Skip to content

2014-06-13

Az Óceán Műanyag Projekt

Készítő: Zoli

Többször, több felvonásban volt már szó a Debrecen Bár hasábjain a tengerekben és óceánokban úszkáló, keringő óriási mennyiségű szemétről, ami természetesen mind az emberiség aktív jelenlétét igazolja. A probléma megoldásának lehetőségeivel számos cég foglalkozott már. Ismerjünk meg egy friss és aktuális projektet, ami segíthet a tengeri élővilágon!

Az Óceán Műanyag Projekt

A folyókba, s ezeken keresztül a tengerekbe, óceánokba kerülő műanyag szemét évente 1 millió madarat, bálnát, teknőst, delfint és más állatot öl meg. Ráadásul a szemét egy része „mikroműanyagként” a tányérunkon landol. A környezetvédelmi, állatvédelmi és egészségügyi kihatású problémára született egy megoldási séma, ami ha követőkre talál, akkor komoly eredményekkel kecsegtet.

Óvatos becslések szerint is legalább 1 millió madár, 100 ezer cápa, teknős, delfin és bálna hal meg minden évben a lenyelt műanyag szennyeződésektől. Csak a Csendes-óceán északi részében évente 24.000 tonna műanyagot nyelnek le a halak. (Ez a mennyiség megfelel 480 millió 2 literes műanyag flakonnak, vagy 132 kék bálna súlyának.) Ráadásul a műanyag szemét a táplálékláncon keresztül az emberek tányérjára is eljut „mikroműanyag” formájában.

Kiemelt cél

A projekt célja, hogy minél nagyobb mértékben csökkenjen az óceánokban található műanyag hulladék mennyisége. Ennek haszna abban nyilvánul meg, hogy egyfelől megmenekülnek az értelmetlen haláltól az érintett területeken élő a halak, emlősök, másfelől az emberek elé is egészségesebb (kevesebb „mikroműanyagot” tartalmazó) élelmiszer kerül.

A környezetvédelmi és egyúttal egészségügyi hatásokkal is bíró problémát az egyik legnagyobb ökológiai mosószergyártó és tisztítószergyártó (az ECOVER) – a tengerek, óceánok rendszeres tisztításával, műanyag szennyeződések kihalászásával igyekszik orvosolni.

Az óceán tisztításához már meglévő felszereléssel rendelkező halászhajókat bíznak meg, amelyek egy-egy halászás alkalmával 2-8 tonna műanyagot is képesek összeszedni az óceánból, amit később a rendhagyó halászatot megrendelő cég újrahasznosít.

A halászott műanyag szemétből és alapanyagból úgynevezett „Óceán flakonokat” gyártanak, amelyek 10%-a az óceánokból összeszedett műanyag szemétből készül, a fennmaradó 90% pedig egyéb forrásból származó műanyag újrahasznosításából születik. A flakonokba öko, tehát környezetbarát mosogatószer kerül.

Ígéretből sikeres kísérleti projekt

A most megvalósult csomagolás innovációra még 2013-ban utalt a cég. Akkor azt ígérték – és egyúttal vállalták -, hogy hamarosan egy új, rendhagyó újrahasznosításon alapuló csomagolás technikát dolgoznak ki. Az Óceán Plasztik Projekt néven futó program most, 2014-ben ért révbe. A tervek szerint idén 1 tonna óceánból kihalászott műanyag szemetet használnak majd fel flakongyártásra, jövőre ezt a mennyiséget szeretnék 3 tonnára emelni.

A közeljövőben a projekt fontos célkitűzése az is, hogy szélesítse a halászati hálózatot és fejlessze az újrahasznosítási hátteret, továbbá hogy megkönnyítse az óceánból származó műanyag szemét gyártókhoz való eljutását. Jelenleg ugyanis ezek újrahasznosítása, felhasználása – számos gyártó számára – túl nagy erőfeszítést igényel.

Tom Domen, a cég Fenntarthatósági Innovációs Managere hisz abban, hogy ez a projekt is segít majd a kormányok és más nagyobb befolyással bíró szervek figyelmét felhívni az „Óceán-szemét” problémára. A cél az, hogy a műanyag szemetet visszajuttassuk a vízből oda, ahonnan elindult, a fogyasztókhoz. Úgy véli: azon a ponton már túl vagyunk, hogy olyan csomagolást készítsünk, ami kevésbé rossz. Olyat kell készíteni, ami jó, hasznos a világ számára.

A fenti sajtóanyag forrása az Ecover hazai forgalmazójának ökoblogja.

Magyar nyelvű videó a projektről

 

A Debrecen Báron korábban megjelent, a témához kapcsolódó cikkek:

Utószó

A szemét-témakörrel foglalkoztunk az előző cikkben is: A szemét érték! címmel, Szaky Tamás magyar származású amerikai üzletember történetének és tevékenységének bemutatásával. Az ő tevékenysége alapjaiban véve igen hasonló a tengerekből származó hulladék újrahasznosításával.

Tehát tényként lehet kezelni: a szemét valóban érték! A legnagyobb kérdés azonban az, hogy a mai, pénzcentrikus világban milyen módon lehet fenntartható, és minél gazdaságosabb módon megoldani a szemét újrahasznosítását. Ugyanis bármennyire is nemes és szükséges a cél, környezet- és természetvédelmi alapokból származó adományokra, segélyekre valószínűleg csak egy ideig lehet alapozni hasonló tevékenységeket. Bármennyire is fontos lenne az az élővilág, és maga az emberiség jövőjének szempontjából. Ezek a források viszont kiemelten fontosak abból a célból, hogy a társadalmi figyelemfelhívás mellett kidolgozásra kerüljenek és a fejlődés útjára lépjenek azok a metódusok és technológiák, amik a jövőben megoldhatják a problémát, vagy legalább jelentősen enyhíthetik a kialakult helyzetet.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: