Skip to content

2014-03-07

Alternatív szennyvíztisztítási megoldások III.

Készítő: Zoli

Az alternatív (jelen esetben a hagyományos intenzív tisztítási módtól eltérő) szennyvíztisztítási megoldásokat részletező sorozat következő elemei a szennyvíztavak, a szikkasztóaknák és -mezők, illetve a különböző fűzfa- és nyárfa ültetvények és árkok. Honnan erednek, és milyen körülmények között érdemes ezeknek a megoldásoknak az alkalmazása? 

Szennyvíztavak

Ezek a tavak ismertek még a szennyvízstabilizáló tavak, ülepítőtavak vagy lagúnák néven is. A megoldás a meleg éghajlatú országokban kezdett először kibontakozni, először kisebb anaerob-, majd később nagyobb aerob tavak képében.

Ezen tavak létesítése ma már jól bevált technológiának számít a hűvösebb éghajlaton is: az Egyesült Államok mellett számos észak-európai országban is (ezerszámra) létesültek ilyenek. A hasonló tavak nagy népességű területek szennyvizének kezelésének céljából, sokszor nagy betonépítmények formájában épültek. Nagy-Britanniában számos esetben különböző vízinövényekkel telepítették be. Elterjedt a nádas gyökérmezőkkel együtt történő alkalmazásuk, amelyek esztétikailag is előnyösek, általában növényekkel betelepült tavaknak tűnnek.

A mikroorganizmusok számára szükséges oxigén a nagy vízfelület feletti levegőből diffundál a vízbe. A nagy felületet érő fénynek köszönhetően a vízben élő algák a fotoszintetizálás során szintén oxigént termelnek, és juttatnak a vízbe. Kisebb tavaknál a levegőztető-, illetve keverőberendezés is hasznos lehet, továbbá elterjedt az ún. “csörgedeztető” típusú levegőztetés. A szennyvíztisztító tavak a nagy térfogatnak köszönhetően jól tűrik a sokkszerű terheléseket, és működésük általában zavartalan, illetve alkalmasak első-, másod- és harmadfokú tisztításra is. Hátrányuk a nagy területigény és kis hatékonyság mellett, hogy a levegőztetéshez általában külső energiaforrás szükséges és nehéz az iszap eltávolítása.

Szikkasztóaknák- és mezők

szikkasztómezőA tisztítórendszer utolsó részeként építik őket, rendszerint egy oldómedence után. Lényegük, hogy egy sorozat perforált cső fut egy föld alatti árokban, amelyeket kavics vesz körül. A szikkasztó, ha megfelelően van megépítve és megfelelő talajban van kialakítva, alaposan megtisztítja a szennyvizet, miután az a kb. 1 méter mély talajrétegen átszivárgott.

Porózus talajszerkezetnél lehetséges a kövekkel megtöltött szikkasztóaknák alkalmazása, amely azonban nem tisztítják meg kellő mértékben a szennyvizet.

Az eljárás előnyeként vehető számba, hogy a helyszíni szennyvíztisztító módszerek közül talán a leginkább kedvező költségviszonyai vannak, és a környezetre gyakorolt hatása is kedvező. Jól bevált rendszer, amely a tisztítást és az elhelyezést egyaránt megoldja, rejtett elhelyezésű és jó megépítés esetén kiváló tisztítást lehet elérni.

Fűzfa- (illetve nyárfa-) ültetvények és árkok

A már megfelelően tisztított szennyvizet hasznosíthatjuk öntözővízként is. A megoldás igen hasznos, több szempontból is:

  • a talaj felső rétege hatékonyabban tudja elnyelni a szennyvízben lévő tápanyagokat és megkötni a fennmaradó lebegő anyagokat,
  • ez jó módja a tápanyag-utánpótlásnak, akár valamilyen (elsősorban nem élelmiszer- és takarmányozási célra termesztett) növényi kultúrának is.

A fákat ilyenkor a sekély öntözőcsatornák közé ültetik, amelyek a fokozott növekedést követően több célra is felhasználhatók (pl. a vesszők hasznosítása, vagy energetikai célra). Ezen megoldásnál is említhetünk különféle előnyöket és hátrányokat, ezekről még lesz szó a későbbiekben.

Elsődleges forrás: Grant, N. – Moodie, M. – Weedon, C.: Szennyvízkezelés. 

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: