Skip to content

2014-08-01

1

Megújuló Energiapark: igazi zöld folt Debrecen térképén

Készítő: Zoli

A rovatban számos alkalommal esett már szó a környezettudatos, zöld szemléletmód, illetve a szemléletformálás fontosságáról, beszéljünk akár a hulladéktermelés visszafogásáról, annak újrahasznosításáról, vagy éppen a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kiaknázásáról. Jelen bejegyzés a debreceni Megújuló Energiapark témakörét átölelő cikksorozat első része. 

A Megújuló Energiapark számos energetikai megoldást és környezettudatos alternatívát sorakoztat fel Debrecenben a Kishegyesi út 187. szám alatt található épületben, és a környező területen.

A térségben egyedülállónak számító Megújuló Energiapark 2013. szeptember 10-én nyitotta meg kapuit. Különlegessége, hogy energiamérlege pozitív, illetve kizárólag megújuló energiát hasznosítva üzemel. A központ gazdasági tevékenysége mellett tudományos, oktató- és bemutatóparkként is szolgál, amelynek célja, hogy segítse a megújuló energiaforrások használatának elterjesztését és aktív szerepet vállaljon Debrecen innovációs centrummá válásában.

MEP épületKiemelt cél, hogy az érdeklődőkkel megismertessék a különböző alternatív megoldásokat, és megújuló energiaforrásokat hasznosító rendszereket. Az energetikai megoldások, környezettudatos életmódot képviselő lehetőségek bemutatásán kívül fontos célként tűzték ki, hogy – folyamatos tapasztalatszerzéssel és kutatás-fejlesztési tevékenységgel – együttműködések útján növelni lehessen a rendszerek hatékonyságát, továbbá elősegítsék a térség fenntartható irányba történő fejlődését.

A Megújuló Energiapark kivitelezésekor kettős célt kellett megoldani: az épület működtetéséhez szükséges eszközök (napelemek, napkollektorok, hőszivattyú, vízteres cserépkályha, stb.) használat közbeni bemutatását, illetve a környezet megóvását. A telek beépítésekor igyekeztek megóvni az ott található növényzetet is, így a bemutatóépület „benőtt” a fák közé.

Az épület energiatudatos megoldásairól és további érdekességekről tájékozódni lehet majd a következő cikkekből, vagy akár személyesen a helyszínen – Debrecenben, a Kishegyesi út 187. szám alatt – minden hétköznap 8 – 16 óra között.

A cikkben feltüntetett információk elsődleges forrása a Megújuló Energiapark.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: