Skip to content

2014-08-30

2

Rossz kedv? Nem akadály! Vidítsd fel magad!

Készítő: S.C.

Nem szeretem, ha rossz kedvem van. Tudom, tudom, ugyan ki szereti?

Azt is tudom, hogy legyinthetnék rá. Van ilyen. Mindenkivel megesik.

Csak hogy az én analitikus, introvertált személyiségemmel ez nem éppen így megy. Már reggel, amikor sejtem, hogy “ez egy olyan nap”, elemezgető elmém azonnal felteszi a kérdést: De miért? Mi lehet az oka? Aztán nem ereszt, nem nyugszik, amíg meg nem találja a választ.

Fronthatás, telihold?

Pillanatokra, percekre megkönnyebbülök, amikor a meteorológus bejelenti, hogy kettős fronthatás van, vagy egy munkatársam hangosan közli, hogy ma semmihez-de-semmihez nincs kedve, vagy amikor anyu megemlíti, hogy telihold van és ugyebár az mindenkit megzavar vagy amikor a rádióban éppen a “Kicsit szomorkás a hangulatom máma…” nyekereg. Lám, lám, nem vagyok egyedül. Egy rossz nap mindenkinek belefér. Majd elmúlik.

De ekkorra felébred a kisördög és ahelyett, hogy valamelyik választ elfogadná, tovább kérdőjelezget. Fronthatás? Ahhoz azért még elég fiatal vagyok. Meg honnan tudom pontosan, hogy frontérzékeny vagyok? A munkatársam pedig más, mint én. Attól, hogy ő megadja magát a hangulati nihilizmusnak, én még erőt vehetnék magamon. Elvégre is az iPhone-omon is van minden napra egy pozitív idézet app. Telihold? A múltkor is volt, még is jókedvű voltam. Elégedetten bámultam az erkélyről, még dudorásztam is hozzá. Az meg, hogy a Kispál és a Borz még nem szokta meg a boldogtalanságot? Na, valamit nekik is énekelni kell, ha meg akarnak élni.

Délutánra már rettenetesen irritáltam magam, aztán márcsak kókadoztam szomorúan. Mondhatnánk, megadtam magam. Valahol ezt is olvastam: nem kell mindig kapálózni.

Ha fel akarsz vidulni:

Van, amikor jobb, ha az ember átadja magát a melankóliának. Bámultam számítógépem képernyőjét és unottan, egy ujjal bepötyögtem a google.nl-be: als je een slechte dag hebt ( ha rossz napod van ). Így bukkantam rá egy sorozat tippre. Íme.

A http://whatshouldwecallme.tumblr.com két barátnő kreációja. Egyetemista korukban négy évig együtt laktak, aztán az élet úgy hozta, hogy messze kerültek egymástól. Munka, család, ugyebár. Ám barátságuk nem szakadt meg és a modern technikának köszönhetően összehoztak egy fotókkal, szöveggel, filmekkel tarkított weboldalt. Szerintem egyik- másik szituban mindenki magára ismer. Én legalábbis igen. Hogy melyikben? Azt persze nem árulom el.

Gretchen Rubin egy napon a buszon üldögélt, amikor egyszer csak ráébredt, hogy mit akar: boldognak lenni. Nem is habozott, időt és energiát nem sajnálva minden fellelhető forrást áttanulmányozott és ezeket feldolgozva publikálta hasznos meglátásait a THE HAPPINESS PROJECT >>> http://www.gretchenrubin.com – on. Tanácsai, útmutatásai praktikusak, konkrétak.

Nekem legjobban mégis a kvíz részleg tetszett. Pl: Are you chronically late? (Krónikus késő vagy?) vagy 7 Tips for Minding my Own Business (7 tipp arra, hogy a saját dolgoddal törődj!)

Bébielefánt a világ csücskein – a boldogság maga

Lehet, hogy elcsépelt és ha beteg vagy, rossz a kedved vagy valami kellemetlenség történt veled, akkor nem mindig látod, hogy milyen szép hely a mi kis bolygónk. Szerencsére vannak fáradhatatlan fotósok, akik emlékeztetnek erre. Elsőként Eric Gauger utazási naplóját említeném, amit 1999-ben kezdett el és lencséjén keresztül mutatja meg nekünk a világ minden csücskét: http://www.notesfromtheroad.com

Természetesen a listáról nem maradhat le a National Geographic és az Our Amazing Planet sem. Most már kezdem érteni, hogy ha kellemesen akarok dolgozgatni, akkor miért az Animal World vagy a NatGeo megy a háttérben. Pihenés képpen jó elábrándozni arról, hogy hova is utazhatnék és ugyan ki nem olvadna el egy bébi elefánt láttán?

Muzik, cakk – cakk

S persze ott van a zene. Nem véletlenül. Köztudott, hogy a tánc, az éneklés és a zene milyen nagy befolyással van hangulatunkra. Egy pszichiáter szerint lehetetlen egyszerre hangosan énekelni és közben valamin tépelődni. Ezt nyugodtan ki is lehet próbálni. Biztos mindenkinek meg vannak bevált, kedvenc számai, nekem ez a listám.

Pink – Raise Your Glass

https://www.youtube.com/watch?v=XjVNlG5cZyQ

First Aid Kid – King of the World

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OrEo-SyCKJ4

Queen – Don’t Stop Me Now

https://www.youtube.com/watch?v=HgzGwKwLmgM

Ez utóbbinál már kénytelen vagyok hangosan énekelni. Nem tudom, hogy a szomszédok mennyire értékelik. Mindegy. Habár hangom nincs, arra ilyenkor újra rájövök, hogy a hangom még mindig rosszabb, mint amilyen a hangulatom (volt).

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. .
  aug 30 2014

  Jó cikk! Nálam a tánc és az éneklés a befutó. És a mosoly tréning. Egy tükör kell, és 1 percig úgy kell állni, hogy a száj széle felfelé görbül. Lehet bármilyen grimasz. Idővel néhány másodperc is elég. 🙂

  Válasz
 2. Sze 3 2014

  Jó cikk!!

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: