Skip to content

2014-03-08

1

Élménybeszámoló – DebTech Meetup Március

Készítő: debrecenbar

Az e havi meetup sem telt unalmasan. Köszönjük, hogy ezen a meetupon is igen szép számmal voltatok jelen, és megtartottátok most is jó szokásotokat. Ha így haladunk lassan kicsi lesz a Roncsbár koncertterme! 🙂

Márciusban a főszerep az ötleteké és a megvalósításé volt! Vendégünk volt az iCatapult vezetője Hild Imre, aki sok érdekességgel, információval szolgált számunkra.

Az iCatapult egy accelerátor és business development cég, melynek célja a hazai és európai technológiai cégek nemzetközi piacra juttatása. Talán ezért is olyan lelkes hirdetője, és fekete öves nagymestere Imre a Lean Startup metodológiának.

A meetupon betekintést kaptunk a Lean Startup metodológiába, megtudtuk hogy hogyan is megy ez a kockázati tőke bevonás, milyen startup-, marketing trendek vannak, kik a legjobb applikáció alkotói a globális piacon.

Aki még nem hallott a Lean módszerről vagy akinek felkeltette az érdeklődést a Hild Imre előadásában, akkor irány a könyvesbolt  s keressétek Eric Ries: Lean startup könyvét, ez egy startupozónak alapmű. 🙂

leanstartupB1-450x600

„A Lean Startup forradalmian új menedzsmentmódszert kínál. Arra biztatja az innovatív vállalkozókat, hogy ne dőljenek be a hiúsági mutatóknak, inkább a tényleges előrehaladást mérjék, és mielőbb derítsék ki, mit is akarnak valójában az ügyfelek. Üzleti elképzeléseiket pedig folyamatosan teszteljék, és igazítsák a körülményekhez, mielőtt még túl késő lenne.”

Na és akkor egy kis ízelítő milyen érdekességekkel gazdagodtunk még. Bár írhatnám, hogy aki kimaradt az lemaradt?! 🙂

Hasznos tudnivalók a kockázati tőkebevonáshoz:

 • „A befektető, az csak is 100%-ig téged akar, nem akarja, hogy mellette más dolgokkal foglalkozz.”
 • „Mutasd meg az értékeidet, a befektető csakis az értékek miatt fordul hozzád”
 • „Ne keresd a befektetőket, az a jó, ha majd a befektetők fordulnak hozzád, ehhez viszont reklámozd magad, mutasd meg milyen kompetenciáid vannak.”
 • Hajrá csajok! A befektetők szívesen várják a startup CEO hölgyeit.

Sokat halljuk, hogy legyél globális, terjeszkedj külföldre, hódítsd meg a világot. De vajon ez mindenkinek lehetséges. Igen! Mondjuk elengedhetetlen az angol nyelvtudás. Érdekes adat: az USA top 10 apps szerkesztőinek 60 %-a nem anyanyelvi szinten beszélik az angolt.

flappy-BirdCsak hogy néhányat említsünk: Flappy Birds, az ingyenes madárkás idegesítő játék, ami meghódította a világot és legendává nőtt, hiszen több mint 50 millió letöltést generált és megannyi ember kergetett az őrületbe és számtalan mémet és gagyi koppintásokat ihletett meg. Az ötlet egy vietnámi srác, Dong Nguyen, fejéből pattant ki 2013 májusában. Azóta a top 5 applikáció között van 128 országban. Ma az USA-ban és még 61 más országban is az első helyet bitorolja. Sőt ez a kis fejlesztés igen komoly összegeket hozott a fiatalembernek, aki nem is gondolta volna, hogy világméretű játékot alkot a négy fal között.

A M. dot story, ami Dominik Balogh és Pavel Serbajlo nevéhez fűződik. Mdot egy ingyenes iPhone alkalmazás, mellyel saját magad szerkeszthetsz mobil website-okat, melyet felvásárolt a GoDaddy 10 hónapon belül. A Go Daddy a webhosting (azaz internetes oldalak, nevek és szerverek) piacnak majdnem 23%-át birtokolja egyedül. Olyan cégeknek nem sikerült az évek során megszorongatni, mint a Yahoo, a Google vagy akár a MySpace.

Szerencsés helyzet alakult ki, hiszen most 2 előadónk is volt a befektetési témában. Második előadónk a KoWerk SeedStar Inkubátor Zrt. személyében Molnár István András volt a vendégünk, akinek szintén van Debrecenhez kötődése, hiszen amerikai és lengyelországi élete előtt Debrecenben élt és ide járt gimnáziumba is.

Startup Standup!

Az előadások után ismételten a tietek volt a színpad. Örülünk neki, hogy mindig akad bátor szellem, aki szívesen megmutatja magát, és színpadra viszi ötleteit, projektlehetőségeit. Hajrá csak így tovább! Üzenet azoknak, akiknek kételyei vannak, hogy mire megy ezzel, hogy prezentálja. Egyrészt a startupod eladásához hozzá tartozik az elengedhetetlen pitch, aminek gyakorlására remek lehetőség a meetup. De itt egy eredménye is: az egyik csapat akik bemutatták az előző meetup alkalmával ötletüket, a meetupnak köszönhetően 3 emberrel lettek gazdagabbak.

Úgy gondolom érdemes minden ötletet prezentálni, mert sose lehet tudni, mi alakul ki belőle, ki ül a sorok között a meetupon, aki segíteni tud nekünk. Például a mostani standuposok hasznos tanácsokkal gazdagodtak a meghívott előadóinktól!

Várjuk továbbra is minden standupostól a visszajelzéseket, kinek, hogyan változott a meetup óta startupja és persze az ötleteket is! Ha szeretnétek a következő Startup Standupon előadni, jelentkezzetek Tóth Lászlónál a Debtech meetup szervezőjénél emailen.

Lássuk a mostani standup-os bemutatkozásokat. Elsőként megismerkedhettünk egy kezdetleges fitness termékeket tartalmazó összehasonlító oldal alakulásával (Nevesincsmég), ami ha kész lesz nagy segítség lesz számunkra, hogy megtaláljuk az általunk legmegfelelőbb fitness termékeket a piacon. Amiben lehet segíteni az alakulást: ha van ötleted, tudod, hogy szerinted hogyan érdemes egy ilyen webshopot kialakítani, megvan a tuti teszt módszered az oldal teszteléséhez, vagy ha akad kapcsolatod a fitness világban, ne habozz megosztani.

A második bemutatkozó standup-os a Mindensync, the Universal Connector, az integrációs platform. Ha gondot okoz, hogyan köss össze két működő szoftvert, ha rendszer integrációs problémáid vannak, akkor itt a remek alkalom, ez a csapat megoldást kínál számotokra. Amit kifejezetten ők keresnek, az referencia, munkát 🙂 hogy minél nagyobbra törjenek, hiszen a csapat elszánt célja, hogy a világ piavezető egyedi szoftverfejlesztője legyen! (Reméljük így is lesz! Hajrá srácok!) Ehhez szeretnének minél jobban felkészülni, s kimeríteni az összes lehetséges hazai munkát. De ekkora tervhez tuti, hogy előbb vagy utóbb a segítség is el kell majd, úgyhogy aki érdeklődik a téma iránt, s a jövőben szeretne egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozni, ne habozzon felkeresni a csapatot, hogy dolgozni szeretne. Bővebben a Mindensync-ről itt és itt!

A mostani DebTech Meetup Startup Standupján felszólalt a Debrecen Bár is! Mint kiderült, szűkebb hazánkban többen ismerik a Debrecen Bár oldalát, mint a Primus Capital tőkealapot. 😉 Ha valakinek akad írói vénája s mondanivalóját szívesen megosztaná másokkal is, akkor itt a remek alkalom! A Debrecen Bár csapata tagfelvételt hirdet. Bővebb információk itt és itt!

Habár a mostani meetup kicsit hosszabbra nyúlt a tervezetnél, de azért jól megérdemelt sörözés és networking most sem maradhatott el. Remélem ti is jól éreztétek magatokat! Találkozzunk a következő meetupon is!

Addig is néhány lehetőség a networkingre

2013. 03.11. kedd Ifjúsági ház PárbeszédEst a Debrecen Bár szervezésével, ahol a téma, a februári meetupon már bemutatkozott Impact Hub lesz. Ha van ötleted, hogyan és miként nézzen ki a Debreceni Impact Hub, vagy ha lemaradtál februárban arról, mi is az impact hub, akkor feltétlenül ott a helyed! https://www.facebook.com/events/222733021263238/

2014. 03.18. T- MA Innovációs nap, ahova spin-off és startup csapatokat várnak, akik szakmai vagy pénzügyi partnert keresnek a projektjük továbbfejlesztéséhez és úgy érzik a fejlesztésük kapcsolódhat a Magyar Telekom innovációs portfóliójához. Érdeklődni: a Debrecen Bár facebook oldalán vagy itt kommentben!

A cikket készítette Horváth Adrienn!

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
 1. vers
  Már 10 2014

  A FlappyBird több hete nincs fent a Store-ban 🙂 Hild Imre se tudta jól, de Ti se néztek utána. Pedig érdekes sztori, hogy miért vette le a srác.

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: