Skip to content

2014-07-05

1

Valami régi, valami új. Könyvajánló – Dan Brown: Inferno

Készítő: debrecenbar

Őszinte leszek: amikor először megláttam a könyvesboltban Dan Brown Inferno című új könyvét, kétségeim voltak. Ennek az az oka, hogy persze, nagyon jó volt a Da Vinci kód, imádtam az Angyalok és démonokat, de egészen hasonló volt Az elveszett jelkép, a Megtévesztés foka pedig gyenge próbálkozás volt egy másfajta téma felé nyitásra.

A kételyeim tehát arra irányultak, hogy megint egy szimpatikus harwardi szimbólumkutató professzor és bájos segítőtársa múzeumokról múzeumokra járó kalandját fogom olvasni. Ez persze önmagában véve nem lenne rossz, csak három hasonló olvasmányélmény után, ugyanattól a szerzőtől kissé unalmas. Aggodalomra azonban nincs ok: pozitívan csalódtam! 🙂

Az Infernoban is Robert Langdont kísérjük rejtélyes útján, mégis más élményt ad ez a regény, vannak új, a korábbiaktól eltérő elemek. Ettől lesz izgalmas. Több olyan fordulat volt a regényben, amire nem számítottam. Ez pedig máskor is, de az eddig említettek miatt ennél a könyvnél különösen fontos volt számomra. Megütötte azt a mércét, jó könyvet olvastam.

A történetben, ahogy máskor is, Langdon professzor a kulcsfigura, és leginkább az ő szemével kísérjük figyelemmel a gyorsan változó és olykor felfoghatatlan körülményeket, vele éljük át az eseményeket. A helyszín Firenze, ahol Langdon egy kórházban ébred fel, és nem emlékszik az előző két nap eseményeire, utolsó emléke még Bostonból való. A professzornak azonban nincs sok ideje töprengeni a múlton, hiszen őrült sebességgel száguldanak felé a jelen információi, amelyeket fel kell dolgoznia. Egy valamit könnyedén és gyorsan érzékel a kórházi ágyán: menekülnie kell. Nem tudja, hogy kik üldözik és miért, de ezen kérdéseken túl más talányokat is meg kell oldania.

Az egyik kulcshelyszín, a firenzei dóm, avagy Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Az egyik kulcshelyszín, a firenzei dóm, avagy Cattedrale di Santa Maria del Fiore

 A cselekmény több szálon fut, nézzük kik alkotják a mozaik többi részét!

Jelentős szerepe van egy különleges képességekkel rendelkező, rendkívül értelmes fiatal doktornőnek. Képbe kerül az Egészségügyi Világszervezet, egy őrült(?)-zseni(?) génsebész, illetve egy független magánszervezet, amely a megtévesztés művészetéből él.

Az egész eseménysort áthatja Dante Isteni színjátéka, illetve az ahhoz kapcsolódó műalkotások és épületek szerte a világon. Langdon professzor hihetetlen logikával és kiemelkedően éles eszével előbb vagy utóbb megoldja a rejtélyes, verses utalásokat és bejárja a híres, történelmi épületeket. Azonban versenyt fut az idővel, és már azt sem tudhatja, hogy kiben bízhat meg, hiszen senki sem az, akinek mutatja magát. Az is kérdésessé válik, hogy kik állnak a jó oldalon. Amennyiben ilyen még egyáltalán van. Azonban ha minden kérdésre meg is van a válasz, akkor is felmerül egy újabb: nincs már túl késő?

A regény nagy pozitívuma még, hogy rendkívül pontosak az irodalmi, történelmi és művészettörténeti adatok. Fölöttébb jól sikerült az, hogy ezeket össze tudta kapcsolni a szerző a XXI. század problémáival, így az olvasó még a géntechnológiáról is új ismereteket szerez. Azt gondolom, hogy ezek az elemek hozzák igazán közel az olvasóhoz a könyvet, mivel azt az érzést keltik, hogy ez valóban megtörténhetne a mi világunkban.

Nyári kikapcsolódásnak szuper ez a regény, minden megvan benne, ami egy bestsellerhez kell. 2015-ben pedig jön majd a film, természetesen Tom Hanks főszereplésével.

A cikket írta Éca.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
  1. Júl 7 2014

    Én lemaradtam a Da Vinci kód-nál, de sikerült felkeltened az éredeklődésemet.
    Köszi!
    http://www.danbrown.com/news/#media/dutch-tv-show-college-tour-to-host-dan-brown/

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: