Skip to content

2014-07-18

1

Szeméttermelés – ahogy a modern ember csinálja

Készítő: Zoli

A mai modern fogyasztói társadalomban a hihetetlen mennyiségű szemét termelése teljesen elfogadott jelenségnek számít, amit (még egy ideig) mindenki megengedhet magának. A saját szemetünkkel való fényképezkedés valószínűleg soha nem fog divatba jönni. Csupán a szemléltetés és figyelemfelkeltés céljából viszont néhányan megcsinálták!

Mint arról az előző cikkben már volt szó, európai szinten kb. 430-440 kg hulladékot, szemetet termel a népesség egy főre vetítve, egy év alatt. Magyarországon ennek “csak” a kétharmadát termeljük, és már ez is igen jelentős mennyiség!

Az USA egy főre eső szeméttermelése pedig körülbelül duplája az itthon tapasztalhatónak, éves szinten kb. 700-800 kg-os mennyiség.

Ez azt jelenti, hogy Magyarországon kéthavonta (dobunk), a tengerentúlon pedig havonta dobnak ki az emberek a saját testsúlyuknak megfelelő szemetet. Az általánosítás persze itt sem helyes, de az átlagos mennyiség ezt mutatja.

A nehezen szelektálható és újrahasznosítható, legtöbbször a környezetet hosszú ideig szennyező szemét termelés-növekedésének több oka lehet. Többek között betudható a folyamatos gazdasági fejlődést és fogyasztás-növekedést preferáló gazdasági helyzetnek (már a fejlődő országokban is egyre inkább, ami hulladék-termeléssel párosul), a környezettudatos szemlélet hiányának vagy éppen az életmódból, lakóhelyből adódó korlátozó tényezőknek is. Persze egyéntől függ, hogy milyen gyakran és mennyi hulladékot termelünk a mindennapok során, de bármilyen komolyan is gondolja valaki a környezettudatos életmódra való törekvést, teljesen szemétmentes életmódot csak a legkivételesebb helyzetekben és környezetben tud megvalósítani a modern ember.

Mindemellett persze egyénileg is törekedni szükséges a minél kevesebb szemét termelésére, továbbá remélhetőleg előbb-utóbb még inkább teret nyernek a különböző újrahasznosítási törekvések. Az utóbbi időszakban az újrafelhasználható hulladék gyűjtésében és feldolgozásában egyre több cég kezdi meglátni az üzleti lehetőséget, amelytől a helyzet javulása várható.

Másik lehetőség a téma komolyságának szemléltetése és a társadalmi hozzáállás megváltoztatása, például a következő, és ehhez hasonló fotósorozatokkal:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A képsorozatot a Pasadena-i (California, USA) fényképész, Gregg Segal készítette. Előkészítésképpen az alanyoknak csupán annyi volt a feladatuk, hogy egy héten keresztül gyűjteniük kellett saját szemetüket. Újrahasznosíthatót és újrahasznosíthatatlant egyaránt.

Majd pedig belefeküdni.
(a képek forrása a http://www.theguardian.com)

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: