Skip to content

2014-06-03

Mikor nem működik a coworking?

Készítő: Kovács Miklós

Minden kilencedik coworking irodára, amely sikeres. jut egy, amelynek le kell húznia a rolót. Ez valószínűleg egy elég optimista megközelítés. Még egy 15%-os bukási arány sem lenne meglepő, mivel a coworking egy igen fiatal és fejlődőképes része a gazdaságnak, amely még mindig keresi a megfelelő üzleti modellt. Szóval van még mit tanulni, főként azoktól, akik a nagy kezdeti energia és lendület ellenére is kénytelenek voltak bezárni. A Deskmag (amerikai coworking blog) beszélt két egykori coworking iroda vezetővel, akik hajlandóak voltak megosztani a tapasztalataikat.

Sok kis vállalkozás próbál coworking irodát üzemeltetni másodlagos bevételi forrásként a mindennapi tevékenységeik mellett. Miközben a kezdeti szakaszban és a növekedésnél elengedhetetlenül fontos egy elkötelezett vezető, aki a teljes figyelmét az irodának szenteli.

Coworking, mint második projekt

Az alábbi Andrew Personette tapasztalata, aki a Treehouse-t üzemeltette Brooklynban, mint bútor designra és workshopra szakosodott helyet 2009-ben.  “Nagy kereslet volt… de a Treehouse csak egy második projekt volt számunkra. Az üzlettársam Matt Tysonnal közösen már megalapítottunk és vezettünk egy környezetbarát bútor vállalatot EcoSystem néven. Elsődlegesen erre koncentráltunk. Azért hoztuk létre a Treehouse-t, mert egy olyan épületben voltunk, ahol volt extra hely és alapanyag, ami értékes volt a designerek számára, mivel itt próbálkozhattak prototípusokkal.”

Andrew azt mondta, ha újra próbálhatná, akkor alkalmazna egy embert, akinek a Treehouse lenne az egyetlen projektje, amelyre fókuszálni tudna.

A célcsoport nem hajlandó fizetni

Mint koncepció, a coworking  sok mindenkit izgatottá tesz, de a pénzügyi elköteleződést nem annyira. Míg a legtöbb szabadfoglalkozású érdeklődését fejezi ki a coworking iránt, csak egy töredékük nyitja ki a pénztárcáját, hogy támogassa is azt.

Heather O’Sulivan Canney, az Apex észak-karolinai üzleti tanácsadója, megnyitott egy SoCo Studio nevű vállalkozókat segítő és közösségi teret: “Az én tapasztalatom az volt, hogy a dicsérő szavakkal nem spóroltak a betérők. Akik eljöttek az eseményekre és a tanfolyamokra imádták az iroda elhelyezkedését, a légkört és a berendezést is. De úgy tűnt ingyen szeretnék azt használni. Úgy álltak hozzá, hogy nem kerül nekem se többe, de kevesebbe ha itt dolgozok, vagy ha nem. Nem voltak tudatában, hogy ezt gondolták, mégis tisztában volt azzal, hogy így van. Még azok is, akik szerették volna kibérelni az eseményeinek számára a helyet, a legjobb ajánlat hallatára is sarkon fordultak.”

Ahogy minden tanácsában elmondja az ügyfeleinek, azt találta, hogy nem akarnak az emberek fizetni azért, amit ő tud kínálni nekik. “Úgy vélem szükségük van a termékemre, de abban nem vagyok biztos, hogyan is tudom csökkenteni a távolságot a vevő akarata és a fizetési hajlandósága között.”

Treehouse Brooklynban is hasonló problémába ütközött – a célcsoportjuk nem volt hajlandó fizetni egy folyamatos tagságért. “Rájöttünk arra, hogy a független designerek, akik az erőforrásainkat használták talán túlságosan is szabad szelleműek voltak ahhoz, hogy a szükséges bevételi forrásokat biztosítsák a hely fenntartásához. Igen, ez a hosszan megfogalmazott kifejtése annak, hogy egyszerűen otthonról is el tudták végezni a munkájukat, és ezzel megelégedtek.”

Rugalmatlan üzleti modell

A Treehouse állandó tagokra tehát nem számíthatott, azonban Andrew és a partnere sok ajánlatot kapott olyan emberektől, akik csak beugranának időszakosan és úgy használnák a közös műhelyt. “Szerencsétlenségünkre a szituációnk nem engedte meg az efféle rugalmas, megosztott műhely koncepcióját. Elértük a közönségünket és speciális igényekkel jelentkeztek. Nem volt meg a kellő rugalmasság az üzleti modellünkben ahhoz, hogy ezeket kielégítsük.”

Ebből következik az, hogy egy olyan hely, amely csak a beugró vendégekre fókuszál vígan megél most Brooklynban. Azt szűrte le Andrew, hogy egy coworking helynek mindig kellőképpen rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy változtatni tudjon amikor azt a vevők szükséglete megkívánja.

Közösség nélküli kezdés

A médiában és a blog szférában megjelent überoptimista szemlélet ellenére, a coworking irodák nagyon nehéz feltölteni úgy, hogy a  költségek fedezve legyenek.

Heather összekuporgatott pénzét fektette be, egyetlen elkötelezett vevő nélkül.  Ha újra kezdhetné, akkor előre gyűjtene be olyan vevőket, akik eléggé elkötelezettek ahhoz, hogy ott dolgozzanak. “Akik sikeresek akarnak lenni, a kezdetekben mindenképp egy közösséggel kell körülvenni magukat. Azok, akik hajlandóak fizetni a helyért, olykor elkötelezetten támogatják az irodát és nagyon jól lehet velük együttműködni.”

Egy másik ember most akar elindítani egy közösségi irodát a szomszéd városban, és először keres 15 embert, akit fel tud sorakoztatni az elképzelése mögé. “Ez egy jó ötletnek hangzik, nem kell körömszakadtáig keresni az indulás után, úgy, mint ahogy én tettem.” – mondta Heather. Ugyan csak ő tanácsolja azt is, hogy fókuszálni kell a leendő coworking iroda ügyfeleire, akár egy speciális iparágat is ki lehet választani, és így felépíteni a kezdeti közösséget.

Coworking – növekvő vagy telített piac?

A kedvezőtlen tapasztalatik ellenére Andrew és Heather is azt gondolja, hogy a coworking egy növekvő iparág, rengeteg ki nem aknázott potenciállal tele. A véleményüket a világ munkaerő piaci felmérései is alátámasztják. Folyamatosan gyorsuló ütemben növekszik az irodán kívüli, szerződéses munkavállalók száma.

Tízből egy coworking iroda vezető gondolja úgy, hogy a közösségi irodák modellje még távol áll a tökéletestől. Még azok is, akik a kezdeti horzsolásokat megszerezték úgy vélik mindenképp egy pozitív úton halad a fejlődés úján a coworking irodák modellje.

Eredeti angol nyelvű forrás:

Dullroy, Joel (2010): When coworking doesn’t work

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: