Skip to content

2014-02-19

1

Li Ka-Shing megtanít, hogyan vegyél házat és autót 5 éven belül

Készítő: Rab Máté

Li Ka-Shing egy annyira gazdag hongkongi milliárdos, hogy még magyar wikipedia oldala is van. A világ 16. leggazdagabb embere megosztja veled néhány tippjét (csak itt, csak most :)), hogyan kell 5 éves tervet készítened az életedhez, hogy minden tekintetben fejlődj.

Nem mindig használok csak egy cikket forrásul, de ha azt teszem, az nagyon ütős. Ez most ilyen, innen van.

Li úr nem egy elszállt gondolkodású milliárdos, azt tételezi fel, hogy a havi jövedelmed mindössze 2000 jüan, ami kb. 72 ezer Ft. Na most mi kicsit emelkedjünk felül a kínai valóságon, és legyen a példánk 200 ezer Ft, ami diplomás pályakezdő bér. Ezt osszuk fel Li úr javaslata szerint 5 részre, mégpedig így: (1) 60.000 Ft, (2) 40.000 Ft, (3) 30.000 Ft, (4) 20.000 Ft, (5) 50.000 Ft.

Az első részt kell a mindennapi életedre költened. Napi 2000 forintnál többet nem költhetsz el, amiből igencsak szűkös élet jön ki. Reggelire egy tál tészta, tojás, pohár tej. Ebédre egy nagyon egyszerű menü, kis nasi és gyümölcs. Vacsorára főzz magadnak, amiben van legalább kétféle zöldség és lefekvés előtt még egy pohár tej. Ennyi kijön ekkora összegből, és amíg fiatal vagy, a tested el tudja viselni, ha rövidebb ideig (akár 1 évig) így kell étkezned.

A második részt költsd barátkozásra, a kapcsolati hálód növelésére. A telefonszámlád körülbelül 10 ezer Ft körül lesz, és havonta legalább 2 barátodat hívd meg ebédre/vacsorára, amikor nem fukarkodsz és egyenként kb. 15 ezer Ft-ot költesz el erre. Csak olyan embereket hívj meg, akik okosabbak tőled, vagy gazdagabbak nálad, vagy segítettek neked a karrieredben. Biztosan tedd meg ezt minden hónapban, és 1 év után a kapcsolati hálód olyan szinten megerősödik, hogy az pozitív hatással lesz a hírnevedre, a befolyásodra és több olyan értéket teremt számodra, amit most még nem is látsz.

A harmadik részt költsd tanulásra. 5-10 ezer forintból vegyél könyveket minden hónapban! Mivel nincs sok pénzed erre, ezért nagyon fontold meg, hogy mit veszel meg, és utána azt alaposan olvasd is el! Ha elolvastad, akkor pedig oszt meg a tudásod (akár nálunk publikálva – a szerk. 🙂), hogy ezzel is nőjön a szakmai hírneved. A másik 20 ezer Ft-ot pedig költsd tréningekre. Amikor már nagyobb bevételed van, próbálj meg minél magasabb szintű tréningeken részt venni! Ez nemcsak a minőségi tudást adja meg, de hasonlóan gondolkodó emberekkel is találkozhatsz.

A negyedik részletet használd arra, hogy külföldre utazol belőle. Tökéletes tanács a legutóbbi cikkünkhöz kapcsolódóan! 😉 Évente egyszer kapcsolj ki külföldön egy hétre, de menj el minél többször külföldre év közben is, akár rövidebb időre. 5 éven belül rengeteg országot bejárhatsz, ami kiváló élettapasztalat! Használd fel ezeket az időket arra, hogy feltöltődj és még elhivatottabb legyél a munkádban!

Az ötödik részt pedig fektesd be, vállalkozz! Ez a startup tőkéd, ennyiből kell gazdálkodnod! Keress egy nagykereskedőt, vegyél olcsón és adj el drágán. Ha nem jön be, akkor sem buktál egy óriási összeget, és ráadásul minden fontos kiadásra el van különítve a költségvetésed. De amikor elkezd befolyni a pénz, az megdobja a magabiztosságod és még több tapasztalatot szerzel azáltal, hogy a kis üzletedet vezeted. Kezd el kicsiben, és keress egyre több pénzt, amiből biztonságban lesz a saját életed és a családod jövője is.

1 év után

Ha túl vagy 1 év szorongáson, akkor a havi bevételednek emelkednie kellett. Ha nem nőtt, akkor vegyél egy fagyasztott halat és verd bele a fejed, mert valamit elrontottál!

Keress magadnak részmunkaidőt! A lehető legjobb, ha részmunkaidőben értékesítői állást vállalsz. Minden sikeres vállalkozó egyben sikeres értékesítő is.

A sikeres ügyvezetők képessége, hogy eladják az álmaikat és víziójukat.

Mindezen túl rengeteg emberrel is találkozni fogsz, akik később még lehet a hasznodra válhatnak. Ha egyszer értékesítő vagy, megtanulod, hogy mi az érték és mi nem az. Így a vásárlásnál is jobban fogsz figyelni. Sőt, a saját mellékes céged is jobban fog ezáltal futni, hiszen már kezdesz profi értékesítővé válni. Az üzletembereknek mindig kell segítség, ajánld fel nekik a szolgálataidat. Ez segíti a pénzügyi céljaidat és megtanulod az ékesszólás művészetét is.

Költsd a lehető legkevesebbet ruhára és cipőre. Majd költesz többet, ha már több pénzed lesz. Mond el őszintén a barátaidnak és a családodnak az 5 éves tervedet, meg fogják érteni, és nem fognak számon kérni azért, mert ezidő alatt sóher leszel. Még lehet támogatnak is benne, ami neked még jobb.

LiKaShingHeader

Nem számít mennyit keresel, mindig oszd el 5 részre! Fektess először is a kapcsolati hálódba, ami leghamarabb kifizetődő. Utána fordíts egyre többet a tanulásra, a könyvekre és a tréningekre. Költs többet a külföldi utakra, a kikapcsolódásra és szórakozásra. Ezáltal teljesebb lesz az életed, ami pozitív hatással lesz a jövedelmedre is.

Ha fenntartod ezt a kört, akkor az életed egy pozitív spirálba kerül. A tested egészségi állapota folyamatosan emelkedik, hiszen egyre többet költhetsz magadra. A lelki egyensúlyod is megfelelő, hiszen ügyelsz a rengeteg kapcsolatra. Rendszeresen utazol itthon és külföldön. A vállalkozásod is növekedni fog, egyrészt mert havonta raksz bele újabb tőkét, másrészt mert már ezzel egy újabb pénzügyi lábon állsz.

Az élet tervezhető. A karriered jósolható. A boldogságra fel tudsz készülni. Kezd el a tervezést most! Amikor szegény vagy, tölts minél több időt a házadon kívül. Amikor gazdag, akkor minél több időt otthon. Ezt sokan fordítva csinálják, ami rossz gondolkodás.

Ha szegény vagy, legyél jó másokhoz, adj nekik minél többet. Ha gazdag vagy, tanulj meg jónak lenni magadhoz és próbálj meg visszahúzódni. Ha szegény vagy, dobd be magad a tömegbe és tedd a legjobbat az emberekkel, hagyd hogy használják a képességeid. Ha gazdag vagy, húzódj vissza és tedd nehezebbé mások számára, hogy kihasználjanak.

Híres harvardi elmélet: az emberek jövőjét az határozza meg legjobban, hogy mit csinálnak este 8 és 10 között. Használd ezt az időt a gyakorlásra, tanulásra, értelmes emberekkel való találkozásra. Ha kitartasz néhány évet, a siker kopogtatni fog az ajtódon.

Bármi is történt a múltban, ne rágódj rajta. Felesleges siránkozni a kiömlött tej felett. Mindenki hibázik. Tanulj a hibáidból és kerülj ki belőlük erősebben. Ne bánd, ha kihagytál egy jó lehetőséget, mert új lehetőségek mindig jönnek.

UPDATE: több visszajelzés is érkezett (köszönjük!), hogy a rezsi nincs benne a számításunkba. Szerintem ennek 2 oka lehet: Li úr kínai példák alapján direkt kihagyta, mert ott vagy együtt él a család vagy nagyon alacsony és beleszámít a napi megélhetésbe. Másik véleményem, hogy nem az összegek a fontosak, hanem az arányok. Tehát a nettó jövedelmed 100%-át kell elosztani 30-20-15-10-25 arányban. Lehet az elején a rezsi egy tetemes részt kiszakít a felosztásból, és amiatt pl könyvre, tréningre vagy utazásra kevesebb jut. De idővel ez változhat – ha tartod az ötös felosztást, mind az idődben, mind a kiadásaid arányában.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: