Skip to content

2014-07-24

A foci vébé tanulsága a vállalkozóknak

Készítő: Rab Máté

Louis Van Gaal, a holland válogatott szövetségi kapitánya vállalkozóknak tartott előadást. A téma a végül bronzérmes válogatottjuk felkészítése, kiválasztása, saját stratégiai tervezése. Nem ezzel foglalkozik minden vállalkozó, cégvezető? Tanulj most többet ebből a 14 perces videóból, mint sok online stratégia-tervezési tréningen!

A videó – hála egy lelkes magyarnak – elérhető magyar felirattal is, mindössze 14 perc:

A holland szövetségi kapitány arról beszél, hogy másfél éve volt felkészíteni a csapatát a világbajnokságra. Ezalatt mindössze 8 alkalommal találkoztak, és a teljes 23 fős kerete csak egy héttel a vébé előtt állt össze. Mit tehet így egy edző? Egyrészt foghatja az egyéni hibákra, ha veszítenek, mint egy sírós tini. Vagy felkészülhet a világbajnokságra szisztematikusan, amiben a 23 fős keret “csak egy termék”.

1. Felkészülés, tréning, elemzés, kiértékelés

Ha tudod, hogy másfél év alatt 8 alkalmad lesz találkozni a játékosaiddal, akkor kielemzed őket távolról, majd mindenkinek a személyére legjobban szabott tréninget állítod össze. Ennek végrehajtását elemzed, és a teljesítményt kiértékeled. Pont ahogyan az üzleti tervedet elkészíted!

  1. Felkészülés: új piacra készülsz, növelnéd a részesedésed? Mérd fel a piacod, a versenytársaid, a vevőid, a saját céged! Ismerd meg jobban magadat és a környezeted! Szánj erre időt, majd írd le a terved.
  2. Tréning: edz a küzdelemre! Készítsd el az email kampányod szövegeit előre 1-2 hónappal! Vegyél termékmintát a versenytársaidtól és nézd meg a kiszolgálás minőségét. Élesítsd a reklámköltéseid, fogalmazd át a reklámszövegeket, erősítsd egy kicsit a viszonteladói kapcsolataidat. Ezután jöhet a küzdelem, adj bele mindent!
  3. Elemzés: végrehajtottad a terveidet, kijöttél az új termékkel, új kampányt toltál a régebbi vevőidnek – ideje elemezni. Melyik reklámszöveg működött és melyikre nem kattintott senki? Milyen terméked volt sláger, és melyiktől kellett akciózva megszabadulnod? Léptek közben a versenytársak? Megváltozott valami a piacodon (különadók, új szabályozás, új versenytárs, stb.)?
  4. Kiértékelés: a fenti válaszokat összeszedve, kezd elölről a fejlesztést. Használd a legjobban működő értékesítési csatornáid. Fókuszálj a fejőstehén termékedre. Kínáld a legvonzóbb szolgáltatásod. Zsebeld be a megérdemelt extraprofitot.

Van még új ötleted? Új termék, új értékesítési módszer? Kezd elölről a módszert, mindig működik!

2. Hallgass a szakemberekre

Van Gaal nem a csapatát választotta ki először. A segítőivel kezdte. 37 fővel dolgozik együtt. Plusz 23 játékos. Ha úgy nézzük, mindenkire jutna másfél edző. De konkrétan az edzéssel, taktikával, stratégiával csak 4-en foglalkoznak (két kapusedző, egy tréner és Van Gaal). 4 fő a 37-ből! Ehhez képest 12-en vannak a számítógépes elemzői csapatban. Miért? Mert ők azok, akik a fenti 4 lépcsős folyamatból 3-nál szerepet kapnak, és csak a 2.Tréning pontnál van szükség a trénerekre.

Mit tanulhat ebből egy vállalkozó? Vedd körbe magad szakemberekkel – és kösd magadhoz őket! Nem kell mindenkit felvenned házon belülre, de ha külső tanácsadóval dolgozol, akkor is bízz meg benne annyira, mintha a munkatársad lenne. Hiszen végülis Te adod neki a fizetését, és ő a Te cégedért dolgozik – ez majdnem az alkalmazott definíciója. Hagyatkozz rájuk, mert senki sem érthet mindenhez, legyen az csak egy olyan könnyű sport, mint a foci. 😉

Viszont a végső szó mindig a főnöké! Van Gaal is mondja, hogy csak majdnem mindig hallgatott a tanácsukra. De a tanácsoknak bele kellett illenie a víziójába. A vízió, jövőkép meghatározása a vezető legfontosabb feladata, majd ezt követi a vízió végrehajtása.

3. Egyértelműség és átláthatóság

Ha összesen csak 8 alkalommal találkoznak, hogy sajátítanának el egy teljes stratégiát a játékosok? Sehogy, csak a víziót mondta el nekik Van Gaal, de azt már az első nap! Ha a célokat az elején lefekteted és mindenki számára egyértelművé teszed, akkor nincs félreértés. Ha ezt utána átláthatóan és folyamatosan kommunikálod (például kiteszed bekeretezve a falra), akkor megbíznak benned. És a csapat rögtön egy cél felé mozog.

Mit kommunikált Van Gaal egyértelműen és tette mindenki számára átláthatóvá? A kiválasztási rendszerét. 3 kritériuma volt: tehetség, forma, fittség. A fittséget nevették ki a legtöbben, pedig emögött állt a legkomolyabb érvrendszere: Brazíliában az időjárás annyira ellentétes az európaival, hogy a játékosokat átlagosan 20 százalékkal rontja. Ezt leküzdeni nehéz csak a felkészüléssel – így az alapvetően fittebb kiválasztottaknak jobb esélyük lehet.

+1 Csak a hollandok?

A videóból és a magyarázatból talán látható, hogy a holland bronzérem nem a véletlen műve, hanem a tudatos felkészülés eredménye. Ez részben Van Gaal érdeme, aki új munkahelyén is a körülmények optimalizálásával kezdett.

De nem csak ő készült tudatosan, hanem a németek. Sőt, ők még profibban. Ugyanis évekkel a vébé előtt már tudták, hogy hol fogják a meccseiket játszani, és habár a stadionépítések eléggé megcsúsztak, sőt a hotelfoglalások is bajosak voltak, a német csapat tudatosan készült. 2010-ben, a dél-afrikai vébén kiderült, hogy sokat számít a hotel közelsége a reptérhez és a stadionokhoz, és már akkor bejártak a németek 15 hotelt a brazil stadionok környékén. Mivel nem találtak megfelelőt, így felépítették a saját hotel és edzőközpontjukat! Óriási kiadás volt ez, hiszen luxuskörülményeket kellett teremteni a tengerparton, egy erdő szélén, szinte az azúrkék víz partján. De a felépített körülmények német profizmusra vallottak, az időjárás pedig a vébé “sajátja” volt, hiszen a helyszínen készülhettek. Nem is fáradt el a későbbi világbajnok csapat, csak a legjobb 4 között érződött egy kis fáradtság – és még úgyis megverték a brazilokat 7-1-re.

Megérte ez nekik? Ha csak azt nézzük, hogy történelmet írtak a vébé megnyerésével, már akkor is igen. De üzletileg is mindenképpen: egy luxushotel a brazil tengerparton, ahol Mesut Özil, Thomas Müller vagy Philipp Lahm szobájában aludhatsz? Az előtérbe kitéve a trófea másolata, egy dedikált labda, a játékosokról elnevezett szobákban pedig a döntős meze. Már látom is a hirdetést: “Világbajnoki álmok, hétköznapi árak.”

Álljon itt pár kép arról, mit is jelent a profizmus.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Mit jelent ez egy vállalkozónak? Leegyszerűsítve, ha a piacod extrém feltételeket diktál, akkor próbáld meg a magad szabályai szerint beépíteni azt a felkészülésedbe, hogy utána a versenyben már Te diktáld a tempót.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: