Skip to content

2014-09-09

Mit gondolnak a hollandok rólunk és az országunkról?

Készítő: S.C.

Amióta három éve visszaköltöztem Magyarországra, csak kétszer látogattam el Hollandiába, főleg hivatalos ügyeket intézni. Természetesen a ma napig felteszik nekem a kérdést:

“ És nem hiányzik Hollandia?”, amire őszintén, gondolkodás nélkül azt felelem, hogy nem.

A barátaim, ők igen. De mint ezt egy korábbi cikkben már megírtam, Merel például esélyt sem ad nekem, hogy Gouda-ba látogassak, mert annyira megszerette Debrecent, hogy amikor csak teheti, jön. Ezen a nyáron magával hozta Arwin-t is, aki novemberben egyik barátnőjével tér majd vissza, hogy megmutassa neki Budapestet.

Magyarországba költöző hollandok!

A múlt héten pedig én mentem le Jakabszállásra (egy kis település Kecskemét mellett), ahol Arie (a férj) és Selma (a feleség) élnek egy tanyán két kisgyermekükkel, Lily-vel és Yaja-val. A házat és a hozzá tartozó telket már 10 évvel ezelőtt megvették és nyaranta alakítgatták, újítgatták, munkát adva ezzel a fél falunak. Vagy kőműves kellett vagy ács vagy vízvezetékszerelő. Mára már mindenki ismeri őket a faluban és Yaja is magyar bölcsődébe jár. Még csak két és fél éves, de már folyékonyan beszél magyarul és hollandul. Selma gyakorlatilag egész évben itt van a gyerkőcökkel, Arie pedig csak akkor megy vissza Rotterdamba, ha éppen dolgoznia kell.

Amikor Hollandiában magyar tanfolyamokat tartottam, csupa olyan tanítványom volt, aki vagy Magyarországra készült költözni vagy a nyarakat már itt töltötte második otthonában. A legérdekesebb az volt, hogy voltak fiatalok, idősek, üzletemberek, háziasszonyok, de két dologban megegyeztek:

1. egyformán szerették országunkat

2. borzalmasan nehéznek tartották a magyar nyelvet.

Olyan is volt, hogy egy egész család nálam tanult. Tőlük tudtam meg, hogy létezik egy olyan település, amit Mindszentgodisának hívnak. Joyce, aki akkor 18 éves volt, tesójával és szüleivel e Pécs melletti faluba költözött, ahol egy kempinget nyitottak. Vendég mindig van, hiszen közel van Orfű és a nagyváros is. Emlékszem, hogy Joyce annak idején alig várta, hogy költözzenek és egy porcikája sem kíván visszamenni.

Facebook csoport, ahol dicsérik a magyarokat a hollandok

Néhány napja a Facebook-on egy párbeszédbe botlottam, amit a Nederlanders in Hongarije (Hollandok Magyarországon) csoport tagjai folytattak. Az egész egy kérdéssel kezdődött, amit Miriam- Hans van Ieperen tett fel elvándorolt honfitársainak:

Miért költöztök Magyarországra vagy miért vesztek ott nyaralót?

Mi az, ami vonz és mit csináltok ott?

Érdeklődve átmazsolázgattam a több, mint hatvan reakciót. Sok egybeesést találtam és ezeket pontokba szedtem, de van olyan, amit névvel és idézve szeretnék kiemelni. Jó olvasni, hogy általánosságban csupa pozitívumot említenek:

  • gyönyörű ország
  • kedvesek és barátságosak az emberek
  • ízletes a konyha
  • kellemes az időjárás ( van tél, tavasz, nyár és ősz és sokat süt a nap )
  • sokkal kevésbé túlszervezett és stresszes, mint Hollandia
  • nincsenek kilométeres forgalmi dugók
  • 65+-osoknak ingyenes a tömegközlekedés
  • a természet, a csend és a nyugalom

Igen, már hallom is az ellenkező megjegyzéseket, de tényleg szó szerint azt írom le, amit olvastam. Szóval csak hírnök vagyok 🙂

Óvatosság a vérünkben van?

Az egyetlen negatívum, amit találtam Dorien-tól származik, aki immár nyugdíjas szüleivel él az ország délnyugati részében. Mellékesen jegyzi meg, hogy egy kisebb településen nehéz munkát találni és emiatt az ott lakóknak nehezebb a megélhetés. Mondandóját pedig a következőkkel zárja:

“A magyarok eleinte óvatosak, kifigyelik, megismerik az embert, de ha egyszer befogadják, akkor az egy életre szól.”

Termálfürdő, madárcsicsergés és kabócák

Ingridéket férje tüdőbetegsége hozta hozzánk. Orvosa a száraz, meleg éghajlatot tanácsolta, ami segítene a gyógyulásban. Először Franciaországra gondolta, de aztán annyi jót hallottak rólunk, hogy úgy döntöttek, minket választanak. Tetszik nekik az emberek vendégszeretete, az, hogy itt még lehet hallani a madárcsicsergést és a kabócákat és lehet reggel kakasszóra ébredni. Rendszeresen járnak termálfürdőbe is és élvezik annak áldásos hatásait. Nyugdíjas lévén idejük, mint a tenger és köszönik, jól érzik magukat itt.

A jakabszállási kis holland paradicsom

Ezt Arie-nál és Selmá-nál is láttam. Rotterdamban nem volt, csak egy tenyérnyi kertjük, amiben gyakorlatilag nem volt tennivaló. Itt pedig? Kertészkednek ezerrel, mert minden talpalattnyi földet kihasználnak és Arie büszkén mesélte, hogy mennyi szeder termett az idén és hogy milyen jó, hogy zöldségért és gyümölcsért csak ki kell lépni a kertbe. Úgy is nevezi tanyájukat, hogy “ons paradijsje” vagyis, a mi kis paradicsomunk.

Nagyon jó látni arcán az őszinte, szeretetteli, elégedett mosolyt. Most éppen azon töri a fejét, hogy mit tudna kis magyar kertjében meghonosítani, amit nálunk nem nagyon ismernek. Ha minden jól megy, jövőre lesz lilakrumplija, endíviája és talán a spárgával is megpróbálkozik.

Visszafogott és udvarias magyarok

S végül Fransot szeretném idézni, aki ugyan még nem él itt, de olyan 20 éve rendszeresen jár hozzánk vagy üzleti úton vagy nyaralni.

“Mi, hollandok túl direktek és hangosak vagyunk. Azt hisszük, hogy mindenkinek úgy kell gondolkodnia, mint mi és velünk egy véleményen kell lennie. Ez még Hollandiában sem sikerül…akkor hogy várhatjuk el ezt egy másik országban, aminek alapvetően más a kultúrája? Gyakran szégyellem magam honfitársaim miatt, még akkor is, ha a jó szándék vezeti őket. A magyarok visszafogottabbak és udvariasabbak. Ebből lenne mit tanulnunk.”

Arra pedig, hogy milyen tanácsot adnának ideköltözni készülő hollandusoknak, Nico és Ingrid így felel:

“Tanulj meg magyarul. Légy barátságos és örülj annak, hogy vendégként egy ilyen országban lakhatsz.”

Azt hiszem, ehhez nem is kell egyebet hozzáfűzni…

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: