Skip to content

2014-05-22

Újkori milliomosok – A “közösségi média celeb” jelenség

Készítő: Rab Máté

Megváltozott a médiafogyasztásunk, így a reklámpénzek is új helyeken landolnak. Az újkori milliomosok a közösségi média sztárjai, mert tudják hozni a milliós nézettséget. Ennyi elég is?

Rég lekéstél valóságshow sztárnak lenni, de úgy tűnik, a közösségi média celebségről is lemaradtál. Az gondolom megvan még, hogy voltak valóságshow műsornak álcázott termékmegjelenítések, amelyek után a választott kirakat celeb a hirtelen kapott reflektorfényt átválthatta készpénzre és lett belőle valaki. Vagy többnyire nem, hiszen a legtöbbjüknek egy életen át megmarad a VV vagy a BB vezetéknév. Talán egyetlen hazai kivétel Majka, aki fel tudta építeni a karrierjét és számos más üzletágban is sikeres lett.

De ez a múlt, sőt, a régmúlt. A mai sztárok a közösségi médiában feltűnt csillagok. Annyira sztárok, hogy rájuk épít a reklámipar.

10 másodperc hírnév

Vannak olyan app-ok, mint a Twitter, Instagram, Vine. Ismerős? A Twitter annyira régi, hogy Obama – kis túlzással – ennek köszönheti a megválasztását elnöknek. Olyan erős közösségi média aktivitása volt, és annyira jelen volt ezeken a felületen, hogy az emberek tényleg elhitték, hogy ő ott van velük egy tweet távolságra. Márpedig miről szól egy választási kampány, ha nem arról, hogy „Itt vagyok szavazó, bármikor meghallgatlak és csak a te érdeked képviselem a parlamentben!”. Na ezt az USA-ban a közösségi médiával egy új szintre emelték – és működött. Az újraválasztáskor feltett elnöki fotó a Twitter addigi történelmének legtöbbet megosztott képe lett – mára (közösségi média) iskolapélda.

Obama-Post

Az Instagramnak is megvannak a maga celebjei, főleg mióta van egy 15mp-es videómegosztási lehetősége is. Így a Twitter lecsúszóban volt – de megvette a Vine app-ot. Mi ez? Mini videómegosztó. Annyira népszerű, hogy a Youtube-on havonta kb három „Best of vine” videó járja be az internetet. Miért? Mert erre a pár másodperces videókra van időnk szánunk időt. De így van ez a gyorskajával, az internetes újságolvasással, a facebook üzenőfal végigpörgetésével. Mindenhol rohanunk, nem csoda, hogy erre épülnek az új app-ok is.

Szerkesztői megjegyzés: írtunk már a rohanó világ lassításáról, a Slow Life – Slow Food mozgalmakról, tehát miként tudod élhető sebességűre csökkenteni az életed. Olvasd tovább itt>>

A hírnév így is elérhető – bár max 10 másodpercben. Ez sikerült pár amcsi tininek, például a Princess Lauren néven „alkotó” Lauren Giraldonak, és a Johns testvéreknek, Codynak és Marcusnak. Lényegében pár másodperces videókat osztanak meg az életükről, amik többnyire viccesek, néha tanítóak, és még ritkábban tisztán reklámok.

Félmilliót kap egy kattintásért

A hercegnőnek 2,7 millió követője van (ez kb Litvánia lakosságával egyenlő), míg a Jonhs tesók közül Codynak 1,9 millió (kb. Szlovénia), a bátyjának Marcusnak pedig 4,6 millió (kb. Írország). Az országok nagyon jól mutatják, hogy mekkora értékkel bírnak ezek a számok. Ha összehasonlítod, hogy egy kólagyártó vagy divatcég mennyit költ el hirdetésre ezekben az országokban, hogy elérjen egy közel ekkora közönséget, akkor teljes mértékben aprópénznek számít az, hogy Princess Laurel egyetlen termékmegjelenítő megosztásáért kb. 2.000 dollárt (közel 440 ezer Ft-ot) kap, míg a srácok ennek a tízszeresét!

Egy példa, hogy mi az a Vine videó:

Már rég lekéstél

Ki ne szeretne ennyit keresni egyetlen pár másodperces videójával? Sajnos valószínűleg lekéstél – ezeken a csatornákon. Ugyanis a Johns tesók az elsők között regisztráltak a Vine oldalra, és hetek alatt értek el 1.000 majd 10.000 követőt, és épült fel azóta a milliós közösségük. Princess Laurel kb. fél éves késéssel indította Vine karrierjét, de ügyesen pozicionálja magát (fiatal tini, aki tanítani is akar, nemcsak szórakoztatni), így szépen növekszik a tábora.

Feltették nekik a kérdést, hogy miért nem a Youtube-on építenek maguknak közösséget, amikor az is egy videómegosztó, ráadásul az havonta 1 milliárd egyedi látogatót vonz, szemben a Vine „szűk” 40 milliós közösségével. A válasz egyértelmű: nem akartak egy óriási versenybe csöppenni, inkább egy új piacon akartak azonnal piacvezetők lenni. Sikerült.

Szerkesztői megjegyzés: ez az ún. Blue Ocean Strategy, avagy a versenytársak nélküli üzlet. Egy nagyszerű összefoglalót itt olvashatsz>>

Van egy másik megoldás is, hogyha nem tudsz népszerű média celeb lenni, akkor az ő értékesítési láncukba kell beszállnod valahol és részesedni a népszerűségért cserébe áramló pénzből. Persze erre is rárepültek már, a cég neve Niche. Ők azok, akik egyszerűen közönséget adnak el neked a véleményvezéreken keresztül. Jelenleg 537 millió embert képesek elérni (az országos példánál maradva, ez lenne a Föld harmadik legnépesebb országa, kicsivel több, mint az Európai Unió 507 millió lakosa). Tényleg niche (=rés) piacot találtak: a közösségi média alkotóktól vesznek hirdetési felületet, személyre szabottan kitárgyalt árakon, amelyeket akár egyszerre is tudnak értékesíteni a többnyire nemzetközi multicégeknek (pl.: GAP, Oral-B, Universal Studio). Mára több mint 50 reklámügynökséggel állnak kapcsolatban, fél év alatt 750 ezer dollárt (kb. 165 mFt) kerestek. Manapság a nagy ügyfeleik havonta (!) 10-100 ezer dollár között hagynak náluk.

Magyar kitekintés

Itthon sem ment el mindenki mellett a piac! Vannak, akik meglovagolják a közösségi médiát és pénzt csinálnak belőle. Pár gyerekcipőben járó példa a Trollfoci és Tibi atya, akiknek az üzleti modellje még az esemény szponzoráción és a sajátlogós pólón/boron túl nem ment többre. Ennél sokkal ügyesebb és sikeresebb Oravecz Nóra. Ő egy jelenség lett itthon – saját gyártású életbölcsességeket közhelyeket oszt meg Facebook oldalán, amelyre hihetetlen mértékű érdeklődés volt. Olyannyira, hogy ezeket valós papírra is kellett vetnie az alkotónak. Ebből születtek meg a könyvei. Mára három könyvet írt, darabja 2-3 ezer Ft, és ezzel tarolta is a magyar piacot. A jelenség virul Debrecenben is, áprilisban volt egy közönségtalálkozó 2000 Ft-os jegyárral.

Másik platformon másik siker a videóblogot készítő Hollywood Hírügynökség, csatornája a Youtube. Az egyszemélyes író, cameraman, vágó, szerkesztő, előadó és megvehető média celeb Szirmai Gergő szépen felépítette az egyetemi filmkészítő tanulmánya mellett, egy hobbiprojektnek indult, mára viszont 180 ezer fős táborát. A képlet egyszerű, a legnépszerűbb szuperprodukciókat kritizálja egy vállalható, fiatalos, de mesterségesen minimális szakzsargont is belecsempészve. Mögé épített pénzszerző gépezete tartalmazza a – hazánkban úgy látszik kötelező – pólórendelést, és nála jelent meg a „nézzünk együtt filmet, majd azt Gergő kritizálja” termék. Erre Debrecenben is vevő a közönség, legutóbb az Apolló Moziban mindkét terembe jutott néző a Transcendens vetítésén.

Konklúzió

Ha egy mondatba kell foglaljam a média celebek ars poeticáját, akkor az a következő:

A figyelem megtartásáért keményen meg kell dolgozni.

Ebből következik ezen szakma nehézsége is: nem elég feltörni a csúcsra, keményen kell dolgozni az ottmaradásért is. Legyen az egy új csatornán új közönségnek készített tartalom (pl. Vine), vagy egy már telített piacon újdonságnak számító termék egy niche célcsoportnak (pl. magyar Hollywood Hírügynökség), a cél ugyanaz, növelni a népszerűséget. Lényegében ez minden vállalkozó célja is. 🙂

És hogy mit látnak ebből a benne élő celebek? Cody és Marcus ebből fizetik a főiskolát, hiszen tudják, hogy egyszer vége lesz. Szirmai Gergő szintén a szakmájában akar sikeres lenni, és Oravecz Nóra is íróként aposztrofálja magát.

Tehát itt a jelenség pikantériája: mára a 18-24 éves, kereskedelmileg legfontosabb célközönség nem néz tévét, nem olvas újságot, nem rádiózik, nem megy színházba. Ezért jelennek meg sorra az új közösségi oldalak és töltik fel azt új médiaszemélyek új tartalommal, akiknek a hagyományos csatornákon nincs keresnivalója. És mégis, mikor megkérdezték Princess Laurelt, hogy mi szeretne lenni, ha eltűnik a Vine népszerűsége, akkor ő is TV sztár/bemondó szeretne lenni. Gergő és Nóra is a hagyományosnak tekintett iparágban helyezkedne el.

Végül akkor kinek lesz igaza?

Források: Vine – Princess Laurel, Vine – Cody Johns, Vine – Marcus Johns, Média Panda blog, Országok népesség szerinti listája

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: