Skip to content

2014-05-29

Mi a különbség az irodaházak, a startup inkubátorok és a coworking irodák között?

Készítő: Kovács Miklós

Egy átmeneti időszakban vagyunk, amikor a munka világa jelentős változáson megy keresztül. A régi modelleket újra értelmezik, sorra nyitnak az olyan irodák, ahol szabadúszóként dolgozhatnak az emberek, egyre több új ötlettel találkozunk online és a különböző lehetőségek közül a legjobbat kevésbé tudjuk kiszűrni.

Azért, hogy jobban el tudj navigálni ebben a tumultusban bemutatom neked azt a három alap kategóriát, amelybe be lehet sorolni az induló vállalkozások kezdeti lehetőségeit. Egyes helyek egyszerűen beleesnek az egyik csoportba, míg mások szándékosan próbálják keresztezni őket.

Általánosságban szólva mégis minden hely létezésének meg vannak az elsődleges okai, és ezeket könnyű észrevenni. Ebben a cikkben segítek megtalálni az alapvető különbségeket ezek között az okok között.

(A cikk eredetileg a happymonster.co amerikai blogon jelent meg. Lásd a forrás megjelölésnél. szerk.)

Irodaházak

Elsődleges ok: profitért kiadni irodákat

Ezek azok a szervezetek, amelyeknek az üzleti modellje abból áll, hogy egy részét, vagy több részét megvásárolják egy ingatlannak, majd azt kisebb egységekre bontják, szolgáltatásokat adnak mellé és tovább adják bérbe az így kialakított irodákat profitért cserébe.

A piaci célcsoport olyan vállalkozásokból áll, amelyek egy iroda privát légkörét és szolgáltatásait szeretik, de nem akarnak szükségképpen egyedül irodát fenntartani. Ezek lehetnek egyszemélyes vállalkozások is, de lehetnek nagy csoportok is.

Ez az iparág hasznos, mert nem kell a kisvállalkozásoknak egy nagy irodaházat fenntartaniuk, de mégis hozzáférnek az alapvető irodai szolgáltatásokhoz. Ezek a létesítmények már több évtizede és különféle formában részét képzik az üzleti életnek.

Versenyeznek az elhelyezkedés, az ár és a szolgáltatások területén. Egyesek magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtanak. Sunshine Suites (new york-i irodaház) úgy ajánlják magukat, mint sokrétű szolgáltatásokat nyújtó irodaház megfizethető áron, míg az olyanok, mint az eEmerge (szintén New York) egy olyan célközönséget céloz meg, amelynek a belvárosi környezet és a legszínvonalasabb szolgáltatások meghatározóak.

Általában nincs formális jelentkezési rendszer, de hosszú távon szeretnék kiadni a helyeket, feliratkozási díjra lehet számítani, valamint külön díjak felszámolására a hozzáadott szolgáltatásokért. Alaposan utána néznek egy cégnek, mielőtt kiadják az irodát. Tulajdonképp ez hasonló a lakások bérbeadásánál meglévő bérlő – tulajdonos viszonyhoz.

Start up inkubátorok

Elsődleges ok: a nagy növekedési potenciállal rendelkező kockázati tőkével támogatott startupok kiszolgálása

 Ezek azok a helyek, amelyeknek a modellje kevésbé egyszerű, mivel a sikerük függ az általuk befogadott vállalatok növekedésétől. Gyakran támogatják őket olyan gazdasági szereplők, akiknek érdeke a gazdaság fejlesztése. Kormányzati ügynökségek, befektető cégek reménykednek abban, hogy potenciállal rendelkező, fiatal cégeket tudnak így felfedezni maguknak.

A piaci célcsoport olyan speciális emberekből áll, akik nagy növekedést szeretnének elérni a cégükkel, de még nem nem birtokolják azokat az erőforrásokat, amelyek ezt a növekedést beindítanák.

Hasznosak, mert a tehetséges vállalkozókat felkarolják és iránymutatásokkal, oktatással, forrásokkal és kapcsolatokkal segítik őket a naggyá válás folyamán.

Versenyeznek azért, hogy a tehetséges és ambiciózus startupokat bevonzzák és fejlesszék. Mivel az inkubátorházakat támogatják, ezért olyan nagyobb értékű szolgáltatásokat is tudnak biztosítani, mint amennyit fizetni tudnak a résztvevők. Egyes esetekben ezek a programok ingyenesek is lehetnek.

Mindig van valamilyen fajta jelentkezési rendszer. Meg kell felelned egyes alapvető kritériumoknak (előjárók száma, a vállalkozás kora, meglévő tőke, termék prototípusa, iparág).

Coworking irodák

Elsődleges ok: közösség kialakításának elősegítése az önállóan tevékenykedő vállalkozások között

Ők a legújabb belépők ezen a területen. Egy közösségi térben gyűjtik össze a hasonlóan gondolkozó embereket. Míg sokan ezt a tagságot egy irodaházi tagsággal egyenlőnek gondolják, ez még sincs így. A coworking irodák többet nyújtanak, mint az irodaházak, ezért nem versenyeznek velük.

Egyedülállóan, a coworking helyek megalapítását egy közösség szervezett kiépítése és kialakulása előzi meg. Egy globális értékrend mellett kötelezik el magukat amelyet a közösség, nyitottság, együttműködés, fenntarthatóság és átláthatóság jellemez.

A piaci célcsoportot azok a személyek képezik, akiknek nem kell irodahelyiség, vagy inkubátor program, de szeretnének egy olyan helyen és közösségben lenni, amely tökéletesen passzol az ő igényeiknek. Egyed dolgozóknak vagy kis csoportoknak néha nincs másra szükségük csak egy asztalra és internet kapcsolatra. Ez azokat a csoportokat célozza meg, amelyet az előbb említett két szegmens nem képes: szabadúszókat, megbízásra dolgozókat, IT szektorban ügyködőket vagy a mindig úton lévőket.

A coworking irodák mindenki felé nyitnak, aki az értékrendet, amelyet képvisel magukénak érzik. Általában ajánlanak “beugrós” lehetőséget is, így nem is kell havi vagy éves tagdíjat fizetni, hogy részt vehess a közösségben. A hét bizonyos napjain való részvételtől, 24 órás rendelkezésre álláson át a  részmunkaidős lehetőségig szerteágazóan használhatod ki a tagság előnyeit.

Hasonlóságok és különbségek

Minden területnek megvannak az előnyei és a hátrányai is, de legfőképp azt kell megértened, hogy mi a leghasznosabb számodra és számukra. Kevesebb eséllyel futsz össze egy befektetővel egy irodaházban, mint egy startup inkubátorban, de például sokkal nagyobb lehetőséged van vásárlóra vagy alapító társra bukkannod egy coworking közösségben mint bárhol máshol.

(A cikk további részében az eredeti szerző egy new york-i coworking irodát jellemez. Tulajdonságait a legtöbb coworking irodára vonatkozónak lehet tekinteni. szerk.)

New Yorkban, segítek egy üzemeltetni helyet, ami történetesen egy coworking iroda. Nem egy irodaház, de a tagoknak nyújtunk alapvető irodai szolgáltatásokat. Nem egy startup inkubátor, bár egyre több startup növekszik nálunk.

Nem akarjuk maximalizálni a profitunkat az irodabérlésből befolyó összegekből, egyszerűen azt akarjuk, hogy a költségeinket fedezzük és egy fenntartható modellel szolgáljunk a vevőinknek. Segítjük az egyéneket, hogy amennyit hozzátesznek a közösséghez, annyit vegyenek is ki belőle. A jelentkezési folyamat a te egyéni részvételed és semmi más. Azok az emberek, akik nem tudnak beilleszkedni, és nem fogadják el az alapvető értékeket, általában önszántukból távoznak.

Az irodaházak és a startup inkubátorok legfőképp a nagybetűs üzletemberek szükségleteit szolgálják ki. Ezek az emberek mindig is léteztek és fognak is. Coworking irodák az olyan emberek igényire alapoznak, akik valami olyan célért dolgoznak, ami számukra fontos és törődhetnek vele, míg az üzleti életbe való bekapcsolódásuk csak ennek a célnak az egyik következménye. Ezek azok a közösségek, ahol gyakorolhatnak és dolgozhatnak az ügyük elérése érdekében, és további embereket szerezhetnek út közben.

Az utóbbi típusú embereket tartom a legérdekesebbnek. A mai világ tükrében, olyan dologért küzdeni, amiben hiszel és mindezt a saját feltételeid mellett tenni felszabadító érzés. Ebben a modellben rejtőzhet a gazdaságunk megmentésének lehetősége.

Azzal, hogy olyan kézzel fogható dolgokat és megfelelő szolgáltatásokat nyújtunk nekik, amelyekkel elindíthatnak és fenntarthatnak egy független karriert meg van a lehetőségünk arra az igazán fantasztikus lehetőségre, hogy hosszútávú és pozitív hatást gyakoroljunk a világra.

Eredeti angol nyelvű cikk (az író a New Work City coworking iroda vezetője):

Bacigalupo, Tony (2011): What are the differences between office rental facilities, startup incubators, and coworking spaces?

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: