Skip to content

2014-04-25

Az élőgépes technológia

Készítő: Zoli

Az élőgépes technológia egy innovatív szennyvíztisztítási megoldás, amely jelentősen eltér a hagyományos, széles körben alkalmazott eleveniszapos tisztítási módszertől. A technológiának számos érdekessége és sajátossága van, és kiemelendő, hogy kifejlesztése egy magyar származású céghez köthető.

A megoldás a források, tapasztalatok szerint mind a településekről származó kommunális szennyvízre, mind mezőgazdasági (állattenyésztés és növénytermesztés egyaránt) üzemek szennyvizének tisztítására alkalmas, és megfelelő alternatívát jelent a hagyományos, széles körben elterjedt eleveniszapos technológiához képest. A technológia a különböző komplex, technikai megoldásokat, illetve a természetes folyamatok “összehozásán” alapul.

A technológia fejlesztése, tökéletesítése folyamatos, a technológia beruházási és üzemeltetési költsége, valamint a keletkező szennyvíziszap mennyisége is tovább csökkenthető. Az eredményeket, így a technológia második generációjának bemutatására a müncheni IFAT-on került sor, amely a világ egyik legnagyobb vízipari kiállítása.

A tisztítórendszer egészének speciálisan kialakított, kívülről üvegháznak tűnő épület ad helyet.

Az élőgépes rendszer elején, az üzembe áramló szennyvíz vezetékrendszere után megtalálhatók a hagyományos rendszereknél az előtisztítás során alkalmazott eljárások és eszközök, mint a rács és a homokfogó. Ezeket követik az anaerob-, illetve axaerob reaktorok (medencék vagy aknák), majd a technológia jellegzetességét adó levegőztetett reaktorok. Az előbbi, anaerob reaktorban megy végbe a biológiai foszforeltávolítás és egyéb komoly szennyeződések eltávolítása és bontása, míg az anoxikus reaktorban kezdődik, illetve zajlik a denitrifikáció.
Utánuk következnek a nyitott, aerob medencék (reaktorok), amelyekben gravitációs úton áramlik a folyadék. Az “élőgépek” elnevezést jelképező, külön erre a célra kiválasztott nagy vízigényű és a különböző szennyeződéseket jól tűrő növények gyökérzete a levegőztetett reaktorok vizébe lóg, tisztító hatást kifejtve. Ezekben a reaktorokban a tisztító hatást azonban nem csak a betelepített növényzet gyökérrendszere fejti ki, sőt!

A tisztító hatás rejtelmei

Az élőgépes üzemben a levegőztetett, tehát folyamatosan oxigénnel (buborékokkal) ellátott reaktorokban a növények gyökérzetének tisztító hatása (természetes biofilmhordozó) mellett egy speciális megoldással megsokszorozták a tisztító felületet. Ez a megoldás a 3D struktúrában elhelyezett biotextil rétegek, amelyeken mikroorganizmusok tömkelege él és működik, kivételes módon növelve a rendszer tisztító kapacitását. Így egyedülállóan nagy felületen, speciális körülmények között tud működni a kialakult mikroorganizmusokból álló ökoszisztéma.

Az aerob reaktorokból a szennyvíz a szennyvíziszappal együtt egy utóülepítőbe kerül, ahol az iszap, vagyis a keletkezett bakteriális biomassza elválasztása történik. Innen a már majdnem teljesen megtisztított szennyvíz egy szűrőn keresztül áramolva egy utolsó tároló medencébe kerül, majd távozik az üzemből, jellemzően egy csatornán keresztül, a természetes befogadó felé. A megtisztított szennyvíz a hasonló üzemekben jellemzően a szigorú környezetvédelmi előírásoknak és határértékeknek mindenben megfelelnek.

A rendszerben ki van alakítva egy ún. iszaprecirkulációs folyamat, amely az eleveniszapnak a folyamat elejére történő visszaáramoltatását jelenti, amely így hozzájárul a speciális összetételű tisztító közeg kialakulásához. A többi iszapmennyiség a víztartalom kivonását követően begyűjtésre kerül. Ez az üzemen kívül többféleképpen felhasználható, amelyről a későbbiekben még lesz szó.

Kiemelendő továbbá, hogy egy hasonló élőgépes üzemben számos olyan paraméter és adat folyamatos figyelemmel kísérése történik, amely a rendszer optimális működése szempontjából létfontosságúnak mondható. Ennek keretében a rendszer egy nagy teljesítményű berendezésen, PLC-n keresztül automatikusan be is tud avatkozni az egyes értékek alakításába (pl. Oxigénszint), meghibásodás esetén pedig bármikor azonnali értesítést tud küldeni az illetékes személy számára, számítógépen illetve sms útján, hogy minél hamarabb megtörténhessen a fontos beavatkozás, karbantartási vagy javítási tevékenység.

Már csak azért is, mert a rendszer működését bizonyos tényezők, határértékek komolyan veszélyeztethetik, vagy akár le is állíthatják azt.

dp

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: