magyarul éneklő előadókat külön említeném, így tehát két részben tekinthetitek meg a javaslataimat. Íme tehát azok a dalok, melyeket ma szívesen megmutatnék egy külföldinek.  Kommenteljetek, ha kihagytam valakit.

Az angol nyelven éneklő magyar előadók listája (youtube-lista):

Ivan & The Parazol – Take My Hand

Az Ivan & The Parazol két éve alakult, de máris komoly sikereket könyvelhet el. A hatvanas-hetvenes évek zenei örökségéből merítő, fiatalos lendületű rockbanda idén megnyerte a Hard Rock Rising nemzetközi tehetségkutató verseny hazai döntőjét, tavaly pedig jelölést kapott az MTV Brand New programjára is. Érdekesség még, hogy a következő amerikai SXSW fesztivált egy Ivan & the Parazol dallal reklámozzák:

Yonderboi – Come on progeny

Yonderboi-t sem kell senkinek bemutatni, az elektronikus zenében utazó srác négy albumon és négy kislemezen van már túl, legutóbbi albuma, a Passive Control is nagy siker volt.

Turbo – Soul Sister

A grunge, progresszív és garage jegyekkel bíró Turbo 2005-ben született az alapító tagok közös rock and roll iránti szereleméből. Stílusuk eléggé egyedi, mindenképpen érdekes lehet egy külföldi számára is.

Beat Dis – Just Like

Nevezték már őket a hazai Massiv Attack-nek, énekesnőit hasonlították a Morcheeba előadóihoz, hangszerelését a Rootshoz, az énekes-komponista Csigó Tamást pedig Trickyhez. A banda -dacolva a kereskedelmi adók által diktált ízlésterrorral- mégis a saját útját járja, koncerten, próbateremben vagy éppen lemezkészítés közben.

Cloud 9+ – Lights

A gyakorlatilag egy éve létező, két frontemberrel működő banda modern elektronikus zenék és a hip-hop ötvözetéből kovácsol magával ragadó és lendületes zenét, amiből azért nem hiányzik a gitárzúzás, de a nagyívű refrének sem. Az énekes Szivák Zsolt tavaly megnyerte a VOLT Fesztivál Hangja versenyt, a nigériai származású MC, Kayode Ábel pedig remekül egészíti ki rapjével a dalokat.

The Carbonfools – Hideaway

A Carbonfools nagyon jó úton halad afelé, hogy valóban megismerjék a külföldiek. Szerintem méltán lehetünk büszkék rájuk, igazából nekem az ő nevük ugrott be legelsőre.

Marge – Morning Light

Marge sajnos kiesett “A Dal” válogatójából, de ezáltal nem veszt értékéből. Szolókarrierje mellett hangterápia-zeneterápiával foglalkozik, és színházi, filmes produkciókhoz szerez zenét, ír dalt vagy szöveget.

Paddy and the Rats – Pilgrim On The Road

A miskolci banda egyértelműen érdekesség lehet egy külföldi számára. Kigondolná hogy a Kárpát-medencében is lehet ír kocsmazenét játszani?

Polar Dear – Even If I’m Late

A budapesti elektropop műfajában tevékenykedő Polar Dear duó 2011-ben alakult, és egy évvel később őket magukat lepte meg a legjobban, hogy az alábbi daluk népszerű lett.

Karanyi és Én – Hello

Karányi Dani tizenkilenc éves kora óta aktív részese a magyar zenei életnek. A zeneszerző-dj (és reklámszakember) tudatosan vegyítette a popzenei elemeket az underground elektronikus zenével, amelynek meg lett a gyümölcse. A következő dal már a Fehér Balázzsal közös munkájának gyümölcse.

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. Én is belefutottam már ilyen kérdésbe külföldön. Ha több időm lett volna gondolkodni, akkor ezeket mondtam volna:
  Amber Smith – Hello sun
  The Moog – Survive (ez szerepelt az amerikai Shameless 1. részében is:)
  Zagar – Taste of snow
  Irie Maffia – Hands In The Air
  30Y – Bogozd ki

  Mivel nem volt, azt hiszem hirtelen Tankcsapdát mondtam és vártam, hogy felismerik a Nirvana-tól a Polly-t:)

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Te milyen magyar dalokat mutatnál meg egy külföldinek? 2. rész | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: