Skip to content

2014-04-19

Találkozz a jövőbeli éneddel!

Készítő: Kovács Miklós

Gyermekként, amikor megkérdeznek a jövőbeli terveinkről, azonnal rávágjuk a választ. Minden előrejelezhető akadály és kihívás ellenére, gyakran azt tervezzük, hogy űrhajósok, felfedezők vagy feltalálók, esetleg rock sztárok leszünk. Ez a hirtelen válaszadás a világról alkotott elvont elképzeléseinken alapul. Ugyanis még nem találkoztunk személyesen egy élő űrhajóssal, felfedezővel és a feltevéseink alapjául legtöbbször könyvek, filmek, az internet vagy a televízió szolgál. Szeretünk elméletben eljátszani a lehetőséggel, de valójában nem tudjuk mivel járna, ha megvalósulna.

Mindezek miatt, amint felnövünk ezek a tervek szertefoszlanak, és értelmetlenné válnak a legtöbbünk számára. Ahelyett, hogy elvontan gondolnánk a jövőnkre, egyre konkrétabb kérdéseket teszünk fel: Mit jelent űrhajónak lenni? Mennyi ideig tart a kiképzés? A NASA ad-e egészségkártyát…? Rájövünk, hogy a való élet mennyire különbözik a könyvekben leírtaktól és a TV-ben látottaktól. Az igazi életben nincsenek kivágott jelenetek. James Bond a legtöbb idejét papírmunkával tölti. Az írók az írói válsággal küzdenek, az űrhajósok folyamatosan unalmas kézikönyveket bújnak a legújabb szerkezetekhez. A felnőttkorral farkasszemet nézve itt az idő, hogy új terveket és álmokat készítsünk amelyek jobban illeszkednek az új, gyakorlatiasabb világnézetünkkel. De legtöbbünk nem tudja, hogy ezt mégis hogyan tudná megcsinálni.

Klinikai pszichológiai (és nemrég a pozitív pszichológiai) kutatások létrehoztak különböző technikákat arra, hogyan tudja egy ember önmagának kialakítani és fejleszteni a jövőről alkotott terveit, elképzeléseit. Például sok gyakorló pszichológus alkalmazza a “mi lenne ha…?” stratégiát, amikor el kell képzelnie az alanynak, hogy minden probléma és aggodalom eltűnik, és meg kell mondaniuk, hogy mit csinálnának ebben az új és ideális állapotban.

Más stratégiák mint a “képzeld el a legjobb jövőbeli éned” kifejlesztenek egy egészséges optimizmust azzal, hogy a jelenlegi erőfeszítések legvalószínűbb pozitív hatásain gondolkoztatnak el. Ezek a stratégiák hatékonynak bizonyulnak, de legtöbbször hiányzik belőlük a való élet kihívásainak gyakorlati oldala.

Kitölteni az “Én ………… leszek.” még mindig egy elvont feladat. Egy másik megközelítés szerint egyáltalán ne gondoljunk általánosságban a jövőre, inkább csak fókuszáljunk egy adott napra. Ezután pedig, csak mondjuk ki, hogy mi történik.

Találkozz a jövőbeli éneddel!

Eltelt néhány év. Minden vágyad és álmod teljesült, és az összes problémád eltűnt. Minden, amit elterveztél valósággá vált. Majd kibújsz a bőrödből, és életed utazására készülsz.

Most szerda reggel van, és épp felébredtél. Válaszold meg az alábbi kérdéseket:

 • Hol ébredtél fel?
 • Mennyi az idő?
 • Ház? Lakás? Melyik városban? Melyik országban?
 • Ki van melletted az ágyban?
 • Mi az első dolog amit meglátsz?
 • Kik vannak még a szomszéd szobában?
 • Mit csinálsz legelőször?
 • Mit csinálsz ezután?
 • Milyen emberekkel találkozol a nap folyamán?
 • Mit csinálsz este?
 • Hol térsz nyugovóra? Mikor?

Amikor megválaszolod ezeket a kérdéseket rájössz, hogy mennyire egyediek a törekvéseid. A legnagyobb valószínűség szerint mindenki másétól nagyban különbözik az elképzelésed. Azt is felfedezheted, hogy ez a jövőbeli éned közelebb van hozzád, mint hinnéd. Sok olyan jellemzője lehet a mostani életednek, amelyeket megtartottál – ezek azok, amelyeket értékesnek tartasz -. és vannak olyanok, amelyeket egyszerűen kiszórtál és egyszerűen helyettesíthetőek.

Most, hogy megismerkedtél a jövőbeli éneddel, milyennek gondolod? Mi történt azon a szerda reggelen?

Törődsz vele annyira, hogy megoszd ezt az élményt másokkal?

Eredeti angol nyelvű forrás:

Zilca, Ran (2014): Meet your ideal future self

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: