Skip to content

2014-04-29

3

Villamospótló kerékpártúra Hajdúböszörménytől Debrecenig

Készítő: debrecenbar

A DERKE Egyesület ismét kerékpártúrát szervez 2014. május 1-én. Ezúttal Hajdúböszörményből Debrecenig. Túránk célja, hogy Ön részletesen is megismerhesse az Európa szerte széles körben alkalmazott elővárosi villamost, a “TramTrain” rendszert. Régiónk kiváló adottságokkal rendelkezik a települések központjait összekötő, átszállásmentes kapcsolatot biztosító elővárosi villamosvonal terén. A rendszer lényege, hogy a villamos nem csak a városban közlekedik, hanem átmegy a szomszédos településekre is. Az erre alkalmas villamosok városon kívül a vonatok által is használt vágányokon közlekednek, majd egy másik városban villamosként  bejárják annak a belvárosát is. Ezáltal gyorsan, kényelmesen és átszállás nélkül utazhatunk egyik városból a másikba. Amennyiben felkeltettük érdeklődését az alábbi címeken jelentkezhet:

A túrán bárki részt vehet, aki jelentkezik a derke@derke.hu e-mail címen vagy kitölti a regisztrációs űrlapot.

Debrecen és a régió rendkívül kedvező adottságokkal rendelkezik elővárosi villamosok közlekedtetésére. Az 1-es villamoshoz két helyen is elérhető közelségben van a nagyvasút, ahol a vágányok összeköthetők. Az egyik kapcsolódási pont a Nagyerdő, ahol a villamosok a Pallagi útról a Nagyerdei körútra fordulnak (Klinika ív). Innen északra alig 1 km vágányt kellene fektetni a Gyógyszergyárhoz vezető iparvágányig, amely közvetlen kapcsolatban van a Hajdúböszörménybe vezető vasúttal. A vágányok építéséhez bőven van hely, hiszen valamikor itt járt a 3-as villamos Pallagra. A másik kapcsolódási pont adja magát, ami nem más, mint a Nagyállomás.

Túránkon a Pallagi úti kapcsolat kiépítésének lehetőségét mutatjuk be, amely a hajdúböszörményi elővárosi villamos lehetőségét teremtené meg. Az elképzelések szerint a Debrecen belvárosa felől érkező villamosok egy része nem a Nagyerdei körútra fordulna, hanem egyenesen tovább haladna a Pallagi úton át a Gyógyszergyárhoz. Innen a meglévő iparvágányon keresztül a Nagyerdőt elhagyva a vasúti vágányokon haladna tovább Józsa és Hajdúböszörmény felé, vagy akár Hajdúdorogon és Hajdúnánáson át akár egészen Tiszalökig.

Program:

 • 08:45 – Gyülekező a Nagyállomás előtt (az árkádok alatt)
 • 09:07 – Indulás vonattal Hajdúböszörménybe (36622)
 • 09:36 – Érkezés Hajdúböszörménybe és rövid ismertető a túra céljairól
 • 09:45 – Indulás a kerékpártúrára
 • 13:00 – Érkezés Debrecenbe (Nagytemplomhoz)
Hajdúböszörményben megnézzük, hol és milyen útvonalon ágazhat le a villamos, majd elindulunk Debrecen felé. A zeleméri Csonkatoronynál elidőzünk egy kicsit, majd a vasút melletti úton folytatjuk utunkat Hajdúszentgyörgy és Józsa felé.
Hajdúszentgyörgyön ismét megállunk egy kicsit, ahol ejtünk pár szót a néhai település nevét viselő vasúti megállóhelyről, Józsáról és a józsai közlekedésről. Innen a Csonkatorony utcán indulunk tovább, majd a Bocskai István utcán elhaladunk Józsa vasúti megállóhely mellett. A Harstein-kertektől a volt Erdért úton kimegyünk a 35-ös út melletti kerékpárútra, majd benzinkút után letérünk a Nagyerdő felé.
A Nagyerdőben felkeressük azt az iparvágányt, amin keresztül összekapcsolható az 1-es villamos és nagyvasúti hálózat. Majd az erdő alatt a Doberdó utcára érünk, ahol bemutatjuk, hogy milyen lehetőség adódik az elővárosi vasút és 2-es villamos összekötésére. Utunkat a Böszörményi úton épült kerékpárúton folyatatjuk a Nagytemplomig
A túrán bárki részt vehet, aki jelentkezik a derke@derke.hu e-mail címen vagy kitölti a regisztrációs űrlapot. A részvétel ingyenes, azonban a Hajdúböszörményig való utazáshoz a vasúttársaság díjszabásának megfelelő menetjegyet és a kerékpárjegyet kell megfizetni. Regisztrálni 2014. április 30-ig lehet.

A MÁV-START Zrt. jelenleg érvényben lévő díjszabása alapján a jegyárak amely tartalmazza a kerékpárszállítás árát is:

 • Felnőtt: 700 Ft/fő (felnőtt, utazási kedvezmény nélkül)
 • Diák vagy nyugdíjas: 470 Ft/fő (nappali tagozatos diák, nyugdíjas, MÁV-START klubkártya)
 • Díjmentesen utazó*: 235,- Ft/fő (6 év alatti vagy 65 év feletti személy, vasutas arcképes igazolvánnyal rendelkező)
  * A vasúttársaság üzletszabályzata szerint a kerékpár vonaton történő szállításáért a díjmentesen utazóknak is fizetni kell

Szervezési okokból  legfeljebb 30 fő regisztrációját tudjunk fogadni.

Regisztrációját 2013. április 30-ig tudjuk elfogadni.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Balázs
  ápr 29 2014

  Sziasztok,

  egyszer föltettem egy közlekedési szakembernek a kérdést, hogy lehetne a fenti projektet megvalósítani. Állítólag maga a vasúti sín fejlesztés nem is túl drága, a gond inkább ott van, hogy a vasút meg a villamos egészen más biztonság technikát használ. Ha jól értettem: a vasúton informatikai rendszerek biztosítják a közlekedést, a villamoson meg a vezető néz ki a fülkéjéből, és látja, mikor mit kell tennie/megállnia stb.

  Erről a problémáról mit tudtok mondani?
  Kösz, Balázs

  Válasz
  • Balázs
   ápr 29 2014

   ja, egyébként nagyon komoly gazdaságfejlesztési hatása lehetne, ha Böszörményt (Szoboszlót? Sámsont?) össze lehetne kötni Debrecennel

   Válasz
   • ápr 29 2014

    Szia Balázs!

    A biztonságtechnika biztos különböző. A DERKE szerintem biztos tud rá választ adni. Vannak elővárosi villamosok, amiken úgy gondolom már olyan biztonságtechnikai berendezés működik, ami automatikus, és olyan mint a vonatokon.

    Ebben a cikkben megtalálsz két linket is, ahhoz, hogy az elővárosi villamosokról többet tudj meg. Bámulatos, ahogy megoldották Németországban. https://debrecenbar.com/2013/03/09/elovarosi-villamos-a-varosban-es-azon-tul/

    A gazdasági hatásairól pedig annyit tudok mondani, hogy igen, az átlagember életét megkönnyítené az, ha ingázni tudna Debrecenbe, és akár 20-30 perc alatt könnyedén elérné a központot. A jövő ez, a kérdés már csak az, hogy erre haladunk-e.

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: