Skip to content

2014-05-14

1

Jókait olvasni a XXI. században? Pontosan!

Készítő: debrecenbar

Nemrégiben könyvekről beszélgettünk, és a következő mondatok hangzottak el: “Éca, tudod mit kell mindenképpen elolvasnod? Jókaitól Az új földesurat. Az a kedvenc könyvem.” Meglepődtem ezen a kijelentésen, mert mostanában ritkán hallok olyasmit a korombeliek körében, hogy valaki klasszikusokat olvas, vagy hogy a kedvenc könyve a XIX. század egyik legnagyobb irodalmi alakjának a regénye. Üde színfolt volt ez, így természetesen kíváncsi lettem, kölcsönkértem a könyvet, és mondhatni “kötelező olvasmányként” tekintettem rá. Aztán rájöttem, hogy valóban, utoljára akkor olvastam Jókai regényeket, amikor kötelező volt. Ekkor jött az újabb felismerés: ez nagy hiba volt.

A regény a ’48-as forradalom és szabadságharc leverése utáni Magyarországon játszódik, ahol az osztrák törvényhozás egyre nagyobb terjedelemben szól bele a magyarok mindennapi életébe. Egy olyan környezetben tehát, ahol magyarnak lenni nem éppen kifizetődő pozíció. Ekkor kapcsolódunk be mi Garanvölgyi Ádám életébe, aki a nemesek passzív ellenállásának megtestesült alakja. Az egykori táblabíró együgyűnek látszó kasznárával, Kampós urammal igazgatja a gazdaságot, és alkalmazkodik azokhoz a körülményekhez, melyeket a “kétfejű sas” pecsétje szentesít. Legnagyobb bánata, hogy unokaöccse, Aladár Kufstein falai között raboskodik, és ő nem tehet semmit szabadulása érdekében. Ez idő tájt költözik a szomszédságba egy nyugdíjazott osztrák tábornagy, Ankerschmidt lovag két leányával Hermine-nel és Elizzel, és Natalie kisasszonnyal, bécsi nevelőnőjükkel.

Az ő történetük ez, amely tarkított birtokvitákkal, régóta tervezett és hirtelen jött házassági ajánlatokkal, leányszöktetéssel, börtönből szabadulással, ügyvédi furfanggal, tragédiákkal és természetesen szerelemmel.

A férfi és női alakok hűen tükrözik az emberi természet különös vonásait, és hogy milyen sokféle ember van.

Jókai

Találkozunk a szó mindkét értelmében vett nemes emberekkel és az őket segítő hű társakkal. Ők testesítik meg a tisztességet, a becsületességet, a bölcsességet és az engedelmességet, de a büszkeséget és olykor-olykor a makacsságot is. Emellett megjelennek a furfangos észjárásúak, az érdekemberek, a képmutatók, a kapzsik és a csalók is.

A hölgyeknél szintén a sokszínűség jellemző, hiszen feltűnik a melegszívűség, a segítőkészség, a gondoskodás és törődés, a naivitás, a szerelem utáni vágyakozás, de a taktikázás és az ármánykodás is.

A fondorlatos eszű, érdekes jellemű szereplők és a cselekmény szerteágazása mellett számomra más is értékes volt. Az a csodálatos nyugalommal megírt, anekdotázó, mindig igazat mondó, Jókaira jellemző stílus. Mindent olyan valóságosan mutat be, hogy teljesen magunkénak érezzük a történetet és a kort is, amiben játszódik. Azoknak a szereplőknek a gondolatvilágába is bele tudunk helyezkedni, akiket egyébként nem szeretünk. Mindezzel párosul a mindig találó, de érdekes módon sohasem bántó humor. Azt hiszem, hogy ezektől lesz egy regény olyan, amire azt mondjuk, szépirodalom.

Először azt hittem, az ajánló személye miatt lesz fontos számomra ez a regény, de tévedtem, nem csak ez az oka.

Jókai Az új földesúrA történelmi tényeket megtanuljuk az iskolapadban, de nem tudjuk elképzelni, hogy valójában hogyan éltek az adott korok emberei, és mi járt a fejükben. Ez a történet pedig pontosan azt meséli el, hogy a mindennapi emberek életére hogyan hatottak a sorsfordító események. Ami ezt leginkább különlegessé teszi, hogy olyan ember tollából való, aki valóban ott élt ezekben a hétköznapokban. Ha belegondolunk, mégiscsak van valami lenyűgöző abban, hogy több, mint százötven évvel ezelőtt papírra vetett sorokat olvashatunk.

Az élethez is kapunk némi útmutatót. Azt hiszem a regény üzenete az, hogy soha nem szabad feladni a reményt, hogy az élet folyamatosan változik, és a rosszabb idők után jó következik majd. Megmutatja, hogy ha ellenségeskedés helyett a barátkozást választjuk és segítünk egymásnak, amikor kell, akkor minden jobban sikerül. Ez pedig a XXI. századi ember számára is fontos, megfogadandó tanács.

A cikket írta Éca.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
  1. máj 15 2014

    Felteszem az elolvasandó könyvek listájára, köszi a beszámolót:-)

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: