Skip to content

2014-08-26

Egy teszt, amely megváltoztatja amit magadról hittél! Vagy mégsem?

Készítő: S.C.

A legutóbbi Pár – Beszéd Est témája a Myers-Briggs teszt személyiségtípusai közötti különbségek és egyezések voltak. Láthatólag sokakat érdekelt a dolog, mert nagy számban gyűltünk össze az ‘új’ Békás-tónál. Amint hazaértem, papírra vetettem egyet s mást, amit a kellemes, információban és inspirációban gazdag este juttatott eszembe.

Hogyan találkoztam a teszttel?

Goudában egyetlen hagyományos értelemben vett gimnázium van: hatosztályos, kötelező a görög és a latin és kb. 300 diákja van. Minden alkalommal, amikor elbicikliztem az épület előtt, arra gondoltam “bárcsak itt dolgozhatnék.”

Aztán úgy alakult, hogy 2004-ben megüresedett az angol szakcsoportban egy állás, amire rögtön jelentkeztem is. Mint a három fordulós interjú alatt kiderült, egy olyan valakit kerestek, aki fiatal, rendszert tud hozni a szakcsoport munkájába és ki tudja dolgozni az e-learning és a Cambridge programot az elkövetkezendő hat évre.

Az utolsó körben találkoztam először a Myers-Briggs teszttel. Akkor még nem tudtam, hogy az, csak azt, hogy egy csomó kérdésre kellett válaszolnom. Másnap pedig felhívtak, hogy enyém az állás. Madarat lehetett volna fogatni velem. Csak pluszként jegyzem meg, hogy a munkát nagyon szerettem és rengeteget tanultam az ott töltött évek alatt. Mindezt annak köszönhettem, hogy engedtek olyan módon dolgozni, ami az INTP típushoz passzol.

INTP? Igen. A Myers-Briggs Típus Indikátor (MBTI) tizenhat személyiségtípusa közül az egyik.

Önismereti segítség neked is!

A teszt eredményét átolvasva nemcsak hogy új dolgokat tudtam meg magamról, de segített abban is, hogy elfogadjam magam által problémásnak vélt oldalaimat. Megértettem, hogy miért nem szeretek rutinfeladatokat végezni, hogy nehezebben barátkozom, hogy akkor teljesítek a legjobban, ha a magam módján dolgozhatok, lehetőleg egyedül. Introvertáltként nem csoda, hogy nem vagyok egy parti-arc és az is igaz, hogy hajlamos vagyok a “vagy minden(t) vagy semmi(t)” szemléletre. Szeretek elemezgetni és hajlamos vagyok túlgondolni dolgokat.

Az internetnek köszönhetően a teszt rövid és hosszabb változata mindenki számára elérhető és szerintem érdemes rá időt és energiát szánni. Az alábbiakban egy kis összefoglalás.

A Myers-Briggs TípusIndikátort Katharine Cook Briggs és lánya, Isabel Briggs Myers dolgozta ki Jung elméletei alapján.  Céljuk az volt, hogy az embereket bizonyos pszichológiai jellemzők alapján típusokba sorolják. A teszt négy ellentétpárt vesz alapul, amik arra utalnak, hogy:

 1. Hogyan töltődsz fel?
 2. Hogyan gyűjtesz információt?
 3. Mi alapján döntesz?
 4. Milyen az életstílusod?

I                       Introverted (introvertált) – Extraverted (extrovertált)                      E
S                              Sensing (Érzékelő) – iNtuitive (intuitív)                              N
T                    Thinking (Gondolkodó) – Feeling (Érző)                                       F
J                             Judging (Megítélő) – Perceiving (Észlelő)                            P

E négy szempont alapján Myers-Briggs típusindikátora 16 személyiségtípust különböztet meg.

Hogy mutatkoznak meg ezek a különbségek a gyakorlatban?

 • Aki introvertált (Introvert), inkább zárkózott ( “magának való” ) és nehezebben teremt kapcsolatot, ám ezek mélyek, tartalmasak. Nem szívesen hallatja hangját és szívesebben fejezi ki magát írásban, mint szóban. Környezetét zavarhatja, hogy gyakran és könnyen elvonul. Mivel a feltett kérdésekre és problémákra nem azonnal reagál (“megrágja a dolgot”), közönyösnek, barátságtalannak tűnhet, holott valójában egyáltalán nem az. Az extrovertált (Extrovert) személy beszédes, kedveli a társaságot, könnyen kommunikál, és jól teljesít olyan területeken, ahol sokat kell vagy lehet beszélnie. Szívesen dolgozik csapatban, mert nem szeret vagy nem tud egyedül lenni és munkálkodni.

 

 • Információ gyűjtése során az érzékelő (Sensing ) gyakorlatias és leginkább konkrét, itteni és mostani információval boldogul a legjobban. Előfordul, hogy aprólékoskodónak, szőrszálhasogatónak tűnhet és hajlamos leragadni a részleteknél. Az intuitív (iNtuitive) ember ezzel szemben a sorok közt olvas. Gyakran él asszociációkkal és összehasonlításokkal.

 

 • Mindennapjaink része a döntéshozatal, legyen az valami egyszerű dolog vagy egy nagyobb horderejű kérdés. A gondolkodó ( Thinking ) szereti az ésszerűséget. Reakcióit és viselkedését az objektív mérlegelés jellemzi. Jól teljesít olyan pozíciókban, ahol hidegfejű döntéseket kell meghozni és gyakran fájdalmas lépéseket kell másokkal elfogadtatni. Az érző (Feeling) típus az embert helyezi középpontba és viselkedését az határozza meg, hogy mit érez más emberekkel, tárgyakkal, dolgokkal kapcsolatban. Arra törekszik, hogy beilleszkedjen, ráhangolódjon mások érzéseire és alapvetően kerüli a konfliktusokat. Számára az olyan munka ideális, ahol tanácsadást, másokkal való együttérzést és gondoskodást várnak el tőle.

 

 • A megítélő (Judging) és észlelő (Perceiving) ellentétpár a legújabb a csoportban. A J-személy meglehetősen merevnek, eltökéltnek tűnhet, mert kevés információ alapján és gyorsan hoz döntéseket. Aki észlelő, az nyitottabb, érdeklődőbb és alapvetően kíváncsi. Viselkedése új események és új információ hatására változhat, ami egyesek szemében rugalmasságnak, míg mások szemében kiszámíthatalannak tűnhet.

A tesztről részletes információ található a következő weboldalon:

KATT IDE! >>> http://lelektanitipusok.net/ismeretek/alapismeretek

A humoros oldala 🙂

Nekem az egyes típusoknál a Humor rész különösen tetszik, mert nagyon is magamra ismerek az olyan megjegyzésekben, mint:

 • Újra és újra elolvasod, amit éppen leírtál, csak hogy megbizonyosodj, hogy pontosan az, amit és ahogy mondani akarsz ( még egy baráti emailt is többször cenzúrázok..)
 • Nem adod fel a hited, hogy képes vagy tökéletesen szociális lenni anélkül, hogy megszólalnál (Zsuzsi, már megint milyen csendben vagy….)
 • Gyakran emlékeztetned kell magad, hogy emberi lény vagy, nem egy testetlen észlelési mező
 • Több ember jobban aggódik társasági életed miatt, mint te magad
 • Viszel magaddal könyvet, ha buliba, esküvőre vagy moziba mész (igen, mindig van nálam legalább egy igazi és egy elektronikus…)
 • Mondták már rád, hogy túl sokat gondolkodsz (aha, csak nem mindig azon, amin kellene…)
 • Azt kívánod, bárcsak lenne az embereken némítás gomb (sajna ezt még nem találták fel…)

Mindenkinek kellemes tesztelést és önelemezgetést kívánok!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: