Skip to content

2014-07-13

Messziről jött ember azt mond, amit akar, avagy egy elképesztő és elgondolkodtató debreceni történet.

Készítő: debrecenbar

Történetben neveket és időpontokat szándékosan nem említek, mert nem ez a lényeges. Aki nem hisz nekem, az könnyen utána tud járni és meg tudja találni a konkrét személyeket. A cikkhez hűen erre bátorítok is mindenkit!

Tegnap este egy meghökkentő élményben volt részem. Körülbelül ¾ évvel ezelőtt a diákszervezet, amelynek öregdiák tagja vagyok, szervezett egy rendezvényt, melynek a vendége Szudán ENSZ ifjúsági nagykövete volt. Gondoltam magamban, hogy ez milyen szuper. Szudán egyike Afrika politikai szempontból legkényesebb helyének, sok feszültség, sok történelem. Ez egy jó lehetőség a tanulásra. Részt is vettem a rendezvényen, amelyen ő tartott egy hosszas előadást magáról és Szudánról, majd a két nemzetközis oktató és az ENSZ ifjúsági nagykövet tartott egy kerekasztal beszélgetést. Ezt követően egy szűkebb társasággal, amelynek tagja volt ez a szudáni srác egy jó korsó sör társaságában még beszélgettünk is egy kicsit (ő természetesen nem ivott alkoholt).  Egy nagyon érdekes program volt, amelynek örülök, hogy részese lehettem. Néha még utólag emlegettem is ismerőseimnek, barátaimnak pár érdekes témát, ami ott elhangzott.

A sokk tegnap ért, mikor az egyik ismerősöm közé tett egy cikket, amelyet a HVG-nek írt és leleplezi benne, hogy a szudáni fiatalember nem az ENSZ ifjúsági nagykövete, sőt ilyen poszt nem létezik és semmilyen kapcsolata nincs a világszervezettel. Szudáninak valóban szudáni meg az életének nem az ENSZ-szel kapcsolatos aspektusai valóban igazak lehetnek, de amit a nemzetközi politikában betöltött szerepéről állított az teljes egészében hazugság. Nem volt tulajdonképpen túl nehéz ezt bizonyítani. Pár e-mail elegendő volt. A diákszervezet nem az első és nem is az utolsó volt, aki hitt ennek a srácnak. Sőt! Nagyon komoly rendezvényeken tartott előadásokat, fontos politikai személyekkel találkozott, mint például Budapest főpolgármestere. A Debreceni Egyetem oldalára őt bemutató portré került fel. Zeneszerzőket ihletett meg. Az Egyetem szervezésében is volt bemutatkozó rendezvénye. Sok száz, akár sok ezer ember került kapcsolatba ezzel az állítással, hogy a Debreceni Egyetemen tanul az ENSZ szudáni ifjúsági nagykövete és senki nem kérdőjelezte meg egy jó évig ezt a történetet egészen egy fiatal riporterig. Sőt, sokan még munkát is öltek abba, hogy rendezvényeket szervezzenek neki. Én is közte voltam azoknak, akik csont nélkül elfogadták a történeteket és – nem szépítek – nem fogalmazódott meg bennem kétség. Pedig a munkám kutatóként tulajdonképpen az, hogy állításokat tegyek és ellenőrizzem azokat.

Hogy eshettem „áldozatul” ennek a csalásnak? Több ok is megfogalmazódott bennem.

1. Referencia:

Ha már előttem számos ember elfogadta, rendezvényt szervezett neki, barátai vannak, egy egyetemi közegben létezik, akkor biztos igaznak kell lennie az állításainak. Hogy lehetne valótlan az az állítás, amit több száz intelligens, tanult ember átvett, elfogadott és használ.

2. Trivialitás:

Miért állítana valaki egy ennyire egyszerűen ellenőrizhető hazugságot? Triviálisan cáfolható, hogy ő ENSZ személy lenne. Meg kell nézni van-e szerződése, fenn van-e az ENSZ honlapon, e-mailt írni egy ENSZ sajtósnak és érdeklődni róla. 5 perc és kiderül, hogy azt se tudják kicsoda. Egy évig senki nem vette erre a fáradtságot, mert valószínűleg hozzám hasonlóan el se képzelték, hogy valaki ilyesmit állítana. Olyan ez, mint bemutatkozásnál a másik személy neve. Nem szoktuk elkérni a másik személyi igazolványát, hogy valóban úgy hívják-e, amit mond, hiszen miért hazudna erről, ha ez ilyen egyszerűen ellenőrizhető?

3. Bizalom:

Alapvetően bizalommal fordulunk embertársainkhoz. Most talán egy-két szemöldök felhúzódik, de így van, legalábbis ami az alapvető társadalmi normákat illeti, például, hogy nem hazudunk. Nagyon ritka az, hogy leülünk, és mások állításait elkezdjük ellenőrizgetni (kivéve, ha az ember kutató), pláne az ismerőseink családi és munkaügyi hátterére vonatkozóan. Ezzel nagyon sok időt és energiát spórolunk magunknak. Egyszerűbb megbízni az emberekben, mint folyamatosan kételkedni, kivéve, ha nagyon veszélyes lenne.

4. Tetszetősség:

Rakja mindenki a szívére a kezét! Kinek nem tetszik az ötlet, hogy egy intézményben tanul, egy városban lakik, ismerősi körében tudja az ENSZ ifjúsági nagykövetét. Ez egy nagyon fontos dolognak hangzik. Az emberek hajlamosak hinni, olyan dolgokban, amit nagyon szeretnének elhinni. Kiváló üzleti lehetőségek, nagy nyeremények, jó kapcsolatok. Ilyeneket szeretne látni az ember az életében. Nagyon hajlamosak vagyunk hinni olyan embereknek, akik ilyet ajánlanak. Nem véletlen, hogy közmondásos: túl szép, hogy igaz legyen.

A szudáni srác elég messzire jutott az emberek manipulálásában egy nyilvánvaló hazugsággal. Mi lett volna a helyzet, ha a második ok a trivialitás nem áll fenn. Azaz valami olyan az állítás, ami mondjuk technikai okok miatt nagyon nehéz vagy képtelenség ellenőrizni. Például az állítás az lett volna, hogy ő isten fia, vagy szuper lehetőségeket biztosító üzleti alap kezelője. Az ártalmatlan hazugságokat és az életünket veszélyeztetőket csak egy árnyalatnyi különbség választja el.

Mi a tanulság? Folyamatosan emlékeztetnünk kell magunkat a következőkre:

1. Ne higgyünk valamiben csak azért, mert már több száz ember elfogadta, időt energiát mozgatott meg az ügy érdekében. Ha ez az egyetlen érv, akkor nem érdemes belevágni abba az ügybe. A döntés meghozatala előtt tájékozódjunk még!

2. Ha egy olyan állítással találkozunk, ami triviálisan ellenőrizhető, akkor tegyük meg azt a minimális erőfeszítést az ellenőrzésre mielőtt az ügy érdekében teszünk sokkal nagyobb erőfeszítéseket!

3. Óvatosan bánjunk a bizalommal!

4. Ha egy nagyszerű lehetőséggel, ötlettel találkozunk, akkor tegyük fel a kérdést, hogy miért lehet ez? Vajon tényleg ilyen szerencsések vagy különlegesek lennénk? Nem lehet-e más oka az adott szituációnak?

Ha ezt betartottuk volna az ENSZ nagykövet történet már a második kérdésen elhasal. Ez után a sztori után én biztosan befogom tartani.

A cikket készítette Vona Máté.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: