Skip to content

2014-06-10

1

A világ 10 legintelligensebb embere

Készítő: S.C.

Az előző intelligenciáról szóló cikkben említettem, hogy az átlag intelligenciaszint 100 körül mozog. A lakosság mindössze 2%-a rendelkezik 130 fölötti IQ-val és 140 fölöttivel csupán 1%. De mi van az úgynevezett zsenikkel? Lehet-e egyáltalán az ő intelligenciaszintjüket mérni, hiszen a viszonyítási alap meglehetősen kicsi. Mindenesetre, mint oly sok mindenről, erről is készült lista. Lássuk csak, kik tartoznak a TOP 10-be.

10. Leonardo da Vinci (IQ 180-190) / Albert Einstein (IQ 160-190)

Leonardo EinsteinA  tizedik helyen két történelmi személy osztozik, akiket kétségtelenül mindenki ismer.

Albert Einsteint a 20. század legnagyobb tudósának tartják. 1999-ben a Time magazin „az évszázad emberé”-nek nevezte. Az ő nevéhez fűződik a relativitás-elmélet és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika és a kozmológia fejlődéséhez. 1921-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták. A hétköznapi emberek körében ő vált a zsenialitás szinonimájává.

Jómagam keveset értek a fizikához és Einsteint is inkább idézetei miatt szeretem. Meg kell adni, volt öniróniával spékelt humora. Egyik kedvencem ez:

Mióta a matematikusok megtámadták a relativitás-elméletet, azóta én magam sem értem.”

Leonardo da Vinci több, mint 400 évvel Einstein előtt született. Őt tekintjük a reneszánsz ember őstípusának, polihisztornak. Hogy mi minden volt? Festő, tudós, matematikus, szobrász, építész, feltaláló, anatómus, zeneszerző, író és költő. Egyes vélemények szerint akár ő is lehetett minden idők legműveltebb embere. Korában tisztesnek számító 67 évet élt.

9. Marilyn von Savant (190 IQ)

Jól esik konstatálni, hogy egy nő is ott van a legintelligensebbek között. Marilyn 1946-ban született és jelenleg Amerikában él. Nem tudományos területen dolgozik, hanem újságíró. Alkalomadtán könyveket és színdarabokat is ír. Marilyn intelligenciahányadosát a Guinness Book of Records hivatalosan is elismerte és ezzel a világ legintelligensebb nőjének számít.

***

Intelligens vagy-e?

…nem is csoda, hiszen mindenki szeretné tudni, mennyire intelligens. Vagy ami még jobban érdekli őket: mennyire okosak, illetve buták a programban résztvevő celebek. Mert ugye milyen megnyugtató, ha az ország legszexibb színésznőjéről kiderül, hogy igencsak butuska vagy a legsármosabb sportemberről, hogy az átlagnál magasabb IQ-val rendelkezik. <<< Kattints a ide a cikk elolvasásához >>>

***

8. Mislav Predavec (192 IQ)

Mindig is az volt az érzése, hogy egy lépéssel jár mindenki előtt. Szabadidejében bonyolult intelligenciateszteket fejteget, különben meg a zágrábi egyetem matematika professzora. Ő alapította meg a GenerIQ társaságot, ahol kiemelkedően intelligens emberek találkozhatnak egymással. A számítógépes játékok kedvelői biztos tudják mit jelent, hogy Mislav szenvedélyes Mafia Wars játékos.

 7. Rick Rosner (192 IQ)

Ismerjük a mondást, miszerint „Többet ésszel, mint erővel”. Rick Rosner nemcsak erős, hanem okos is. Önéletrajzát olvasva meglepődhetünk, de nem a tudományos munkák vagy egy esetleges Nobel-díj miatt. Ő ugyanis átlagemberként éli életét, már ha átlagosnak tekintjük ha valaki kidobó-, giggoló- és meztelen modellként keresi kenyerét. Még mielőtt elítélnénk fent említett foglalatosságai miatt: Rick rendszeresen intelligenciatesztekkel tornáztatja agyát, mert szeretne feljebb kerülni a listán.

6. Garri Kaszparov (194 IQ)

Garri 1964-ben született. Sakkozó, korábbi sakkvilágbajnok, író és politikai aktivista. 2008-ban jelölt volt az oroszországi elnökválasztáson.

Kisgyermekkorában szülei egy sakkproblémát vetettek fel, amelyet Garri megoldott, és ettől kezdve kezdett el komolyan foglalkozni a sakkal. 13 évesen megnyerte a Szovjet Ifjúsági Bajnokságot és ezzel a valaha élt legfiatalabb bajnok lett. Kaszparov volt az első sakkvilágbajnok, aki páros mérkőzésen vereséget szenvedett egy számítógéptől. Talán elnézhetjük neki, hiszen a szupermasina egy másodperc alatt 200 millió lehetséges lépést tud kiszámolni….

5. Dr. Evangelos Katsioulis (198 IQ)

A lista közepén egy fiatal (38 ) görög pszichiátert találunk, aki filozófia diplomát is szerzett, valamint jártas az orvosi kutatástechnológiában és a gyógyszerészetben is. Ő alapította az AAAA.GR társaságot, aminek célja, hogy felkutassa és támogassa Görögország tehetségeit. Szabadidejében szívesen festeget és úszásban sem utolsó.

4. Kim Ung-yong (210 IQ)

Itt lépjük át a 200-as határt és egy igazi csodagyerekkel van dolgunk. Kim 1963-ban látta meg a napvilágot. Mindössze 5 hónapos volt, amikor járni és beszélni kezdett. Két hónappal később már írt és sakkozott. Háromévesen pedig folyékonyan kommunikált koreaiul, japánul, németül és angolul.

Míg más gyerek játékautókkal játszott, Kim bonyolult matematikai feladványokkal szórakoztatta magát. Verseket is írt, de „csak” koreaiul és kínaiul. Négyévesen egyetemi előadásokra járt és nyolc éves volt, amikor a NASA meginvitálta, hogy dolgozzon nekik. 1974-78 között Amerikában dolgozott, de diplomája megszerzése után visszatért Dél-Koreába, ahol a civil technikára specializálódott. Eddig mintegy 90 cikke jelent meg a hidraulikáról.

3. Christopher Hirata (225 IQ)

Christopher 1982-es születésű és 12 évesen szerzett az egyetemen fizika és matematika diplomát. Hogy mihez kezd magával ezután egy tinédzser? Benevez a Nemzetközi Tudományos Olimpiára és megnyeri. Rá is szemet vetett a NASA, akikkel egy Mars projekten dolgozott együtt. Igaz, akkor már betöltötte a tizenhatot. Napjainkban egy kaliforniai egyetemen tanít asztrofizikát.

2. Terence Tao (225230 IQ)

Második helyezettünk 1975-ben született Ausztráliában, bár manapság Los Angelesben tanít az UCLA-n (Kalifornia Egyetem). Kilenc éves volt, amikor matematika előadásokra kezdett járni és 16 évesen zsebre vághatta diplomáját. 24 éves volt, amikor megkapta első professzori állását és több, mint 230 tudományos cikk szerzője. A matematika legbonyolultabb kérdéseivel foglalkozik, de hát mit is vártunk egy ekkora IQ-val rendelkező fiatalembertől!

1. William James Sidis (250-300 IQ)

A lista élén olyasvalaki áll, akinek korában az intelligenciateszt fogalma még ismeretlen volt. William James Sidis 1898-ban született New Yorkban. Szülei zsidó bevándorlók voltak, akik az orosz program elől menekültek tengerentúlra. William adottságai minden elképzelést felülmúltak.

18 hónapos korában már a New York Times-t olvasta, kétévesen latinul, háromévesen görögül beszélt. Amikor 6 évesen elkezdte az általános iskolát, senki nem gondolta volna, hogy azt 7 hónap alatt el is végzi. 11 évesen került a Harvardra, amit öt évvel később cum laude végzett el. Elfogadta a megajánlott professzori állást, de nehezen viselte az állandó figyelmet, amit a médiában kapott. Ott is hagyta az egyetemet és kétkezi munkásként kereste kenyerét. 46 évesen, agyvérzésben hunyt el. Az igazság az, hogy fantasztikus intelligenciája ellenére semmilyen tudományos érdem vagy eredmény nem fűződik nevéhez.

Hát ez lett volna a világ legintelligensebb embereinek listája.

Ha nekünk nem is adatott akkora szürkeállomány, tehetünk valamit azért, hogy megőrizzük agyunk kondícióját. Segít ebben a tanulás, egy új hobbi, rejtvényfejtés és az sem mindegy, mi kerül a tányérunkra. Különösen a B6 és a B12 vitamin fontos. Hogy miben található? A paprikában, tőzegáfonyában, karfiolban, kelkáposztában és fokhagymában. Az omega hármat pedig hallal és csonthéjasokkal (dió, mandula) vehetjük magunkhoz. Szóval: együk okosra magunkat. 🙂

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
  1. aaa
    máj 20 2016

    Ez olyan nagyon sztorimagazinos cikkre sikeredett. Bár a szakmunkások tuti komálni fogják.

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: