Skip to content

2014-03-02

10 technológia, ami a debreceni orvos szerint megmenti a jövőben az életünk

Készítő: Rab Máté

Az orvosi és egészségügyi szektor (globális szinten) az egyik leggyorsabban változó iparág, ezért nehéz számon tartani, hogy mik a legújabb trendek. Ebben a cikkben 10 olyan technológiát mutat be Meskó Berci, amely az innovatív orvosi technológia emberi igényekre adott válasza.

Meskó Berci orvosi jövőkutató, aki a Debreceni Egyetemen szerezte doktori fokozatát summa cum laude minősítésben, szerzője a Social Media in Clinical Practice könyvnek, mely az orvosok digitális írástudását hivatott javítani, és ezen túl számos innovatív orvos – online technológia újítója. Kövesd twitteren, látogasd a weboldalát, vagy olvasd el ennek a cikknek az eredeti angol verzióját, ami a CNN címlapsztorija volt.

meskobertalan4

Meskó Berci

1. Az augmented reality valósággá válik

Az augmented reality a kiterjesztett valóság, amit filmekben láttunk a legtöbbször: a szemüvegen keresztül nézett egyénről megjelennek a különböző adatok számunkra azonnal a szemüveg kijelzőjén. A Google Glass jó úton halad, volt már élőben közvetített műtét is a szemüveg segítségével. Sőt, amíg a Google szemüvege hanggal és kézzel irányítható, folynak olyan kutatások, ahol egy digitális kontaktlencsét aggyal lehet irányítani.

2. Mesterséges intelligencia az orvosi döntésekben

A legokosabb professzor tudása sem képes versenyezni a mesterséges intelligenciával. Az orvosi döntéshozásban való megjelenésük elkerülhetetlen. Az IBM Watson számítógépe 200 millió oldalt tud “elolvasni” egyetlen másodperc alatt, és a tudását egyre szélesebb körben használják.

3. Nanorobotok a vérben

Évek óta bizonyított tény, hogy a nanorobotokkal képesek gyógyítani az orvosok. Így a jövőben a megelőzés lehet az új feladatuk, például szívroham esetén oxigént szállítanak a szövetekbe, megtalálják vagy semmisítik a rákos sejteket már az első megjelenésnél. Végül pedig a testen belül végzett diagnózis pontosabb és gyorsabb választ fog adni, mint bármely orvos.

4. A 3D nyomtatás forradalma eléri az orvoslást

A 3D nyomtatás meg fogja hódítani a gyógyszeripart, a biotechnológiát és az egészségügyet is – bár a jogi szabályozás igazi kihívás lesz. A 3D nyomtatás képes lesz testrészek gyártására, de lehet, hogy belső szervek, akár végül élő szövetek “nyomtatására” is.

3D nyomtatott kar egy londoni konferencián 2013 októberéből

3D nyomtatott kar egy londoni konferencián 2013 októberéből

5. Ingyenes genom szekvenálás mindenkinek

Ahogy az emberi genom szekvenálásának ára egyre csökken, nemcsak azt a szintet fogja elérni, mint egy vérvizsgálat, hanem egyenesen ingyenes lesz. Habár az elemzés költsége még mindig magas lesz. A genom szekvenálása egyébként azzal jár, hogy az emberek pontosan személyre szabott gyógyszereket kapjanak, és akár megelőzhetővé válhatnak az öröklött betegségek eldurvulása.

6. Valós idejű diagnózis

Az intelligens szike (iKnife) a vágás pillanatában meg tudja mondani, hogy a szövet rosszindulatú-e. Ez azt jelenti, hogy nem kell a mintákat a laborba küldeni, hanem akár egy hordozható készülék is azonnal meg tudja állapítani a betegségünket.

7. Viselhető laboratórium

Már létező technológiák: homlokra rakható lázmérő és vérnyomás mérő, EKG mérő, de van olyan eszköz is, amely az ételben mutatja ki az allergén anyagokat. És egy fogba rögzíthető szenzor nemcsak az állkapocs mozgását méri, de a dohányzást is. Egyre több diagnosztikai eszköz lesz elérhető otthon, ami azt jelenti, hogy a betegségek a legkorábbi fázisban felfedezhetőek. Így a páciens saját maga viheti be az adatokat az orvoshoz, ami egy újfajta digitális egészségügyi adatelemzés jövőjéhez vezet.

8. Hívd a nővért vagy az emberszabású robotot

Az elöregedő társadalom, és az egyre alacsonyabb számban dolgozó nővéreknek köszönhetően az otthonápolásban meg fognak jelenni a humanoid robotok. Már képesek gyermekeket szórakoztatni vagy autistákat tanítani. De a jövőben ez a robot képes lesz otthon levenni a vérmintát – és ki is elemezni.  A műtőkben is idővel az egyetlen ember a páciens lesz, és mindent robotok fognak végezni, amelyeket távolról irányítanak az orvosok. Így kiküszöbölhetőek a manuálisan ejtett orvosi hibák.

9. Egy összekapcsolt globális agy

Az orvos – beteg kommunikáció világszerte változik. Köszönhetően a közösségi oldalaknak és az internetnek, az orvosi információk is mindenhol cserélődnek. Szükség lesz globális információs szűrőkre. Valamint az orvosokat is képezni kell a digitális írástudásra.

10. Prediktív algoritmusok és gamification az orvosi adatfelhalmozásban

A gamification tűnik az egyetlen olyan formának, amely képes az embereket rávenni az életvitelük egészségesebbé tételére. A HapiFork az egészséges életmódra nevel, a SmartBra pedig a mellrákot szúrja ki kezdeti stádiumban. És ne felejtsük, hogy a facebook falunkon is mennyi barátunk osztja meg a napi futása adatait, amely szintén egy jó példája az egészséges életmódra nevelésnek játékos formában.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: