Skip to content

2014-03-20

Hiányzik valami az üzleti tervedből?

Készítő: debrecenbar

Egyes statisztikai adatok szerint az induló vállalkozások körülbelül fele alig húzza ki a négy évet. Ha ezen vállalkozások tulajdonosai határozott, elhivatott és ambiciózus emberek, akkor, hogy lehet, hogy ennyi elképzelés közülük kudarcra van ítélve?

Az utóbbi 20 évben számos vállalkozást működtetve kezdtem rájönni, hogy az eszköz, amely a bukást okozza, az, amelynek a növekedést kellene szolgálnia, ami nem más, mint az üzleti terv. A modern világ üzleti terveiből hiányzik az a bizonyos plusz. E nélkül pedig az üzleti terv olyan, mint a frissen sült süti cukor nélkül.

Angol forrás: http://www.entrepreneur.com/article/231259

Amire tehát szükséged van ahhoz, hogy megvalósítsd üzleti céljaidat nem más, mint az emberek hálózata, akik segítenek téged a sikerhez vezető utad során. Szükséged van vevőkre, szállítókra, eladókra, marketing csapatra, mentorokra és üzleti partnerekre. Azaz, ha erős a kapcsolati tőkéd akár pénz nélkül is elérheted céljaidat.

 1. Készíts listát céljaidról!

Mint azt tudjuk, azért fontos az üzleti terv, mert mintegy iránymutatásul szolgál céljaink megvalósításához. Amennyiben nem vagy a bonyolult tervezés híve, egyszerűen csak vesd papírra céljaidat, gondolataidat, amelyek hozzásegítenek a következő lépcsőhöz.

 2. Mozgósítsd a kapcsolataidat!

Miután minden célodat összegyűjtötted, társíts hozzájuk embereket, akiket ismersz és azokat is, akik a célod eléréséhez szükségesek. Tegyük fel, hogy alapítasz egy éttermet. Szükséged lesz vendégekre, beszállítókra, marketing csapatra és üzleti partnerekre. Számba véve minden lehetséges személyt kezd el feltérképezni a hálózatodat. A Facebook és a LinkedIn felbecsülhetetlen ebből a szempontból.

 3. Építsd ki kapcsolataidat!

Azon személyek nagy része, akikkel kapcsolatba kell lépned, még idegenek számodra. Ezért meg kell találnod azokat az embereket, akikkel együtt áthidalhatod ezt a szakadékot.

 4. Ajánld fel segítséged!

Miután feltérképezted lehetséges szövetségeseidet, itt az idő, hogy összekapcsold őket. Ne ronts ajtóstul a házba! Először mindig ajánld fel a segítségedet!

 5. Osztd meg elképzeléseidet! 

Az utolsó, de nem kevésbe fontos a vállalkozásod sikeressége szempontjából, a célkitűzéseid megosztása partnereiddel. Az új üzleti terved, amely támogatóidból épül fel megköveteli, hogy ezeket a kapcsolatokat fenntartsd és továbbépítsd. Ahogyan felajánlod kapcsolati hálód tagjainak segítségedet céljaik megvalósításához, légy biztos benne, hogy saját üzleti elképzeléseidet is megosztod velük. Nyilván lesznek olyanok, akiktől nem kapsz támogatást, ez rendben is van. Lesznek viszont mások, akik meg fogják találni annak a módját, hogy segítsék a vállalkozásod sikerességét.

Mindez pedig sikeres vállalkozóvá tesz.

A cikket fordította Osváth Zsuzsi.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: