Skip to content

2014-07-29

Csúnya zöldség is zöldség – ötletes marketing

Készítő: S.C.

Általában nem szoktam zöldséget és gyümölcsöt venni, főleg nem tavasztól őszig. Tudom, hogy ez egyfajta luxus, de otthon (otthon-otthon, a szüleimnél) minden megterem. Semmit nem permeteznek és minden beérik a maga idejében, ahogy azt az időjárás diktálja és engedi. Van eper, málna, cseresznye, barack, szilva, hagyma, krumpi, zöldbab és még sorolhatnám. Mindent fel is használunk frissen vagy ami megmarad, az megy a fagyasztóba, lesz belőle lekvár, kompót, szósz.

Ha otthon vagyok, szeretek kertészkedni és tudom, hogy ha meghallom a “Zsuzsám, nézz csak ide!” lelkes felkiáltást, akkor valami érdekességet talált anyu vagy apu: egy háromágú sárgarépát, egy banyafejre hasonlító krumplit vagy egy sziámi ikerként szétvált – összenőtt paradicsomot. Ezeket egy ideig kuriózumként őrizgetjük, de végül valamilyen formában tálalásra kerülnek. Miért is ne? Az ízük tökéletes, arról meg nem tehetnek, hogy a természet tréfát űzött velük.

Bizarr Burgonya

Erre a következtetésre jutott a francia Intermarché szupermarket lánc csapata is, mert újabban tökéletlen és hibás zöldségeket, gyümölcsöket kínálnak a fogyasztóknak kedvezményes áron. Az akció egy offenzíva a szégyenletes élelmiszerpazarlás ellen, ami világszerte folyik. A Szerencsétlen Mandarint, – mert igen, mindennek a kampányhoz illő neve van – Csúnyácska Répácskát, Félresikeredett Citromot, Bizar Burgonyát és társaikat mintegy 30%-kal olcsóbban lehet megvenni. A kezdeményezésnek nagy sikere van, hiszen az Intermarché forgalma azóta mintegy 24%-kal nőtt.

A cél ráébreszteni a vásárlót arra, hogy azért mert egy uborkának vagy narancsnak nem vonzó a külseje, attól még ehető és finom. Ezt bizonyítandó leves- és gyümölcslé kóstolókat tartanak az Intermarché boltjaiban. A vásárlók buzgón ízlelgetnek és persze közben megpakolják kosaraikat is.

Csúnya répácska

Az Intermarché példáján felbuzdúlva több szupermarket is, mint például az Auchan, a Monoprix, a Leclerc és a Carrefour hasonló akciókat tervez. Persze ezt logisztikailag még meg kell oldani, de ami késik az nem múlik.

A kérdés az, hogy követik-e a francia kezdeményezést más országok is? Előbb-utóbb muszáj lesz, hiszen az Európai Unió 2014-et hivatalosan az élelmiszer-pazarlás elleni évnek nevezte ki.

A vallon parlament már megszavazott egy olyan törvényt, ami tiltja az esztétikailag eladhatatlan, de különben ehető áruk kidobását. Aki ezt megszegi, az kockáztatja kereskedelmi engedélyének elvesztését. A vallon szupermarketek a boltjukban nem eladható termékeket – elsősorban zöldségeket és gyümölcsöket – jótékony célokra kell, hogy felajánlják.

Félresikeredett citrom

Hollandiában pedig az Albert Hein – kb. olyan, mint nálunk a Spar és az Interspar – több  étteremmel állapodott meg abban, hogy jutányos áron ‘tökéletlen’ alapanyagokat szállítanak nekik.

Elvégre is Bizar Burgonyából is lehet fincsi krumplipüré és Félresikeredett Citromból is fenséges szorbet.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: