Skip to content

2014-04-15

10+1 haszontalan találmány

Készítő: S.C.

Több, mint egy hete van egy macskám. Azóta minden nap tesztelem, hogy mit szeret és mit nem. Mármint, ha evésről van szó. Eddigi nyerő a csirkemell nyersen, a Whiskas aszpikos húskészítményei és a Túró Rudit sem veti meg Őfelsége. Tegnap aztán úgy gondoltam, próbálkozzunk meg a tonhalkonzervvel. Ki is vettem egyet a szekrényből. Mi sem egyszerűbb: ott van rajta az a praktikus kis fülecske, amit csak lazán meg kell rántani és kész. Ám, amint ujjamat beleakasztottam a fülecskén lévő lyukba, éreztem, hogy nem fog ez olyan könnyen menni és hát igen, a fül leszakadt. Sebaj, még jó, hogy feltalálták a konzervnyitót. Fiók kinyit, konzervnyitó kivesz, de akárhogy bravúrkodtam, a nyitó nem akarta elkapni a konzervdoboz menetét: beleakadt, elindult, megint megakadt, úgyhogy hagytam az egészet. Akkor maradunk a Whiskas vacsoránál.

Este a kanapén üldögélve magam köré néztem. Milyen jó, hogy van lámpa, tévé, ablaküveg, internet, számítógép, telefon, porszívó és még sorolhatnánk a hasznos találmányokat. Írjak erről egy cikket? Meglepett a hasznos találmányok listája. Melyiket válasszam a 100-ból? Valami más kell. Hm. Mi van a leghaszontalanabb és legfurább találmányokkal?  Ez már más tészta. Minél többet kutattam, annál jobban elámultam: Ilyen meg kinek jut eszébe?

Íme, egy kis válogatás, a szokásosnál több képanyaggal. S persze bárki hozzáteheti saját választottját a listához.

1. Egy napenergiával működő ventillátoros sapka.

Persze gond csak akkor van, ha nem süt a nap, de mégis nagyon meleg van, mondjuk egy fülledt, nyári estén.

 2. Kalapként hordozható rádió

A kalapként hordozható rádiók különös népszerűségnek örvendtek a 30-as években. Később jelent meg a rádió walkman-be, órába és sapkába integrálva . Ez a modell 1931-ből származik.

3. Gyermekhordozó alkalmatosság

Kíváncsi vagyok, Ti milyen néven dobnátok piacra? Szerencsére azóta már fejlődött a divat, mert ez a szegény kis bébi olyan, mint egy elfuserált Teletubby.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

4. Szendvicskonzerv vagy konzervszendvics?

Amerikai feltalálók teremtették meg az optimális ebédet elfoglalt dolgozóknak. A Candwich néven forgalomba került áru háromféle ízesítésben kapható, egyelőre csak Utah államban elhelyezett automatákból: földimogyorókrém-eperzselé ( peanutbutter – jelly ), földimogyorókrém – grépfrútdzsem és barbecue chicken.

5. A  babaketrec

Nem, ez nem vicc. Az 1930-as években, Londonban, azok az anyák, akik szűkösen laktak, a ‘baby cage-t‘ használták gyermekeik megőrzésére. Magyarul: hogy a gyerek ne legyen láb alatt. Ha kiteszik az ablakba, ott ugyebár kedvére nézelődhet.

Az ötlet eredetileg 1922-ben született meg az USA-ban és szabadalmaztatták is. Hát, el tudjátok képzelni például az Újkertet, ahol minden emeleten kint van egy kisbaba?  Hogy tériszonyuk nem lesz soha, az már biztos.

6. Kommunikációs búra

A legtöbb szórakozóhelyen olyan hangerővel bömböl a zene, hogy egyszerűen nem érti egymást szavát az ember. Erre találták ki ezt a beszélgető búrát. Hát nem tudom, de az az érzésem, hogy rengeteg mulatságos szitu alakulhat ki egy ilyen hermetikus eszmecsere közben. Mi van, ha tüsszenteni kell és nincs időd kihúzni a fejed?

7. Sepregető papucs

Bárkinek ajánlom, akiben balerina hajlamok vannak. Előnye, hogy nem kell lehajolni sepregetés közben, de hogy üríted ki a szemétlapátot? Kecses térdemeléssel bele a kukába? Meg nem lehet ebben nagyon könnyen orra esni?

 8. A paradicsomok fájdalma

A gépezet feltalálója L.Ron Hubbert, a Scientology Church megalapítója. Sok-sok méréssel töltött óra után levonta a következtetést: a paradicsomok ordítanak a fájdalomtól szeletelés közben. Még szerencse, hogy nem talált fel egy olyan gépet, amivel ezt hallani is lehet. Így éppen elég ha mondunk egy “Bocsi, ez fájni fog….”-ot, mielőtt hozzálátunk a szeleteléshez.

9. Házikedvenc mosoda

Nem kell többé kádba vagy lavorba könyörögnünk házi kedvencünket, mert itt a Pet Spa. Nemcsak mos, hanem szárít is.

 10. Hair in a can avagy fújható frizura

Okés.  Sokféle konzerv létezik,de haj egy bádogdobozból? Mindazoknak, akik szégyellik kezdődő kopaszságukat. Egyszerűen csak be kell vele fújni a problémás területet és már kész is a “frizura”. Akár hiszitek, akár nem, ez már a 90-es években is létezett.

+1

De visszatérve a konzervnyitás problematikájához:

A konzervnyitót  1858-ban  az  amerikai Ezra J. Warner találta fel, de az angol Robert Yeates is azt állította, hogy ő a konzervnyitó feltalálója (1855). Kezdetben csak az amerikai katonák használták a polgárháború  idején és csak később lett népszerű, amikor ingyen adták a konzerv marhahúshoz.

1870-ben az amerikai William Lyman kidolgozta a ma is használatos vágókerékkel ellátott klasszikus konzervnyitót, amit a Star Can Company of San Francisco egy fogaskerék hozzádásával továbbfejlesztett (1925). Kidolgozták ennek a konzervnyitó-típusnak egy elektromos változatát is, amit először 1931-ben adtak el.

Az első könnyen nyitható doboztető – easy-open technológia húzógyűrűs megoldással – Ermal Cleon Fraze (Dayton Reliable Tool Company) elképzelése alapján készült az 1950-es évek végén. Hát igenám, de ez sem működik mindigL

 

 

 

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: