Skip to content

2014-08-05

Danielle Laporte: The Fire Starter Sessions

Készítő: S.C.

Ha lehetne, akkor felvásárolnám az Amazon.co.uk egész könyvkészletét, a hangoskönyveket is beleértve. Szerencsére a tagsághoz minden hónapban jár egy kredit, amit arra költhetsz, amire csak akarsz. Mivel Merel – legjobb holland barátnőm – egy ideje Danielle LaPorte idézetekkel bombáz és linkeket ajánlgat, úgy gondoltam, elolvasom legújabb könyvét, ami a The Fire Starter Sessions (TFSS) címet viseli. Hát mit mondjak……pont erre volt szükségem.

Lángra akar lobbantani!

Igen, tudom. Szinte minden évben megjelenik egy könyv, amiről mindenki beszél, amit mindenki el akar olvasni, anitől mindenki a megvilágosodást várja. Gondoljunk csak A Titok-ra, a A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása-ra vagy a  The artist’s way -re, csakhogy egy párat említsek.

A kanadai Danielle LaPorte könyve tulajdonképpen az alcímmel fogott meg: A soulful + practical guide to creating success on your own terms, ami kb. annyit jelent: Egy lelkes + praktikus útmutató, hogy hogyan lehetsz sikeres saját értékrended szerint. Mert ugye lehet, hogy ami modern társadalmunkban általánosan elfogadottan a siker megtestesítője, számomra egyáltalán nem az. Sőt.

A könyvet nehéz nem észrevenni: szinte világítóan narancssárga borító, vagány, feszes formatervezés. Az ember egyből érzi: ez a könyv aktiválni akar, lángra akar lobbantani.

Töltsön el tűzzel!

Ha egy mondatban akarnám összefoglalni üzenetét, akkor az így hangzana: éld azt az életet, ami hozzád passzol. Míg sok önfejlesztő könyv azt szugerálja, hogy meg kell(ene) változnod, Danielle azt javasolja, hogy nézd meg, mid van és arra építkezz. Szerinte azt kell csinálnod, ami tűzzel tölt el. Nem éri be sablonos, se nem hideg, se nem meleg vagy udvarias válaszokkal. Tehát semmi:

-Szereted a munkádat?

-Hát….. elmegy.

Nem, ennél több kell. Ezért van minden fejezet után egy worksheet ( feladatlap ), amit saját érdekedben ajánlatos komolyan venni. Danielle olyan kérdéseket tesz fel, mint: ‘ Mikor érzed magad élettel telinek, elégedettnek, hasznosnak? ‘ vagy ‘ Mi az, amiből könnyen tudsz adni és amiből úgy érzed sosem fogysz ki? ‘ vagy ‘ Mi az, amiért nem esik nehezedre korán felkelni és későig fennmaradni?’

Danielle váratlanul kapta könyvéhez az inspirációt. Éppen kisfiával rajzolgatott és beszélgetett, amikor megkérdezte tőle, hogy hogy érzi magát. Mire a kisfiú: ‘Nagyon jól, mami. Ha telefon lennék, egyfolytában csörögnék.’ Akkor ismerte fel Danielle, hogy mindegyikőknek ennek  az érzésnek a lángját kellene magunkban táplálni. De hogyan?

A kétely normális

Laporte könyve nem álmodozó, nem elvont, inkább felrázza az olvasót. Mozgásra, akcióra serkent. Célokra, konkrét eredményekre irányul és segít fókuszálni.

‘Töröld szótáradból a nem-is-tudom-mit-akarok-at és legyen mantrád az akárhogy-is-megoldom.’

Persze, ha az ember őszintén választ ad arra, hogy mit is akar és elhatározza, hogy azt lesz, ami lesz, meg is csinálja, az félelemmel, kételyekkel is jár. Nem kell megijedni, mert az normális: a kreatív folyamat része. Ha valamit igazán akarsz, ne félj azt kimondani és tedd is meg. Erről szól az írónő A credo for making it happen című YouTube filmje is. Lehet, hogy kicsit amerikai hangvételű, de attól nyugodtan eltekinthetünk. A cél szentesíti az eszközt, ugyebár.

A TFSS központi kérdése:  Hogy akarod magad érezni?

Persze ez csak akkor működik, ha őszintén felelsz. Danielle szerint csak ezután tűzhetsz ki célokat, amik számodra jelentéssel, a siker jelentésével bírnak. Nincs jó vagy rossz válasz, hiszen a siker mindenkinek mást jelent. Abban a pillanatban, amikor meg van a TE válaszod, sokkal könnyebben hozol döntéseket és életedet úgy kezded el berendezni, hogy az harmóniában legyen értékrendeddel és tükrözze azt. Elindul a hólabda effektus.

Küldetés érzet kell!

Ám Danielle figyelmeztet: amiben jó vagy, nem feltétlenül egyenlő azzal, amivel ki akarod tölteni az életed. Én például jó vagyok idegen nyelvekben és tudás átadásában, de nem akarnék nyelvtanárként vagy fordítóként dolgozni. Attól, hogy tehetséged van a sporthoz, még nem biztos, hogy hivatásos sportoló akarsz lenni. Tehát az a fontos, ami inspirál, ami boldoggá tesz, amit küldetésednek érzel.

Erről pedig Oprah Winfrey egyik a stanfordi egyetemen tartott előadása jutott eszembe, amiben a következő hangzik el: ‘You have to know what sparks the light in you so that you, in your own way, can illuminate the world.’

Ha pedig ez meg van, akkor lebegjenek a könyv zárószavai a szemed előtt, amiket nem véletlenül nyomtattak hatalmas betűkkel:

DO WHAT YOU SAY YOU ARE GOING TO DO. THAT IS THE KEY TO (YOUR) SUCCESS.

CSINÁLD AZT, AMIT MONDASZ, HOGY CSINÁLNI FOGSZ. EZ A KULCS A SIKER(ED)HEZ!

A honlapján még több érdekes dolgot találhatsz! Katt! >>> http://www.daniellelaporte.com/

Egy felpörgető, amcsi stílusú videó ahhoz, hogy sikerüljön is 🙂 :

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: