Skip to content

2014-06-07

Mit is lehetne tenni egy szép tavaszi szombaton, gyereknap előtt? Matekversenyre menni!

Készítő: debrecenbar

Rólam röviden annyit, hogy középiskolában imádtam a matekot, aztán egyetemen már inkább túl akartam lenni rajta. Az elmúlt >X évben (ahol X római számként is értelmezhető) a kapcsolatunk a mindennapi szükségleteken túl kimerült a sudoku, Füles és egyéb rejtvényújságok feladataiban valamint egy-két kapcsolódó könyv olvasásában. Következzen egy debreceni matekverseny felnőtteknek élménybeszámoló!

Kedden hallottam a versenyről (ezúton is köszönet a kollégámnak, hogy megosztotta az eseményt):

„A vetélkedőre háromfős csapatok jelentkezését várjuk. Nem csak profi matekosokra számítunk, hanem mindenkire, aki szeretne a friss erdei levegőn baráti társaságban bolyongva érdekes logikai feladatokat megoldani. A versenyt 5-12. évfolyamos diákok részére és vállalkozó kedvű tanárok ill. felnőttek számára szervezzük.”

Na, a „vállalkozó kedvű felnőtt” kategóriába beférek. Menni kell! A döntés megszületett! (azért nem mondom, hogy régebbi feladatsorokat megnézve nem bizonytalanodtam el egy pillanatra, de matekversenyre menni akkor is vagány)

Következő feladat: találni másik két „vállalkozó kedvű felnőttet”

Ez elsőre egyszerűen hangzik, de nagyon nem az … Régen kaptam annyi „veled minden rendben van?”, „te most hülyéskedsz?”, vagy „megkattantál…” pillantást és visszafojtott nevetést, mint a „jössz velem matekversenyre szombaton?” kérdésre … Végül kihez máshoz fordulhatna az ember lánya – főleg gyereknap előtt – mint egy matek ellen évekig ágáló, de az újdonságokra vevő húghoz és egy matekszerető apához.

És igeeen, csütörtök este fél 11re a csapat összeállt!

Szombat reggel, verőfényes napsütésben, gyönyörű tavaszi időben, csapatszinten több mint 60 matekmentes év után, kalandra fel!

Helyszín, nevezés, csapatok

Két felnőtt kategória volt, mi a normált választottuk.

  • felnőtt – normál (a kategória nehézségi foka a 7-8 osztályos diákokéhoz hasonló)
  • felnőtt – kiemelt (a kategória nehézségi foka a 11-12 osztályos diákokéhoz hasonló)

A nevezéskor megkaptuk a kis tízórais csomagot (vízzel, péksüteménnyel és energiaadó Balaton szelettel), a térképpel, ami az állomások helyét tartalmazta valamit az Utilapput, amin az eredményeinket követték. Mi tagadás, kicsit furcsa volt a sok-sok tolongó gyerek (bocsánat, diák) és a sürgölődő matektanárok között várakozni a kezdésre. Következett egy 15 perces eligazítás (nem kell szaladni az állomások között – úgyis el fogunk fáradni, ne szemeteljünk és vigyázzunk az autókra :)), majd pontban 10.30kor megkaptuk az első feladatot a Debreceni Egyetem főépülete előtt. Próbáltam kilesni, hány csapat indult még a mi kategóriánkban – csak egy halványzöld színű papírlapot láttam. Tehát ketten legalább vagyunk.

Ha verseny, hát legyen verseny!

Feladatok – prímek és tompaszögek

Első feladat:

„Legfeljebb hány félegyenest helyezhetsz el a síkon úgy, hogy bármely két félegyenesnek van közös pontja, valamint azt is tudjuk, hogy bármely kettő tompaszöget zár be?„

OK, ezt értjük, megoldható. Hajrá! Eredmény leadva, irány a következő állomás.

A verseny menetéről annyit, hogy vannak fő- és mellékfeladatok. Az első állomáson főfeladatot kapnak a csapatok. Ha a válasz helyes, újabb főfeladathoz irányítják őket, ha nem, akkor egy vagy több mellékfeladat következik, aminek a helyes megoldásával visszakerülhetnek a főágra. A megoldás leadásánál a felügyelő nem mondja meg, hogy az eredmény helyes-e vagy sem, csak a következő állomás nevét közli. A versenyt az a csapat nyeri, aki több főfeladatot oldott meg helyesen, egyenlőség esetén pedig ugyanannyi főfeladatot rövidebb idő alatt teljesített.

A szabályoknak megfelelően végig csak találgattuk, hogy éppen fő vagy mellékállomáson vagyunk – kivéve az általunk könnyűnek ítélt esetekben, ahol biztosra vettük, hogy lesodródtunk. Hamar lázba jöttünk, és bár mi nem szaladgáltunk, mint a fiatalabbak, azért 2 óra után, a leadási határidőhöz közeledve már szaporáztuk a lépteinket az állomások között és szóba sem került, hogy ebédre szánt szendvicset ne tempós gyaloglás közben fogyasszuk el. Kiszámoltuk többek között, hogy hány lapja volt Andrásnak, hogy hány olyan szám van, ami …, melyik az a legkisebb egész szám, ami … és mekkora a háromszöglap által súrolt síkrész területe.

És a nyertes…

Elérkezett a 3 óra, le kellett adni az Utilapput, körülbelül 10 perces várakozás után jött az eredményhirdetés. A diákoknál az első hat helyezést osztották ki, a felnőtteknél hármat.

Jó volt látni a sok-sok izgatott arcot. Nehéz elhinni, hogy van, akit nem érdekelnek a reál tantárgyak, amikor az egyetem előtti tér tele van fáradt, de csillogó szemekkel. A felnőtt – normál kategória említésekor elhangzott egy hitetlenkedő kérdés a szomszéd padnál táborozó tanároktól: „kik ők, amatőr irodalmárok?”. Valami olyasmi … 🙂

Nagyon kellemes nap volt, elrepült az a 4,5 óra, ahol amellett, hogy elgondolkozhattunk, azon, hogy „Hány olyan p prím van, mely után pontosan 2p összetett szám következik?„ (nekem a legfogósabb feladat), bebarangoltuk az egyetem területét, és ismét megerősítést nyert, hogy a matekot szeretni igenis normális.

Igazi apa-lányai program. Az meg csak hab a tortán, hogy másodikak lettünk 🙂 (és legalább három csapat volt a kategóriákban).

 És ha valaki kérdezi, hogy mit lehetne csinálni egy szép tavaszi szombaton, gyereknap környékén 2015-ben? A válasz nem is lehet más: Matekversenyre menni!!!!!

Köszönet a Medvének 🙂

Ezúton is köszönet az ötletért, a zökkenőmentes lebonyolításért, a gondolkodtató feladatokért az élményért és a lelkesedésért a szervezőknek!

Medve Szabadtéri Matekverseny 2014 Debrecen (2014. május 24, szombat)

A Medve Szabadtéri Matekverseny egy 5-12. évfolyamos diákok, valamint vállalkozókedvű felnőttek számára szervezett országos matematikai-logikai csapatverseny. 15 évvel ezelőtt indult Debrecenből, azóta országos szintűvé nőtte ki magát, idén Debrecenben, Budapesten, Szegeden és Veszprémben is megrendezésre került. Szervezője A Matematika Összeköt Egyesület akik emellett minden évben Medve Matektáborokat is rendeznek.

További információk és részletek: http://www.mateklap.hu/

Az élménybeszámolót írta: Borsi Csilla

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: