Skip to content

2014-03-21

Az élőgépes technológia kifejlesztője

Készítő: Zoli

Az élőgépes technológia részletekbe menő ismertetése előtt érdemes megismerkedni a technológia kifejlesztőjével, a magyar Organica Zrt-vel, majd pedig a technológia másik jelentős képviselőjével,  a Veiolia nevű francia céggel és kapcsolódó üzletágával, valamint a két cég összefonódásának körülményeivel. 

Az Organica céget 1998-ban magyar szakemberek alapították. A vállalkozás a közép-európai környezetvédelmi ipar meghatározó szereplője, innovatív technológiáival, szakmai tapasztalatával évek óta a térség egyik vezető környezettechnológiai szolgáltatója, tevékenységének fókuszában az ipari és a települési szennyvizek tisztítása áll. A cég első 9 évében összesen 75 önkormányzati, ipari, valamint mezőgazdasági eredetű szennyvízre alapozott szennyvíztisztító telepet létesített, különböző technológiával. 

Organica_logoEzzel egy időben a cég intenzív kutatás-fejlesztési tevékenységet is végzett, egy különleges, innovatív biológiai szennyvíztisztítási megoldás, az integrált fixfilmes eleveniszapos technológia kifejlesztésének céljából. 2007 óta az Organica a világpiacon is jelen van az említett biológiai szennyvíztisztítási technológiával, és elmondható, hogy egyre ismertebb és elterjedtebb megoldásnak számít az általuk kifejlesztett eljárás.

Az Élőgépes technológia kifejlesztésével a vállalat új megközelítést dolgozott ki a költséghatékony, természetközeli szennyvíztisztítás céljából, mint a fenntartható vízgazdálkodás felé tett lépések egyike.

Ma az Organica három kontinensen, referenciák tucatjait tudhatja magáénak, legnagyobb számban Franciaországban, Magyarországon és Kínában. Szakemberek csoportjai dolgoznak a közös ügyön, vagyis hogy minél hatékonyabb, kis hely- és energiaigényű, alacsony működési költségű biológiai tisztítási eljárást dolgozzanak ki.

A fejlesztési tevékenység és a technológiai fejlődés folyamatos.

ÉlőgépAz Organica zászlaja alatt Magyarországon számos telep működik, eltérő eredetű szennyvízre alapozva, az önkormányzatoknál a kommunális szennyvíztől kezdve a mezőgazdasági tevékenységekig. A megvalósítási helyszínek Magyarországon a következők:

Noszvaj, Kisvejke, Gic, Budapest, Szarvas, Mezőtúr, Isaszeg, Etyek, Alsómocsolád, Nőtincs, Lengyel, Kisdorog, Tevel és Závod, Diósjenő, Szeged, Telki, Tiszalök, Nyírmada

A teljes lista megtekinthető ITT.

A következő cikkben megismerünk egy, az utóbbi években kialakult együttműködést – az élőgépes technológiával megvalósított üzemek, telepek körében – majd rátérünk a technológia részleteire.

A fenti képen a budapesti Harbor Park élőgépes üzeme látható.

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: