Skip to content

2014-08-09

1

IKEA – élet egy katalógusban?!

Készítő: S.C.

Van, amikor sajnálom, hogy nincs Debrecenben egy IKEA. Tulajdonképpen azért, mert örülnék, ha lenne egy hely, ahol meg tudnék venni egy könyvespolcot, amit sajátkezűleg, a nekem megfelelő polcbeosztással  össze is tudok rakni. Vagy egy praktikus számítógép asztalt. Vagy egy kanapét.

Szóval mindezt egy helyen.

Belátom, az sem egészséges, amit Hollandiában tapasztaltam, ahol Húsvétkor és Pünkösdkor végeláthatatlan dugók vannak az autópályán, mert a hollandusok  tömegestől indulnak IKEA túrára. Mert ugye az ünnepnapok alatt van idő beszerzésre, szállításra és szerelésre. Katalógusokkal és mérőszalagokkal felszerelkezve nézegetnek, méregetnek, vásárolnak. Mert a szíve mélyén mindenki szeretne IKEA Sapiens lenni,vagy nem?

Vegyünk csak kézbe egy IKEA katalógust. Mit is látunk?

Egy IKEA otthonban nyugodt és boldog emberek laknak. Stílusos a berendezés (hiszen mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt ), és ami mindennél fontosabb, mindenkinek és mindennek meg van a helye.

Über vidám gyerekek

Nézzük például a gyerekeket. Az IKEA gyerekek nagyon kreatívak: vagy mosolyogva segédkeznek anyunak-apunak a konyhában – természetesen cuki kis kötényben, ami egészen véletlenül megy a függöny színéhez és mintájához- vagy rajzolnak, festenek. Ők nem borítják fel a festékes tálat és a limonádét sem, ami vészes könyökközelben egy IKEA pohárban készen áll, ha esetleg megszomjaznának.

Mosogatnivaló mentes konyha

Aztán ott van a konyha. Az IKEA sapiens mindig azonnal elmosogat: vagy a beépített mosogatógépben vagy pedig színes-vicces mosogatókefével és természetesen az evőeszközöket az adott célnak megfelelő fakkokban szárítja. Amennyiben a konyhaszekrény nyitott, a fűszerek, a müzli, a cukor és a só dizájnos kis üvegekben sorakozik a polcokon.

Mosatlan? Ugyanmár!

Kozmikus rend a szekrényben

Most pedig nyissuk ki a ruhásszekrény ajtaját. Rögtön levonhatjuk a következtetést, hogy az IKEA sapiens soha nem nyúl mellé, ha vásárlásról van szó. Számára ismeretlen a hirtelen felindulásból megvett, lehetetlen színű póló vagy az egy számmal kisebb farmer vagy az egy évszakban divatos terepmintás zakó. Ez már magában gyanús, hiszen mindannyian követünk el az oly vonzó kiárusítás alatt hasonló bakikat. Bizonyítja ezt a jófogás.hu. Az is feltűnő, hogy az IKEA férfi-nő szekrényében mindig van elegendő hely, még akkor is, ha minden egyes darab külön vállfán lóg. Nekem sincs sok ruhám és rendszerető is vagyok, de akárhogy is pakolgatok, ez még nekem sem sikerül.

Az IKEA házban nem kell attól félnünk, hogy orra esünk egy hanyagul levetett cipőben vagy ledobott táskában. A kulcsok és mobiltelefonok után sem kell kétségbeesetten kutatni, hiszen azok a megfelelő kis akasztóra kerülnek a hazaérkezés pillanatában. Mennyi fölösleges bosszankodást és szóváltást meg lehet ezzel spórolni. Nem csoda, hogy ‘náluk’ mindenki olyan nyugodt és mosolyogva indul / érkezik munkából, iskolából, edzésről.

Rend a lelke mindennek?!

Reklámújságoktól bedugult postaláda, esetleg a lábtörlőn heverő napilap, netán a konyhaasztalon kupacban heverő levelek és számlák? Szó sincs róla. A posta azonnal felbontásra kerül és minden a lehető leggyorsabban mappákba, dobozokba, fiókokba, a lazábbaknál kosarakba kerül. A lényeg az, hogy minden darab papírnak meg van a helye. Egy pillantás a cimkére és kész: számlák, fényképek,  National Geographic 2014, adó, biztosítás stb. Nincs keresgetés, kutakodás, hajtépés.

Akármelyik helyiségbe tévedünk, legyen az a gyerekszoba, a háló vagy a garázs, egy biztos: mindenütt rend uralkodik. S ki ne akarná ezt? Mennyi bosszúságot és időt meg lehetne azzal takarítani, ha mindig mindenki tudná, hogy mit hol talál és ezt mindannyian tudjuk. Hát ezért mennek az emberek az IKEA-ba. A rendezett élet illúziójáért, holott szívük mélyén tudják, hogy életük soha nem lesz katalógusba illő.

Talán itt az ideje, hogy elfogadjuk, hogy rendben van az, ha házunkat, lakásunkat arra használjuk, amire az való: hogy lakjunk benne, hogy éljünk benne. Az életet pedig nem lehet Billy könyvespolcokba, csíkos-virágos-kockás tárolódobozokba, újságtartókba, felcimkézett fiókokba rendszerezni. Még az a szerencse.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: