Skip to content

2014-06-05

1

Hogyan hozd ki a legtöbbet a coworking tagságodból?

Készítő: Kovács Miklós

Szabadúszó karriered során az egyik legjobb befektetési döntés az, hogy egy coworking közösség tagjává válsz. Egy profi munkakörnyezeten felül kapsz egy napi ritmust, rengeteg kapcsolatépítési lehetőséget és esélyt arra, hogy a hasonló gondolkodásúak között ötleteket cserélj. Ezeknek az előnyöknek egyike sem lesz a tiéd némi erőfeszítés nélkül. Ne feltételezd azt, hogy csak belibbensz, leülsz az asztalodhoz és vársz, hogy a parti odajön oda hozzád. Mi is a különbség aközött, hogy idegenekkel osztozol egy irodán vagy tényleg csatlakozol egy közösséghez? Hogyan megy végbe az átalakulás? A Deskmag (amerikai coworking blog) több coworking irodát is felkeresett tanácsért.

Kik lennének jobb tanácsadók, mint azok, akik coworking irodát működtetnek? A Deskmag kapcsolatba lépett 12 vezetővel, akik az USA-ban, Németországban és Nagy-Britanniában üzemeltetnek közösségi irodát. Egyszerű kérdést tettek fel: mi az az egyetlen tipp, amit az új tagoknak adnátok, azért, hogy a legtöbbet ki tudják hozni a coworking tagságukból? A válaszok 3 irányvonal mentén sorakoztak fel: te is szervezz eseményeket, válaszd a megfelelő helyet, és tedd szokásoddá, hogy új emberekkel találkozol.

Tipp #1: Legyél te a dolgok alakítója!

A coworking teljesen a DIY-ról szól. (Do It Yourself – Csináld magad! – szerk.) Ne csak ülj, és várd, hogy valami érdekes esemény fog történni – szervezz egyet te magad.

“Az első lépés, hogy egy közösség tagjává válj, az, hogy csatlakozol valamihez, vagy elindítasz valami újat!”

“Csak kezdd el! Nem tudod hol, és hogyan? … Bárhogy és bárhol, csak kezd!

                                                                                               Poons, Jeremy  – CO+HOOTS

Felejtsd el az előző munkahelyed felülről jövő, hierarchikus szabályait, miszerint mindig engedélyt kell kérned a főnöktől. A coworking iroda mindenkié, tehát mindenkihez tartozik. Mindegy, hogy 5 napot vagy ott, vagy 5 évet, mindig ugyanazok a jogok és lehetőségek illetnek meg.

“Emlékezz, ez a te helyed!”

“Ha szükséged van egy forrásra, vagy egy berendezésre ne félj saját magad megalkotni – vagy, ami még jobb, működj együtt a többiekkel és valósítsátok meg!”

                                                                                               Chelsea – Office Nomads

A projektednek nem is kell feltétlenül kapcsolódnia a mindennapi munkához. Ha nem jut eszedbe semmilyen üzleti téma, akkor még mindig ott van a régi, jól bevált összeülős  sörözés. Monica a Caroline Colective-től azt javasolja, hogy legyen hetente egy “happy hour” (boldog óra) a coworking iroda kávézó – bár sarkában. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy közelebb kerüljenek az emberek és megtudják azt, hogy a másik hogyan haladt a héten.

Tipp #2: Válaszd ki a megfelelő helyet!

A coworking nagyon sok mindent jelenthet, egészen az üzleti jellegű, megosztott irodáktól az underground hecker helyekig. A tapasztalataid attól függően fognak változni, hogy milyen irodák között válogatsz.

“Bizonyosodj meg róla, hogy a megfelelő helyet választod. Egyesek majd kicsattannak az aktivitástól és százak dolgoznak egyszerre több projekten, hol együttműködve, hol pedig egyedül. Mások, mint mi is, kicsi és csendes helyek, különlegesen inspiráló környezetben.”

                                                                                             Nick – The Lexington Office

Ha előnyben részesíted a nyugodt és csendes környezetet, akkor a nagy és pörgős hely valószínűleg nem megfelelő számodra.

Amikor elkezdesz coworkingezni, alaposan gondold át hogyan is dolgozol és milyen környezet lenne a legjobb neked.”

“Ne válassz csak azért egy coworking irodát, mert az van a legközelebb, vagy mert olcsóbb, mint a többi. Gondolkozz azon, hogyan is szeretnél dolgozni ls mi teszi ezt hatékonyabbá.”

                                                                                             Balford, Melanie – The Werks

Az írók felettébb érzékenyek a coworking környezetükre. Például, a fejlesztők és a designerek szeretnek egy kis háttérzenét, de a cikkírók és az újságírók számára kell egy kis zen-féle légkör, hogy értéket teremtsenek.

“Az én tanácsom [az íroknak], hogy maradjanak távol a wi-fitől. Sokkal többet írtam akkor, amikor nem voltam bevonva az állandó elektronikus figyelemelterelésbe.”

                                                                                                 Lila – Paragraph

Annak nincs értelme, hogy olyan helyen költsd a pénzed, ahol nem kényelmetlenül érzed magad. A coworking egy befektetés a szabadúszó karrieredbe, szóval megéri körülnézni. Szerencsére, a legtöbb helyen van egy ingyenes teszt nap mielőtt elkötelezed magad a tagság mellett.

Tipp #3: Bújj ki a csigaházadból!

Előjönni a biztonságot adó fedezékből a legnagyobb kihívás a coworkerek életében, de hidd el egy kis önbizalom elengedhetetlen, ha a közösség része akarsz lenni. Ne várd meg, míg a többiek bemutatkoznak neked – légy te az, aki elkezdi a beszélgetést.

A coworking elkezdése hasonlít arra, mint amikor egyedüli idegenként megjelensz egy partin. A trükk az, ha mindenkit gyorsan megismersz, szóval így már te is a csapat része leszel, és nem a tömeg széléről fogod figyelni az eseményeket.”

                                                                                         Rock, James – Moseley Exchange

De ne feledd, nem baj, ha kicsiben kezdesz. A coworking nem egy villámrandi, rengeteg időd van még később is arra, hogy mindenkivel találkozz. Az fontos, hogy maradj társaságkedvelő, és vegyél részt a hétköznapi beszélgetésekben, amikor alkalmad adódik.

“Próbálj meg minden nap egy emberrel legalább beszélgetni.  A legtöbben túl gátlásosak  vagy túl elfoglaltak vagyunk, hogy ezt az egyszerű lépést megtegyük, de higgy nekem, mindig eredmény fog hozni. A beszélgetés növeli a bizalmat, és soha, senki nem dolgozik és nem is ajánl olyan embert, aki iránt nem érez bizalmat. Csak próbáld ki, és meglátod magad is!”

                                                                                        Elwick, Ian – The Werks

Egy icebreakerre (a beszélgetést elindító szófordulat, téma – szerk.) van szükséged, hogy elinduljon egy párbeszéd? “Miért nem ajánlod a coworkereid szolgáltatásait külsősöknek? ” – mondja Ecaron az Office Factoryból. Az egyik legjobb módja a kapcsolatépítésnek, ha segítesz az embereknek. Egy kis szívességet teszel valakinek, és már csak azon veszed észre magad, hogy vissza is segítették.

A kulcs a közösségi élethez az, hogy vonódj be, és bánj nagylelkűen az időddel. Egyesek csak olcsó irodának tekintik a coworking irodákat, de ezek az emberek sokkal kevesebbet profitálnak belőle, mint azok, akik elkötelezetten építik a kollégákkal a kapcsolatokat és áldoznak rájuk a saját idejükből.”

                                                                                        Hooper, Mark – Indycube

A konyha ideális hely arra, hogy spontán beszélgetésekbe elegyedj, amíg várod, hogy lefő a kávéd.

“Köszönj, amikor belépsz a konyhába. Olyan sok virágzó kapcsolat – mind személyes, mind pedig üzleti – kialakulásának szemtanúja voltam a coworking irodában. Emlékezz, hogy hasonló gondolkodású emberekkel vagy körülvéve, és megeshet, hogy ügyes és tehetséges személyekkel ismerkedhetsz meg.”

                                                                                        Hoover, Amy – Strongbox West

Mi a történet lényege?

A közös téma ezekben a tippekben: az igazi coworkinghez elengedhetetlen a motiváció. Teljesen megengedhető, hogy semmi másnak, csak irodahelyiségnek használd a coworking irodát, csak éppen ezzel elpazarlod a befizetett pénzed felét. Az igazi érték akkor keletkezik, ha nem csak megfigyeled az eseményeket, hanem a közösség aktív tagjává válsz. Beszélj az emberekkel, indíts el új programokat és bánj nagylelkűen az időddel.

Eredeti angol nyelvű forrás:

Gregg, Tim (2013): How to get the most out of your coworking membership?

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
  1. már hallom a fanyalgókat…- persze ők nem ezt a blogot olvassák! 😛 –
    “amcsiknál működik, de…”

    és eszembe jut a most úgy annyira emlegetett, már túlhájpolt introvertált kintra extrovertált mizéria, akkor ez a intrók halála :/

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments