Skip to content

2014-04-19

Melyik volt előbb, a nyúl, vagy a tojás? – Húsvéti szokások

Készítő: S.C.

Ma reggel, amikor lementem a büfébe, megkérdeztem Gyöngyitől, a büfés ‘néninktől’, hogyan készül a Húsvétra.

“ Szerintem sehogy. Úgy sem jön már senki locsolkódni. Régen egymásnak adogatták a kilincset a rokonok, volt akit csak Húsvétkor láttam. Dehát azok az idők elmúltak.” – hangzott a válasz.

Ahogy kávémmal a kezemben felfelé bandukoltam a lépcsőn, megpróbáltam rájönni, mikor változott meg így a világ. Nem találtam meg a választ, de gondolatban nosztalgiáztam egy kicsit. A 80-as években, amikor még kislány voltam, nagyon szerettem a húsvéti előkészületeket, a sürgés-forgást a konyhában, a bevásárlást , a takarítást. A locsolkodás napján mindig szerettem volna inkább fiú lenni. Apu és a tesóm szépen felöltöztek és végigjárták a rokonokat, ismerősöket. Délután csak féltékenykedni tudtam a tesómra, amikor egy csomó csokitojással, csokinyuszival és persze pénzzel jött haza. Én ülhettem egész nap otthon, várhattam a locsolókat, kínálgathattam a vendégeket és estére már szédültem a fejemre öntözött kölni mennyiségétől. Hát, azok az idők már elmúltak.

Kíváncsi lennék , hogy a mai kisfiúk, kislányok, legények  és leányok mit tudnak a húsvéti hagyományokról és szimbólumokról. Vegyük is őket sorba.

A húsvéti nyuszi

A nyuszi eredetéről több teória létezik, de ez a legelterjedtebb.  A húsvéti nyuszi tulajdonképpen nem más, mint egy madár-sokak szerint egy gyöngytyúk-, aki rosszul viselkedett és büntetésből nyúllá lett változtatva. Azóta csak évente egyszer rakhat tojásokat, amiket jól el is kell rejtenie. Ez a magyarázat arra, hogy néha  a természetben a madarak elhagyott nyúlüregekben raknak le tojásokat.

A húsvéti tojás

A tojás régi kultúrákban a feltámadás, az újjászületés, az új élet szimbóluma volt. A germánok például a tavasz és a termékenység istennőjének, Ostara-nak a tiszteletére tartottak áldozati vacsorát, amikor főleg tojást ettek. Az vacsora után az ünneplés két napig tartott. A tojás minden része szimbolikus jelentőséggel bír, amik a négy elemre vonatkoznak:

A tojás héja a földet szimbolizálja, a membrán a levegőt, a tojásfehérje a vizet, a tojás sárgája pedig a tüzet.

A Középkorban a böjti időszak alatt tilos volt húst és tojást enni, ám a tyúkok minden nap tojtak. Az eltarthatóság miatt a tojásokat gyakran megfőzték vagy más módon tartósították és amikor a böjt véget ért, akkor az emberek végre ehettek belőle vagy szépen kifestett tojásokat ajándékoztak egymásnak, ezzel kívánva jó és gazdag tavaszt és életet.

Egyes orszáágokban húsvéti hagyomány, hogy tojásokat kell keresni. Legalábbis Hollandiában húsvét reggelén minden gyerek a kertet  és az utcát kutatja és versenyeznek, hogy ki talál többet. Régen a földművesek húsvétkor tojásokat ástak el a megművelt földterületeken, hogy így garantálják a jó termést. Valószínűleg ez a rítus a tojásvadászat elődje.

 A csokitojás

A csokitojás nem olyan régóta létezik. Az első ‘példányokat’ a 18.században Franciaországban készítették. Itt az eredeti recept, ami bemutatja, hogy ment akkor  csokitojás gyártás. Vállakozókedvűek otthon is kipróbálhatják. Odafigyelést, türelmet és precizitást igényelJ

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb tojás
  • 100 gramm csokoládé ( mindegy, milyen: tej-, fehér- vagy étcsoki )
  • 1 mérőpohár vagy kiöntő,  aminek csúcsos szája van
  • 1 tű
  • 1 tojástartó

Elkészítés:

Óvatosan szúrjuk bele a tűt a tojásba és fújjuk ki a belsejét. Még óvatosabban eresszünk át rajta vizet, hogy tényleg tiszta legyen.

Olvasszuk fel a csokit egy edényben. A legjobb ezt meleg víz  fölött kavargatva végezni. A felolvasztott csokit öntsük egy mérőpohárba vagy kiöntőbe és óvatosan öntsük a felolvasztott csokit az üres tojásokba. Tegyük őket hűvös helyre – lehet a hűtőszekrény – és amikor megkeményedtek, óvatosan pucoljuk meg őket. Hát, ennyi az egész.

Csak érdekességképpen: 2007-ben a belgiumi Sint-Niklaasban döntötték meg a csokitojás rekordot. A város együttműködött a Guylan – ugyan ki nem ismerné – csokoládégyárral és közös erővel megalkottak egy 8,32 méter magas és 6,39 méter széles csokitojást. Előállítása 525 órába és 1.950 kg csokoládéba került, ami kb. 50.000 tábla csokinak felel meg.

A locsolkodás

Régen, húsvét hétfőjén a kútból, vödörrel frissen húzott vízzel öntözték meg a fiúk a lányokat. Ez a locsolkodási mód azonban sok-sok végzetes tragédiának volt a melegágya: a hideg víztől tüdőgyulladást kaptak a “szenvedő alanyok”. Talán ezért is szorult ki a gyakorlatból, s lett belőle a kulturált módon történő kölnivízzel való locsolkodás. Kora reggel egyedül, párosan, vagy csoportosan keresték fel a fiatal fiúk a lányosházakat, s köszöntő verseiket elmondva, diszkréten meglocsolták a meglátogatott család hölgytagjait, akik különböző ajándékokkal – csokoládétojás, pénz – honorálták a megtiszteltetést.

A XX. század első felében, különösen falvakban, ahol a kölnivíz beszerzése – anyagilag is – lehetetlen volt, szagos szappanból készítettek a fiatalok locsolóvizet. Ezt beletöltötték egy kisebb üvegbe, annak a száját ruhával lekötötték, majd a ruhát tűvel megszurkálták, hogy a víz a locsolásnál kijöhessen. A legényeket a lányosházaknál étellel, itallal is megkínálták és késő délutánra nem egy  részeg fiatalember támolygott a település utcáin.  ( Igaz, ami igaz: én is emlékszem, hogy a késői locsolók több kölnit spricceltek a szemembe, mint a fejemre és azt is meg kellett köszönni. )

Holland kitekintés

A locsolkodás, mint olyan, Hollandiában teljesen ismeretlen. Ott az iskolás gyerekek a Húsvét előtti héten faágakat vagy fából, kartonpapírból csinált keresztet díszítenek fel színes tojásokkal és Nagy Pénteken azzal vonulnak végig a lakóhelyükön és teszik le ‘ajándékukat’ a helyi templom elé. Nagy vendégjárás sincs. Általában csak a családtagok fogyasztanak el együtt egy  késői reggelit, az ún. brunch-öt, aminek elmaradhatatlan része a Paasstol, a marcipánnal töltött mazsolás húsvéti kalács.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: