Skip to content

2014-03-29

3

8 őrült ötlet a jövő konyhájából!

Készítő: S.C.

A múlt héten arról írtam, hogy a rovarok milyen szerepet játszanak majd táplálkozásunkban. Ez a cikk pedig egy válogatás azokból az ötletekből és projektekből, amit a tavalyi Future Foodhouse rotterdami kiállításán mutattak be. Némelyikük egészen bizarr.

1. Martí Guixé (Spanyolország – Németország) – Tonic Death Diet

Martí kisgyerekkora óta science-fiction rajongó, ez pedig erősen megmutatkozik abban, ahogyan jövőnket látja. Napjainkban olyan emberekkel dolgozik együtt, akik szaktekintélynek számítanak a gyógyszergyártás, a biológia és a hipnózis területén, de írókat és antropológusokat is bevon munkájába. Guixé szerint a jövő embere vegetatív állapotban, egy virtuális világban él majd és testét porokkal, tablettákkal tartják majd topkondícióban. Itt felmerül a kérdés: ez azt jelenti, hogy a jövő világában nem lesz helye az agrikultúrának, szupermarketeknek és a gasztronómiának? Meglehetősen utópisztikus elképzelés és igazán remélem, hogy nem fog valósággá válni.

2. Susana Soares (Anglia) – Insects au gratin

Azt tudjuk, hogy a rovarok kitűnő fehérjeforrások és ideális húshelyettesítő táplálékot jelenthetnek. A nyugati ember azonban még viszolyog fogyasztásuktól. Senki nem szeret ugyanis tányérján tekergő kukacokat vagy mászkáló szöcskéket látni. Susana ezért kitalált egy olyan technológiát, amivel a rovarokat porrá őrlik, majd egy kis folyadék vagy krémsajt hozzáadása után egy 3D-s nyomtató segítségével fantázia figurákat készítenek belőlük. Valahogy így:

3. Revital Cohen és Tuur van Balen (Anglia)

Amikor ezt olvastam, csak arra tudtam gondolni: Ilyen meg hogy jut valakinek eszébe?

A fentemlített két fiatalember a design-t modern tehcnológiával és morbid kíváncsisággal kombinálja. Amikor egy állatot levágnak, az állat teste stresszhormonokat termel, ami befolyással van a hús ízére. Cohen és van Balen a stresszhormonokat speciális technikával “megfogja” és ribizlibe oltja. Hogy miért? Ilyen módon próbálják a félelem ízét megragadni és megkóstoltatni.

4. Next Nature Network, Koert van Mensvoort (Hollandia) – In Virto Meat Bar

2013 nyarán mutatták be először az első lombikban előállított húsból készített hamburgert. Ízelítőként a kiállításon Mensvoort csapata különböző, lombikhúsból készült ételeket szolgál fel.

Hogyan készül az in-vitro hús? Itt megnézheted:

5. Arne Hendriks (Hollandia) – The Incredible Shrinking Man

Véleményem szerint Arne nem jó előadó, de az ötlete elképesztő. Mint tudjuk, az emberek egyre magasabbak lesznek. Jelenleg a hollandok a világ legmagasabb nemzete. Az ember növekedésével együtt annak egyre több táplálékra és energiára lesz szüksége. Arne szerint a megoldás kézenfekvő: zsugorítás. Ő azt javasolja, hogy “minimalizáljuk” a jövő emberét 50 centiméteresre. Bizony, akkor más lesz a világ: elélhetünk napi max. 150 kalórián, egy kelbimbó egyszeriben hatalmas káposzta lesz, a tengerimalac pedig méretes sertés…és ez csak néhány következmény a számosból…

6. HKU Gamedesign (Hollandia) – Playing With Pigs

Ennek a javaslatnak azt hiszem az állatvédők különösen örülnek. Köztudott, hogy a sertések intelligens állatok, de életüket ketrecben élik le, amíg meg nem érnek a levágásra. Meglehetősen egyhangú lét. Azért állt elő a HKU egy olyan játékkal, amit az iPad-en lehet játszani: az ólokban hatalmas képernyők vannak a falon és az iPad-en keresztül a játékos egy piros pontot mozgat, amit a malackák követnek. Ilyen módon az ember a sertés szórakoztatójává válik és becsempész egy kis mókát a tenyészállatok egysíkú létébe.

7. Marc Bretillot és Earlwyn Covington (Franciaország) – Le Whaf

Ha valakit már tápláltak szondán vagy infúzión keresztül, az tudja, hogy mennyire lehet a valódi étel által nyújtott élmény után vágyakozni. Egy speciális eljárás során Marc és Earlwyn elpárologtatják az ételt, majd az illatanyagot egy kis tartályba fogják, s az “ételt” be lehet szippantani. Szerintük az ízélmény maximális, de nem jár kalóriabevitellel vagy rágással. Ez a módszer sokat jelenthet az túlsúlyban szenvedőknek és azoknak, akiknek nyelési problémáik vannak.

8. Lisette Kreischer (Hollandia) – The Dutch Weed Burger

Lisette-t még a sütögetős korszakából ismerem. Akkor főleg annak szentelte idejét és energiáját, hogy muffinokat, tortákat és süteményeket kísérletezzen ki azoknak, akik például lisztérzékenység, cukorbetegség vagy veganista életmódjuk miatt nem ehetnek “normális” dolgokat. Több szakácskönyve is megjelent. Most a tengeri alga adta lehetőségek foglalkoztatják. Az alga ugyanis gyorsan nő, nem kell műtrágyázni vagy a talaját megművelni és tápanyagokban gazdag, elsőosztályú fehérjeforrás. Lisette az alga különböző módon való felhasználásával akarja megismertetni az embereket. Meg is született első alkotása, a Dutch Weed Burger, magyarul ‘ a holland algaburger.’

Hát, nem tudom, hogy a fentiekből mi fog megvalósulni a jövőben…..hogy tényleg konyhánk része lesz – e például a 3D-s nyomtató vagy elég lesz-e egy pár tablettát bevenni naponta, hogy minden tápanyaggal el legyünk látva. Mindenesetre nagyon-nagyon remélem, hogy a Túró Rudi és a Nutella a jövőben is lesz!

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  Már 29 2014

  szerintem ha már porrá őrlik a rovarokat, hogy könnyebben fogaszthatóak és elfogadhatóak legyenek, akkor csináljanak belőle más formákat, ne rovarra (és ne kaptárra…) hasonlító alakzatokat. mondjuk dínó formájú darázspor, nyami 🙂

  Válasz
 2. adamdimitrov
  Már 29 2014

  1. Én is remélem hogy csak “álom” marad.
  2. Előrelépés lenne a rendkívül erőforrás pazarló és kegyetlen állattartásról, de növényi ételekben is megvan a kellő mennyiségű protein az egészséges élethez.
  3. Talán ha megnéznék mi folyik egy vágóhídon kicsit több kellemetlen dologgal találkoznának, mint a stressz rossz ízével.
  4. Kevesebb állati szenvedéssel jár, de személy szerint én nem ennék lombikban készült ételeket.
  5. Jól hangzik, de én inkább maradok 190. 😀
  6. Ennyi erővel a zsidóknak a haláltáborokban is nyújthattak volna szórakozási lehetőségeket.
  7. Ez remek ötlet pl. ha édességeket vagy “kényeztető” kajákat akarunk tömni magunkba.
  8. Jól hangzik.

  Válasz
 3. Már 29 2014

  Aha, én is jártam 14 éves koromban vágóhídon, azóta “no meat”.
  Én a Lisette alga burger-ét próbálnám ki szívesen:-)

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: