Skip to content

2014-07-22

2

Kőkorszaki aggyal a modern világban – a pozitív gondolkodás

Készítő: S.C.

Merem állítani, hogy a következő dolog nemcsak rám vonatkozik. Akármennyire vagyok és próbálok pozitív lenni, hát igen, magamra ismertem ebben a leírásban. De miről is van szó?

Tegyük fel, hogy tíz dolog történik veled egy nap. Ebből öt jó, négy semleges és egy negatív. Melyikre gondolsz este? Nagy valószínűséggel a negatívra. Miért? Mert így működik az agyunk: egyszerűen fogékonyabb a negatív történésekre. Az amerikai neurológus, Rick Hanson elmagyarázza, hogy ez miért van így és hogy ezen hogyan tudunk változtatni.

Igaz, hogy agyunk inkább a negatív történéseket regisztrálja?

Igen. Ha valamilyen rossz dolog történik, agyunk azt azonnal intenzíven érzékeli és a többit kizárja. Egy példa: az óra ketyegése. Hiába szól a rádió, hiába árad belőle kellemes muzsika, nagy valószínűséggel jobban figyelünk majd az irritáló óra hangra, míg a végén nem is hallunk mást.

Miért van ez?

Elődeinknek  a túlélés érdekében kerülniük kellett a kellemetlent, a veszélyt és a fájdalmat, és keresniük kellett a kellemeset (étel, meleg, biztonságos hely). Ezt nevezem én a répa és a fabunkó dilemmájának. Ha ma nem szerzel egy répát, legfeljebb éhesen fekszel le, aztán másnap hátha több szerencséd lesz. De ha ma nem kerülöd el a fabunkót – vagy legyen az bármilyen veszélyforrás – akkor lehet, hogy egyáltalán nem fogsz ma este lefeküdni, mert meg se éred az estét. Másképpen fogalmazva: a veszélyek és kockázatok sokkal nagyobb következménnyel járhatnak. A veszéllyel azonnal szembe kell szállni. Ezért koncentrál arra az agyunk. Elődeink közül azoknak volt nagyobb esélye a túlélésre, akik érzékelték a veszélyt. Ők maradtak életben és mi generációkon át örököltük génjeiket, agyunkat is beleértve…

Van ennek jelentősége? Hiszen manapság nem kell naponta vadállatokkal megküzdenünk…

Az igaz. Mégis a mindennapokban adódnak olyan szituációk, amikor gyorsan kell reagálnunk, hogy megelőzzük a bajt. Tegyük fel, hogy van egy kisfiad és szeretnél valami jó programot szervezni neki, mondjuk el akarod vinni az állatkertbe. Ha ma nem jön össze vagy holnap, az nem olyan nagy baj. De ha kisfiad éppen a forró sütőhöz akar nyúlni, akkor egy percet sem vesztegethetsz, hiszen meg kell védened a fájdalomtól. Agyad azonnal reagál a veszélyhelyzetre. De amiről én beszélek az az, hogy hogyan terelhetjük figyelmünket a pozitív dolgokra. Mert erre szükség van ahhoz, hogy nyugodtabban tudjuk élvezni és értékelni az életet.

Az agyunk miért nem változott? Miért vesszük hamarabb észre a rosszat?

A biológiai evolúció sokkal lassabban zajlik, mint a kulturális evolúció. Tulajdonképpen még mindig egy kőkorszaki aggyal járkálunk a mai modern világban. Ám a tény, hogy agyunk inkább fókuszál a negatívra, nem jelenti azt, hogy ezen nem lehet változtatni. Kutatások kimutatták, hogy  gondolatainkat, testi érzékeléseinket és érzelmeinket felhasználhatjuk arra, hogy megváltoztassuk agyunk szerkezetét. Ezt szaknyelven tapasztalatfüggő neuroplasztikának nevezzük.

Ez mit jelent pontosan?

Ha agyadat rendszeresen edzed, például azt akarod érezni, hogy szeretve vagy, akkor agyadnak azt a részét erősíted, ami a szeretetérzésért felelős. A hajszálerek több vért juttatnak oda, az ott lévő idegsejtek érzékenyebbek lesznek, sőt, új idegsejtek is születnek, amelyek hatékonyabban kommunikálnak egymással és ezáltal új struktúrák alakulnak ki. Ezeket MRI-vel ki lehet mutatni.

Mégis mire kell odafigyelnünk?

Három dolog alapvető ahhoz, hogy jól érezzük magunkat: a biztonság, az elégedettség és a kötődés. Ha ezek közül valamelyik hiányzik, akkor ezen lehet segíteni azzal, hogy a meglévő pozitív dolgokra koncentrálunk. Például ha magányosnak érzed magad, akkor összpontosíthatsz olyan pozitív szituációkra, amikor szeretve érezted magad. Mondjuk egy barátokkal eltöltött estére, egy kedves telefonra otthonról vagy arra, hogy van egy kutyád, aki minden nap hűen hazavár. A mindennapi élet elegendő esélyt ad, csak oda kell figyelnünk, hogy ezeket a lehetőségeket észrevegyük.

Dehát ez rengeteg időbe és energiába kerül!

Dehogyis. Tíz- húsz másodpercnél nem kell több. Inkább az ismétlés a fontos. Lehet ezt gyakorolni bármikor, amikor alkalom adódik rá. Egyfajta belső párbeszéd. ‘Okés, ma nincs nagy kedvem dolgozni, de milyen jó, hogy van munkám és megfizetnek érte és öt óra után szabad az estém.’  Itt is érvényes a gyakorlat teszi a mestert elve. Például lefekvés előtt, a napra visszatekintve készíthetünk egy listát fejben mindazokról a dolgokról, ami aznap jó volt. Az időjárás, egy bók, egy kedves szó, az egészségünk stb.

Valóban meg lehet változtatni agyunkat naponta néhány percnyi munkával?

Ami engem illet, nagyon bizakodó vagyok. A emberek igenis képesek megtanulni a pozitívra koncentrálni. Csak próbáld ki és észrefogod venni, hogy jobban érzed magad. Minden tekintetben. Több lesz a  pozitív érzelem: kötődés a partneredhez, szeretteidhez, barátaidhoz. Nő az önbizalmad, a magadba vetett hit, hogy képes vagy úgy venni az életet, úgy ahogy jön. Még akkor is, ha ez nem mindig könnyű. Rájössz, hogy az életben sok szép dolog van és megtanulsz élni az itt és most-ban.

Rick Hanson előadása megtekinthető a YouTube-on.

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. Hajjjajjjj…
  Milió éves hardver én futtatni most a jövő 0.1 es béta szoftvereit nem ki kihívás főleg úgy, hogy nem csak hogy nem vesszük figyelembe, de fingunjs sincs erről a tényről

  Válasz
  • Júl 23 2014

   🙂 Igen, sokan még nem ébredtek rá, hogy mennyire a Seth Godin által hüllőagynak nevezett rész irányítja őket.

   Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: