Skip to content

2014-06-29

3

Milyen az igazán jó árajánlat?

Készítő: Laci

A cégnél, ahol jelenleg dolgozok, eldöntöttük, hogy szeretnénk egyedi pólókat készíttetni. Úgy gondoltam, hogy ha kérek árajánlatot, megrendelem a pólót, akkor max 1 hét alatt kész leszek mindennel. Nos, az árajánlatkérés után borult minden. Elmondom miért!

Az egyik legnehezebb megszerezni a potenciális vásárló figyelmét. Sokan már itt elvéreznek. Nos, én, mint potenciális vásárló, elkezdem a keresést. A gugli nagy barátunk, gondoltam megkérdezem, mit tud mondani. Ő nagyon kedves volt, kidobott egyből majd kétmillió találatot. És én szemezgettem, kiválasztottam 20 céget, akiktől eldöntöttem, hogy árajánlatot kérek. (Ja, és nem csak az első oldalról válogattam, elmentem vagy 10-ig, de tény, ha igazán sikeresen akarsz eladni az első oldalakon kell lenned, mert tovább csak a nagyon elszántak mennek. Hajrá SEO és AdWords!)

Megvan a 20-as listánk! Jött ugye az ajánlatkérő sablon levél, amit elküldtem mind a 20 megadott email címre. A levélben benne volt, hogy

 • milyen logót szeretnénk
 • hová nyomtatni/hímeztetni (mindkettő szóba jöhet)
 • és a nagy kérdés, hogy ez mennyibe kerül
  • ha fehér vagy fekete
  • ha 1, 10 vagy 100 pólót kérünk (igen, a 100 is játszhat)
 • illetve, hogy sürgős a dolog.

Pólóra kértem árajánlatot. Gondoltam, nem nagy cucc. Mindenki kér pólókra ajánlatot, tuti mindenkinek van egy „ajánlat sablona”, excellel, előre megírt sablonszöveggel. De kiderült, hogy nincs. Talán ebből is adódott, hogy kissé értetlenkedve néztem. Már csak azért is, mert én azt hittem, hogy minőségi árajánlatot küldeni nem egy rakétatudomány. Következzék az 5 legfontosabb dolog, ami miatt elkezdtem erősen szörnyülködni.

1, Soha nem kaptam pontos árakat!

Értitek, egy árajánlatnál! Mindenki leírta külön-külön mennyibe kerülnek a pólók, mennyibe kerül a nyomtatás, ha egy vagy több pólót kérsz, sőt volt, aki még a postaköltséget is feltüntette! De konkrétan azt, hogy 1 darab nyomorult póló mennyibe kerül, feketén fehéren csak 6 helyen volt leírva. A többi helyen magamnak kellett készítenem egy excel táblázatot, és magamnak kellett kiszámolni, hogy akkor mennyi is az annyi. Ekkor már tudtam, hogy tőlük tuti nem rendelek.

Felmerült benne, hogy miért nem vette valaki arra a fáradtságot, hogy 1 órát szán egy sablon elkészítésére, amit utána 10 perc alatt testre szabhat? Ebben pár paramétert ha megváltoztat, kész egy pontos ajánlat, külön árakkal a külön darabszámok esetén, s egyéb infókkal, amik hasznosak lehetnek.  Érthetetlen.

2, Nem kaptam átlátható ajánlatot!

De tényleg. Én naiv azt hittem, hogy majd jön egy táblázatban összefoglalt ajánlat, valahogy így:

póló táblázat

De nem. Helyette körülbelül ilyeneket kaptam:

póló leírás

Hát, a végére a szemem jojózott, hogy ha össze akartam hasonlítani az árakat, vagy ha meg akartam tudni könnyen gyorsan egyszerűen, hogy a kerek nyakú pólónak melyik változata mennyibe is kerül.

3, Az ajánlatok csak az árat tartalmazták

Ok, árajánlatot kértem, de azt én már huszonéves fejjel tanácsadóként megtanultam, hogy az emberek nem kilóra veszik a dolgokat. Nekem is jobban húzna egy olyan nyomdához a szívem, aki

 • például küld egy ajándékot, ha rendelek tőlük
 • vagy még a rendelés előtt, hogy meggyőzzenek, küldenek egy mintapólót, hogy lássam milyen királyul is dolgoznak
 • leírják, milyen technológiával dolgoznak, úgy az 5-ödik oldalon, és hogy az mennyire jó, mert hatvanhét mosás után is ugyanolyan marad a póló színe és a nyomat se fakul rajta
 • vagy leírják, hogy ha megrendelem a pólókat, akkor előleget kell fizetnem, elkezdik a nyomást, ha kész jön egy email, hogy postára adták, és a szállítás meg ajándék, mert örülnek, hogy tőlük rendelek
 • és még lenne pár tippem (ha érdekel, keress nyugodtan – nem csak nyomdák ;))

4, Semmi utánkövetés

Mikor elküldtem az ajánlatot, érdeklődve vártam, hogy majd az értékesítők csőstől hívnak, merthogy nem kevés mennyiségre kértem ajánlatot, és hogy pontosan akkor mit is szeretnék, hosszútávon gondolkodok-e, vagy mi van. De nem. Mondjuk ezt még meg is értem, olyan pontos leírást készítettem. 🙂 De mikor megjöttek az ajánlatok, utána semmi follow up hívás, hogy megkaptam-e, hogy tetszik, van-e kérdésem, mikorra várhatják a választ, semmi. Az ajánlatkérés elment 2 hete, de azóta is csak 1, azaz egy nyomda hívott, hogy megkaptam-e az ajánlatot (jelzem ők voltak a legprofibbak, eddig nálam ők a befutók). Sőt, volt olyan is, hogy én telefonáltam, hogy „láttam a honlapotokon milyen király áraitok vannak, és tök jó hogy sokféle technológiával dolgoztok, lécci válaszoljatok már az ajánlatkérésre….”

5, Minőség, gyorsaság

És itt érkezek a számomra egyik legfájóbb ponthoz. Az ajánlatkérés után a leggyorsabb válasz 11 órán belül megvolt, de volt, aki csak 9 nap múlva válaszolt. Nem is beszélve arról, hogy a 20 elküldött ajánlatkérésre 12 válasz érkezett. Ezek minősége is, hát kifogásolható. Csak 2 darab ajánlat érkezett, ha nem is fantasztikusan megszerkesztve, de szépen, PDF-ben. A többiek írtak egy válasz email-t és kész.

Konklúzió

Lehetne ezt profibban, ráadásul úgy, hogy ez nem is kerül csak idő és energia-ráfordításba az ajánlatadóknak, akik most épp nyomdák voltak (de lehetnének más szolgáltatók, kereskedők). Félreértés ne essék, láttam már én is nagyon jó árajánlatokat. Sokat tanultam is belőlük, ellestem pár dolgot, amit igyekszek használni!

Szerintem egy jó ajánlat:

 • Színes, szagos, ínycsiklandozó. Nem csak az árakat tartalmazza, hanem fel van turbózva „körítéssel”, ami meggyőz. Hogy tényleg a legjobb az, ha veled dolgozik az érdeklődő. Partnerek referenciái, következő lépések, egyedi ajándék/ajánlat, stb. Ami szerinted használ.
 • Gyorsnak, precíznek, pontosnak kell lenni. Az, hogy nem válaszolsz legalább egy automatikus üzenettel, hogy „Köszönjük a levelét, kollégánk hamarosan keresi.” És ez a hamarosan nem több mint 1 munkanap. Ha ajánlatot nem is tudsz épp küldeni, legalább egy telefonhívást meg lehet ejteni, hogy dolgozol rajta.
 • Folyamatos kapcsolat. Egy válasz email még semmi. A lehető legtöbb módszerrel, a lehető legtöbb csatornán kellene beszélni az ajánlatkérővel, és meggyőzni, hogy tényleg Tőled vásároljon.

Oké, nem voltam rövid, de remélem annál több hasznos dolgot tudsz majd használni a jövőben.

Te küldtél már árajánlatot? Hogyan csinálod?

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Miért? Mit vártal? Én először ‘ 94ben tapasztaltam meg, amikor egy pályázaton nyert összeget akartam elkölteni es vagy 10 cégből egy tudott árajánlatot adni, igaz az is kézzel kapartat… Azóta sem sok minden valtozott, respekt a nem sok kivételnek

  Válasz
  • Rab Máté
   jún 30 2014

   azért személy szerint én ’94 óta már egy elég erős váltást várnék. 🙂 mégiscsak eltelt 20 év, az majdnem egy generáció, akik már tanultak erről különböző iskolákban, és segíthetik a régi vállalkozások fejlődését is…

   Válasz
 2. Peti
  jún 30 2014

  Annyira ismerős, amit leírtál 😀 Ilyenkor felmerül bennem az, hogy ezek a vállalkozók miből élnek? Vagy ha meg tudnak élni, a vásárlók minősége (elvárása) is hagy kívánni valót maga után 🙂

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: