Skip to content

2014-02-28

Alternatív szennyvíztisztítási megoldások II.

Készítő: Zoli

Folytassuk az újszerű, alternatív szennyvíztisztítási megoldások megismerését. Az itt tárgyalt megoldások általános jellemzője, hogy természetközelibbek és kevésbé komplexek, mint a nagy méretű telepeken alkalmazott tisztítórendszerek. Ezzel együtt méretük és tisztítókapacitásuk is kisebb, ugyanakkor adott körülmények között nagyon kedvező eredményekkel alkalmazhatók.

Érdemes ismételten kiemelni a hasonló biológiai tisztítóberendezések egyik közös jellemzőjét: ezek a rendszerek különösen érzékenyek a különböző vegyi és toxikus szennyeződésekre, amelyek bizonyos esetekben az eljárások hatékonyságának csökkenését, vagy akár a tisztításért felelős élő szervezetek teljes pusztulását eredményezheti.  Ezért kiemelten fontos a tisztítandó szennyvíz minőségének előzetes ismerete, amely alapján választani lehet a lehetőségek közül.

A korábban már feltüntetett lista, amely a kifejtendő megoldásokat tartalmazza (félkövérrel jelölve a már részletezett eljárásokat):

  • kisterhelésű csepegtetőtestes rendszerek
  • eleveniszapos kisberendezések
  • gyökérmezős rendszerek (függőleges- és vízszintes átfolyású, valamint szabad vízfelületű gyökérmezők)
  • szennyvíztavak, tavas szennyvíztisztítás
  • szikkasztóaknák és -mezők
  • csörgedeztetés
  • élőgépes rendszer
  • egyéb biológiai szennyvíztisztítási megoldások (szikkasztóárkok stb.)

Eleveniszapos kisberendezések

Ezek a berendezések a korábban megismert, nagyméretű települési szennyvíztisztító telepeken alkalmazott elven alapulnak. Rendszerint a belépő szennyvízen keresztül történik levegőbuborékok átáramoltatása, a bennük lévő oxigén gyorsan hasznosul a szerves anyagok lebontásának érdekében. E folyamat során ún. zagy keletkezik (víz és különböző szilárd anyagok keveréke), amelyben a mikroorganizmusok a szennyvízben lévő szerves anyagok lebontásához ideális módon a legaktívabb növekedési fázisukban vannak. Később a zagyot ülepedni hagyják, így a mikrobákat tartalmazó iszap elválik a már viszonylagosan tiszta víztől, amelyet még tovább tisztítanak vagy elvezetnek.

Az ismertetett eljárásnak több változata létezik, az egykamrástól (ezek a szakaszos üzemeltetésű reaktoros elnevezést kapták) a többkamrásig, amelynél külön tér van a levegőztetésre és az ülepítésre is.

Gyökérmezős rendszerek

A gyökérmezős (más szóval gyökérzónás) megoldásnak többféle típusa ismert. Lehet a gyökérmező függőleges átfolyású, vízszintes átfolyású és szabad felületű.

Függőleges átfolyású gyökérmezők

A szűrő közeg itt különböző méretű kavicsokból áll. Jellemzője, hogy legalul, a fenéken helyezkednek el a legnagyobb kavicsok, míg legfelül a vízkedvelő növényekkel, legtöbbször náddal beültetett homoréteg helyezkedik el. A beérkező szennyvíz elosztása (gravitációs úton vagy szivattyúval) ezen a felületen történik, amely keresztülszivárog a homok- és kavicsrétegen, majd az alsó részen kifolyik. Más nádas tisztítórendszerektől eltérően, itt a gyökérmező nincs elárasztva. A folyadék a töltőanyag és a gyökerek közötti hézagokban kifejlődő biofilmmel érintkezik, így magas szintű aerob tisztítást lehetővé téve. A kisterhelésű csepegtetőtestes megoldáshoz hasonlóan szilárd humusziszap is keletkezik, amelyet eltávolítanak.

A homok amellett, hogy mechanikai szűrést végez, létrehoz egy aktív biológiai réteget is, amely egyrészt segít egyenletesen eloszlatni a folyadékot, másrészt nedvesen tartja a gyökérmezőt a hosszabb nyugalmi periódusok alatt (a használat szüneteltetésekor).

Vannak olyan megoldások is, amelyek hasonló elven működnek, azonban például fűzfát alkalmaznak, fakéreg vagy komposzt közeggel. Ezen alternatívák gazdaságosságra és ökológiailag is előnyösebb megoldást jelenthetnek, azonban ezek mellett hátrányuk is több adódhat.

Vízszintes átfolyású gyökérmezők

gyökérmező 3Itt a szennyvíz vízszintesen folyik keresztül a közegen, általában kavicságyon (esetleg talajon), a növények gyökerei és a rizómák (a növények föld alatti szára; gyöktörzs) között. A megoldásra jellemző elrendezést fel lehet fogni úgy is, mint egy kaviccsal megtöltött, vízinövényekkel beültetett fürdőkád, amely ha megtelik, a víz túlcsordul a tetején. Ezen alapelv szerint folyamatosan 30-50 cm mély vízréteg áll az ágyban. Eltérően az előzőleg tárgyalt függőleges áramlású gyökérmezőtől, amelyen a víz szabadon átfolyhat. A folyamatos vízborítás miatt kevesebb oxigén áll rendelkezésre az aerob tisztítási folyamathoz, vagyis a rendszer kisebb mértékben csökkenti a BOI-t, ugyanakkor ideális a szennyvízből a nitrogén kivonására. Ezeknél a rendszereknél alkalmanként kavicspótlás és a növények újraültetése szükséges. Rendszerint a szennyvíztisztító rendszerbe integrálva, harmadfokú tisztításra használják ezt a megoldást, amely minimális karbantartást igényel és kicsi költségekkel jellemezhető. Elterjedése Nagy-Britanniában a legkiemelkedőbb, több száz ilyen gyökérmezős rendszer működik.

Szabad vízfelületű gyökérmezők

Ezeknél a gyökérmezőknél az előző két típustól eltérően a növényeket a vízzel borított talajba telepítik, kavicsréteg nélkül. Lényege, hogy egy ásott medret 10-30 cm mély vízzel töltenek meg. Miközben a szennyvíz átáramlik a meder területén, a szilárd részek leülepednek, valamint fennakadnak a növények szárain és az összefüggő biomasszán. Ez a megoldás az USA-ban számít elterjedt tisztítási technológiának, ugyanis a rendszer nagy területigénye ott könnyedén kielégíthető.

Elsődleges forrás: Grant, N. – Moodie, M. – Weedon, C.: Szennyvízkezelés. 

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: