Skip to content

2014-05-19

Budapestre látogat a fővárosunkról éneklő George Ezra

Készítő: debrecenbar

„My house in Budapest…”- énekli egy olyan hang, amiről talán sokaknak egy fekete, idősödő blues énekes jut eszébe. George Ezra bristoli énekes és dalszerző „Budapest” című dalát fővárosunk ihlette meg, annak ellenére, hogy még soha nem járt Budapesten. A történet szerint, a világutazó énekes még világutazóbb barátai meséltek neki csodás fővárosunkról, amely a dal megírására késztette a mindössze 21 éves zenészt.

A fiatal angol dalszerző 2013-ban bukkant fel és olyannyira meghatározóvá vált különösen Nagy-Britanniában, hogy a BBC Sound of 2014 listáján az ötödik helyet foglalta el. 2013 nyarán a Glastonbury színpadán is jelen volt, a BBC keretin belül a BBC Introducing Stage-en adott koncertet, még mielőtt megjelent volna legelső négy számos kislemeze „Did you hear the rain?” címmel. Azóta már „Cassy O” című második EP-je is megjelent, és a nagylemez sem várat már magára, ami június 30-án jelenik meg „Wanted on Voyage” címmel. Továbbá a Burberry divatház kampányának zenéjeként is feltűnt a „Budapest” című dal.

 

Zenéje leginkább folk és blues harmóniákra épül, de megtalálható benne a rock is. Stílusát legjobban a Sunday Times Culture foglalta össze: „Young in years, but old of voice, combining delta blues, pop smarts, and a folkish bent” (Éveiben fiatal, hangjában idős, dalaiban a delta blues-t, a pop-ot kombinálja egy kis folk beütéssel). Olyan zenészek hatottak rá, mint Bob Dylan, Leadbelly és Woodie Guthrie.

Jogosan mondhatjuk azt, hogy 2014 George Ezra éve lesz. Sőt, május 31-én végre Budapestre is ellátogat miniturnéja végállomásaként egy vonatút keretében, ahol rajongói is csatlakozhatnak hozzá. Az eredeti elképzelés szerint a Sziget Fesztivál egyik fellépőjeként érkezett volna, de augusztus elején elfoglalt lesz az énekes. Viszont mindenképpen szeretné már látni a magyar fővárost, így a Budapest Essentials rendezvénysorozat keretében érkezik hazánkba, ahol rögtön két koncertet is ad a közönségnek: egy „mini” koncertet az Erzsébet téren május 31-én délután, és aznap este egy teljes körűt a Hello Baby Bar-ban.

A nagylemez megjelenésére már nem kell sokat várni. A Dél-Londonban rögzített album teljességgel mondhatja Ezra magénak, hiszen az albumon ő gitározik, basszusgitározik és billentyűs hangszeren is játszik. Állítása szerint vidám hangzású lemez lesz, „valószínűleg azért, mert nagyon jó móka volt elkészíteni.”

A “Budapest” értelmezése után rájövünk az iróniára, arra, hogy a szöveg szerint igazából még Budapestet is elhagyná a nőért, ha ő azt kívánná. De ez nem tántorítja el a magyarokat, hogy kedveljék George Ezrát és a dalát. (Valószínűleg nem csak mi rajongunk érte ennyire, az elmúlt héten Lettországban sétálva kétszer is meghallottam a dalt, amit rádiókból szólt az utcán, boltban.) Az egyslágeres előadó gyanújáról elterelendő, íme egy másik, hasonlóan jó dal, melyet az énekes élőben ad elő:

 

A cikket Gigi szerkesztette, melyben Norrka segédkezett.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: