Skip to content

2014-08-23

Rend a lelke mindennek – vagy még sem?

Készítő: S.C.

Rend a lelke mindennek.

Ugyan ki ne ismerné a mondást?

Az már más kérdés, hogy ki mit ért ‘rend’-en…

Nem szégyellem bevallani, hogy pár évvel ezelőtt meglehetősen hasonlítottam Jack Nicholson-ra, mármint az általa formált alakra az As Good As It Gets ( Lesz ez még így se!) című Oscar-díjas filmben. Habár kényszerbetegnek nem vallottam volna magam, azért megszállottan igyekeztem rendet tartani magam körül. Főleg, amikor Hollandiában laktam, mert ott aztán mindenki pakol, pucol, rendezget és persze nyitva hagyja a függönyt is, hogy mindenki láthassa: ‘Nálam aztán minden rendben!’ 

Bájosan rendetlen

Úgyis nézett ki házacskám, mint egy bemutató terem. Igen, mint egy IKEA ház a katalógusban. Eleinte ez nagy nyugalommal és büszkeséggel töltött el, aztán a mindig-minden-a-helyén-legyen mentalitásom irritálni kezdett. Egy idő után írtó fárasztó volt rend-őrséget játszani otthonomban, ami valljuk be, a nyugalom és a lazaság szigete kellene, hogy legyen. Aztán elhatároztam: elég. Azóta sokat fejlődtem és ezt jelenlegi lakásom is tükrözi. Ahogy Merel szokta mondani: ‘charmingly messy’, vagyis ‘bájosan rendetlen’. Azt hiszem, ezzel ki tudok egyezni.

De miért is tartjuk fontosnak a rendet? Talán azért, mert a káosznak olyan negatív fennhangja van? Holott sokan arról is meg vannak győződve, hogy a káosz a kreatív, alkotó lét feltétele.

Gondoljunk csak azokra a képekre, amelyeken professzorokat, ‘zseni’-ket, művészlelkeket láthatunk rendetlen, kaotikus dolgozószobákban, műtermekben. Őket aztán nem izgatják az olyan kicsinyes dolgok, mint a jaj-ez-a-könyv-nincs-a-helyén vagy a jaj-el-kellene-mosni-az-ecseteket.

A rend kispolgári

Mi, földi halandók azonban inkább hisszük azt, hogy ha rend van körülöttünk, akkor rend lesz a fejünkben is. Tehát a mi meglátásunk szerint a rend fölötte áll a káosznak. De a túl nagy rendet sem jónak. Olyan kispolgári. Olyan merev. Itt pedig idézzük fel a boldogan takarítgató háziasszonyokat az 50-es évek Amerikájából. Arcukról el nem tűnt a boldog mosoly, miközben súrolgattak, porszívóztak, ezt meg azt tisztogattak, pakolgattak. Mást sem csináltak egész álló nap.

OLVASTAD MÁR? >>> KATT! >>> IKEA SAPIENS – ÉLET EGY KATALÓGUSBAN

A lom időrabló ‘jószág’. Választhatsz: a rendezgetésre ‘pazarolod’ az idődet vagy arra, hogy folyton keresel valamit? Mi zavar jobban: a túlságos rendszereteted vagy a hanyagságod? Ha nem vagy egy IKEA sapiens, valószínűleg előfordul, hogy nem találsz dolgokat. De mi van akkor, ha nem tudsz nyugodtan megülni a rend-neurózisod miatt? Azelőtt porszívózol ki, mielőtt vendégek jönnek vagy azután, miután elmentek? ( Az utóbbi logikusabbnak tűnik, nem? ) Az első esetben mások miatt takarítasz, a második esetben magad miatt. Szóval a döntés a tiéd. Ha pedig hiszel a feng-shuiban, akkor azt is tudod, hogy a rumli energiát szív el. Nem úgy árad a csí sem benned, sem otthonodban, ahogy kellene. Ilyenkor vagy magad pakolsz össze és azon nyomban érzed a pozitív hatást vagy felkérsz egy feng-shui szakértőt, aki nemcsak a jelenlegi, de még az előző lakók által hátra hagyott ‘energetikai maradványok’-tól is megszabadít. Lehet, hogy éppen az egész lakást át kell festeni meg bútorokat kell tologatni, de sebaj. Fejed és lelked nyugalma annyit csak megér vagy nem?

De maradjunk a konkrétumoknál. Nekünk, embereknek térre van szükségünk. Az pedig valahol sajnálatos, ha azt régi papírok, évek óta nem hordott ruhák, nem használt kütyük vagy felhalmozódott gyerekjátékok veszik el tőlünk. Persze ilyenkor el lehet menni az IKEA-ba, ahol kosarak, mappák, dobozok, fiókok segítenek a rendszerezésben. Ennek csak egy hátránya van: minél több helyet teremtesz cuccaid rendszerezésének, annál több ( fölösleges) cuccot tudsz rendszerezni. Szétszórt adminisztrációd, nyaralási fotóid, páratlan zokniaid helyét átveszik az ezeket tartalmazó dobozkák, mappák vagy pofás kosárkák. Tehát nem jutottál sokkal előbbre.

 Rendteremtő coach – egy létező foglalkozás

Talán hihetetlen, de Hollandiában hivatalos állásnak számít az ‘opruimcoach’, ami annyit tesz, mint ‘rendteremtő coach’. Van is belőlük kb. ezer. Ám nagyot tévedsz, ha azt hiszed, hogy felhívsz egy coach-ot, ő kivonul a helyszínre és rendet tesz a lakásodban. Nem, nem. Kivonulni kivonul, aztán borsos óradíj fejében a mélyére ás annak, hogy miért is vannak azok a dolgok otthonodban, amiknek régen máshol lenne a helye és miért esik olyan nehezedre rendet teremtened ás tartanod magad körül. Miután lomosságod alaposan ki lett elemezve – valószínűleg egy alkalom nem lesz elég –  magad láthatsz neki a rendrakásnak. Néhány hónap múlva pedig a coach újra meglátogat, hogy ellenőrizze, hogy maradandóan ‘rendes’ ember lett-e belőled.

Bizonyos mértékű rend, se több, se kevesebb 🙂

Coach ide, feng-shui meg IKEA oda, mint az élet más dolgaiban, itt is a te kezedben a döntés. Helyezd magad kényelembe, nézz magad köré és elmélkedj el egy kicsit a következőkön:

Mitől érzed jobban magad? Ha elpakolsz vagy ha mindent hagysz úgy, ahogy van? Ha hatalmas akaraterővel megpróbálod nem észre venni a mosogatóban szaporodó edényeket vagy ha erőt veszel magadon és rászánod azt a tíz percet, hogy mindent elmosogass? Ha felteszel valami jó zenét ( erre egy korábbi cikkben Norrkának jó tippjei vannak ) és táncolva helységről helységre porolsz, porszívózol és szelektálsz? Vagy ha egy csésze tea / kávé társaságában olvasgatod ezer éves magazinjaidat vagy megnézed azt a rég elfeledett dvd-t? Ha szerszámokkal felfegyverkezeve végre fursz egy lyukat annak a szögnek, összerakod azt a könyvespolcot, felrögzíted azt a szárítót és utána vállon veregeted magad vagy tovább tolerálod a mindennapi kis kellemetlenségeket?

Igaz. A rendetlenség és a mértékletes káosz egy otthonban az élet jele. De ahhoz, hogy élni tudj az otthonodban, bizonyos mértékben rend szükségeltetik. És hidd el, megy az. IKEA, feng-shui és coach nélkül is:-)

Majd elfelejtettem.

Nem követendő, de érdekes példa arra, hogy mi mindenből lehet meggazdagodni.

Eladta a be nem ágyazott ágyát 3,8 millió dollárért!

 

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: