Skip to content

2014-03-25

Balkezesnek áll a világ!

Készítő: S.C.

Egy időben megpróbáltam mindent bal kézzel is csinálni, hogy fejlesszem mindkét agyféltekémet: fogat mosni, leírni a nevemet, ajtót csukni vagy kávét készíteni. Aztán meguntam, mert nehéz volt. Ha belegondolok, egy kezemen – a jobbon – meg tudnám számolni balkezes ismerőseimet.

Bal szemű vagy-e?

Szerintem kevesen tudják, hogy létezik a Balkezesek Világnapja, amit először 1992. augusztus 13-án tartottak meg. Ennek a napnak a célja az, hogy felhívja a figyelmet azokra a kis kellemetlenségekre, (nem) praktikus dolgokra, amikkel a balkezeseknek nap, mint nap szembe kell néziük.

Hivatalos meghatározás szerint balkezes az, aki aktív(abb) kézként a bal kezét használja. Legtöbbször a ‘balosság’ egyben ballábasságot és balszeműséget is jelent. Szóval, ha valaki bal lábbal rúgja a labdát vagy célzásnál a bal szemével fókuszál. Annak az oka, hogy valaki miért jobb- vagy balkezes, egyelőre ismeretlen. Az örökletesség közre játszik, valamint az is, hogy 6 éves kortól melyik végtag alakul ki dominánsként. A domináns kéz- és láb vesz részt a motorikában, izmai jobban fejlettek, erősebbek, jobban irányíthatóak.

A népesség mindössze 10-15%-a balkezes és több balkezes férfi van, mint nő. Vannak olyan emberek is, akik mindkét kezüket egyfomán jól tudják használni. Ezt a jelenséget ambidextria-nak nevezzük. Talán hihetetlen, de néhány állatnak is van domináns végtagja, például a hosszúszárnyú bálnának, a macskának, a kutyának, a vörös kengurunak,  a békának és a papagájoknak.

Lyukas papír, szétkent tinta

Régen nem volt szabad balkezesnek lenni. Amint észrevették, hogy valaki bal kézzel ír, büntetéssel letanították róla. Hogy miért? Pusztán esztétikai okokból. Ugyanis, ha valaki balról jobbra ír a papíron, akkor írás közben elkeni a már leírt szöveget, mivel azt haladás közben letakarja. Éppen ezért a már leírt szöveg nem olvasható könnyen vissza és az egyenes vonalban történő írás gyakorlatilag lehetetlen. Bal kézzel írni fárasztó, mert a csuklót az írás fölött mozdulatlanul kell tartani és csak az ujjak mozognak.

Manapság nem olyan gond, hogy a balkezes egyén a már leírt szöveget súrolja, mert a golyóstoll korában élünk és a tinta gyorsan szárad. Ám amikor az emberek még pennát és tintát használtak, nemcsakhogy összemaszatolták az írást, de a ‘toll’ hegye gyakran fel is sértette, kilyukasztotta a papírt. Ezért van tehát az, hogy pl. nagyszüleinket, dédszüleinket leszoktatták a ‘seteségről.’

Bal kézzel nehezen megy

S hogy milyen mindennapos problémákkal kell a balkezeseknek szembenézniük?

  • A konferencia székek, amiknek az lehajtható  írótáblája a jobb kéz alá esik a balkezeseknek rendkívül kényelmetlenek.
  • Valakinek a jobb oldalán ülni írás vagy evés közben, mert a könyökök így összeütődnek
  • A sima papírra vagy táblára történő írás, hiszen a bal kéz letakarja a szöveget és így nehéz egyenes vonalban írni. A legtöbb balkezes a szöveg előrehaladtával egyre kisebb betűkkel ír.
  • Az asszimetrikus, ún. ergonomikus egerek.
  • A tenisz, golf, hoki és teniszütők, amiből a balkezeseknek egy speciális változat kell.

Bal kézzel könnyebb

S mi az, amit a balkezesek jobban tudnak?

  • Sebességet váltani és olyan országokbam vezetni, ahol fordított a közlekedés, mint pl. Nagy-Britanniában.
  • Könnyebben olvasnak és írnak tükörírásban.
  • Könnyebben megtanulnak arabul vagy héberül írni, vagy minden olyan nyelven, ahol a szöveg balról jobbra halad.
  • Néhány sportnál, mint pl. a bokszolásnál, röplabdánál, vívásnál, tenisznél, kézilabdánál, tollaslabdánál, vízilabdánál és pingpongnál a jobbkezes játékosok nincsenek ahhoz szokva, hogy balkezes ellenféllel játszanak, így hátrányosabb helyzetben vannak, míg a balkezeseknek ez nem jelent problémát. Az olyan sportokban viszont, mint a kosárlabda, a baseball és az amerikai foci, éppen hogy a balkezesség számít hátránynak.

Az pedig  tudományosan is bízonyított, hogy a balkezesek tehetségesebbek, mint jobbkezes embertársaik. Tehát, ha balkezes vagy, akkor légy büszke, hogy olyan klub tagja lehetsz, amelyikben benne van:

Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Barack Obama, Martina Navratilova, Jimi Hendrix, Ludwig van Beethoven. John McEnroe, Ayrton Senna, Charlie Chaplin, Julia Roberts, Marylin Monroe, Picasso, Lionel Messi, Diego Maradona

Több információ és érdekesség a http://www.lefthandersday.com/about-club.html oldalon.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: